thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Aşırı Sıcak ve Nemli Hava Sağlığınızı Bozabilir!

Tarih: 14-07-2023 07:35:36 Güncelleme: 14-07-2023 07:36:36 + -


Türkiye çöl sıcaklarının etkisi altına girdi. Önümüzdeki bir hafta boyunca yurt genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de hava sıcaklığı 40 dereceyi bulacak. Çanakkale Tabip Odası vatandaşları sıcak havalarda alınabilecek önlemleri açıkladı.


Aşırı Sıcak ve Nemli Hava Sağlığınızı Bozabilir!

Türkiye çöl sıcaklarının etkisi altına girdi. Önümüzdeki bir hafta boyunca yurt genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de hava sıcaklığı 40 dereceyi bulacak. Çanakkale Tabip Odası vatandaşları sıcak havalarda alınabilecek önlemleri açıkladı.

 

Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkan Dr. Ayşe Güneş, hava sıcaklarına karşı vatandaşları uyararak; “Önümüzdeki günlerde havanın mevsim normalleri üzerinde seyredeceği öngörülmektedir. Aşırı sıcak ve nemli havanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmelidir. Özellikle 75 yaş üzeri kişiler, bebekler ve küçük çocuklar; kalp, akciğer, böbrek gibi yaşamsal organları tutan, uzun süreli ciddi hastalığı bulunan kişiler; öz bakımı konusunda yetersiz kalan mental sağlık sorunu bulunanlar; sıcak havada uzun süre açıkta çalışanlar ya da güneşten ve sıcaktan korunamayan evsizler en çok etkilenecek kişilerdir” açıklamasında bulundu.

“MÜMKÜNSE O SAATLER DE DIŞARI ÇIKMAYIN”

Hava sıcaklıklarının en çok 11.00 – 15.00 saatleri arasında artış göstereceğini, bu saatler arasında vatandaşların mümkün olduğu kadar dışarıya çıkmamasını tavsiye eden Dr. Güneş; “Olanak varsa özellikle 11-15 saatleri arasında dışarıda dolaşılmaması, zorunluluk varsa gölge alanlarda bulunmaya özen gösterilmesi, güneş gözlüğü ve şapka kullanılması, sıcağın etkisini arttıracak egzersiz ve etkinliklerden kaçınılması ve kafeinli içecekler ile alkollü içecek tüketiminin azaltılması, bol miktarda su içilmesi önerilir. Ayrıca vücut ısısını arttırmayacak özellikte sıkı olmayan giysiler tercih edilmelidir. Kısa süreli de olsa çocukların ve evcil hayvanların araç içlerinde bırakılmaması gerekir” uyarısında bulundu.

 

“SICAK ÇARPMASINDA MUTLAKA SAĞLIK KURULUŞLARINA BAŞVURUN”

Sıcak havalar karşısında vatandaşların karşılaşabileceği olası sağlık sorunlarını ihmal etmemelerini isteyen Dr. Güneş; “Sıcağa eşlik eden aşırı nem nedeniyle terlemeden beklenen vücut ısısını düşürücü etki gerçekleşmeyecek, terin buharlaşması gecikebilecek ve bu da vücut ısısının artışına neden olabilecektir. Bu durumda olanak varsa soğuk su ile yıkanmak yararlı olacaktır. Sıcak çarpmasına ilişkin bulguların (kas kasılmaları, ateş, şiddetli baş ağrısı ve baş dönmesi, bulantı ve kusma) ortaya çıkması durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Kamu yönetiminin aşırı sıcak ve nemli havadan etkilenme olasılığı bulunan kamu ve özel sektör çalışanları için koruyucu önlemler alması uygun olacaktır” dedi.




Bu haber 2153 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER SAĞLIK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI