thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



"Kadrolu İşçiler" Açıklaması Yapan Mutluay’a Zor Sorular

Tarih: 23-04-2024 09:59:29 Güncelleme: 23-04-2024 10:19:29 + -


Mart ayında yangından mal kaçırırcasına kadro verilen 69 personel hakkında İrfan Mutluay açıklama zorunluluğu olduğunu belirterek; 5-18 yıl arasında kadro bekleyen personellere kadro verildiği, 69 kişi dışında yıllarca personelinde kadrosuzluk nedeniyle kadro verilmediğini açıkladı. İrfan Mutluay’ın yaptığı açıklamanın altına ise “Bu işçilere kadro vermek için neden 31 Mart arifesini beklediniz, aynı durumda işçiler varken bu 69 kişi hangi kriterlere göre kadroya geçirildi” soruları yöneltildi.



Mart ayında yangından mal kaçırırcasına kadro verilen 69 personel hakkında İrfan Mutluay açıklama zorunluluğu olduğunu belirterek; 5-18 yıl arasında kadro bekleyen personellere kadro verildiği, 69 kişi dışında yıllarca personelinde kadrosuzluk nedeniyle kadro verilmediğini açıkladı. İrfan Mutluay’ın yaptığı açıklamanın altına ise “Bu işçilere kadro vermek için neden 31 Mart arifesini beklediniz, aynı durumda işçiler varken bu 69 kişi hangi kriterlere göre kadroya geçirildi” soruları yöneltildi.

 

SGK YAZI GÖNDERDİ “ARŞİV VE GÜVENLİK SORUŞTURMALARI YOK”

Mart ayı başında Çanakkale Belediyesi tarafından adeta yangından mal kaçırırcasına 69 işçiye kadro verildi. 10 yıldan fazla kadro bekleyen onlarca personel dururken 31 Mart seçimlerinin hemen öncesinde 69 kişiye kadro verilmesi de CHP içerisinde tepkilere sebep oluyordu. Çanakkale Belediye Başkanı seçilen Muharrem Erkek’in bu kadroları iptal etmesi beklenirken; kadro iptallerini Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)’nca gönderilen yazıyla yapıldı. SGK’nın gönderdiği yazı sonrasında Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek’in de kadroları iptal etmek dışında çaresi kalmadı.

 

İPTAL EDİLEN KADROLARLA İLGİLİ MUTLUAY AÇIKLAMA YAPTI!

Başta CHP içerisinde, Çanakkale kamuoyunda ve basında tartışmalara sebep olan kadrolu işçiler konusunda İrfan Mutluay açıklama zorunluluğu duyduğunu belirterek sosyal medya hesabında paylaşımda bulundu. Mutluay yaptığı açıklamada; “Çanakkale Belediyesinin 16/04/2024 tarihinde “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması beklenilmeksizin sigorta girişlerinin yapıldığı” gerekçesiyle idari işlem ve sigorta girişleri iptal edilen söz konusu 69 işçi personel; Belediye iştiraki Kentsel A.Ş. şirketinde belediye hizmetlerinde en az 5 ile 18 yıl süreyle çalışmışlığı bulunan ve halen belediyedeki görevlerini sürdüren işçilerdir. Bazı Basın Yayın organlarında ve bazı sosyal medya hesaplarında yer alan yanıltıcı haber/paylaşımların aksine, “yerel seçim öncesi kurum dışı istihdam edilen” yada “2-3 ay önce işe alınan” personeller değildir. “Bankamatik” personeller hiç değildir. Uzun yıllardır kadro beklentisi içinde olan ve Belediye iştiraki Kentsel A.Ş. şirketinde (taşeron) çalışan 69 işçinin  “Kamu Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik Hükümlerine” göre alımı gerçekleştirilmiştir” dedi.

 

“İDARİ EKSİKLİKTEN KAYNAKLANDIĞINI DÜŞÜNMEKTEYİM”

DİSK Sendikasının da işçiler ile ilgili açıklama yapmamasına tepki gösteren İrfan Mutluay, 69 işçinin güvenlik soruşturmasının ve arşiv araştırması eksikliğinin idarenin eksiği olduğunu açıklaması dikkat çekti. Mutluay açıklamalarının devamında; “Bu çalışanlar, Belediye Kadrolarına geçmeden önce de Belediye hizmetlerinde, yani kamu hizmetinde çalıştıklarından Kentsel A.Ş. de bulunan kişisel dosyalarında “Güvenlik Soruşturması ve Arşiv araştırmalarının” yer alması gerekmektedir. Eğer güvenlik soruşturması yada arşiv araştırması yapılmadan sigorta girişlerinin yapılması bir eksiklik olarak görülüyor ise; bu eksiklik Belediye İştiraki KENTSEL A.Ş. den ayrılarak Belediye kadrolarında çalışmaya başlayan işçilerin değil, idari eksiklikten kaynaklandığını düşünmekteyim. Ve bu eksiklikte mağdur edilen 69 emekçimizin sigorta girişlerinin iptal edilerek yada iş akitlerinin fesh edilerek değil, idare kanalıyla ilgili kurumlardan güvenlik soruşturması ve arşiv kayıtlarının yeniden istenmesiyle çözülecektir” dedi.

 

“5-18 YIL KADRO BEKLEYEN İŞÇİLER VAR. ÇÖZÜM…”

5 yıl boyunca Çanakkale Belediye Başkanı olarak görev yapan ve 5 yıldan 18 yıla kadar kadro bekleyen personeller olduğunu açıklayan İrfan Mutluay’ın işçilerin sorunlarına çözüm önerisi getirmesi de dikkat çekti. Mutluay; “Çanakkale Belediyesinin geçmiş yıllara ait kayıtlarının incelenmesi halinde, belirli aralıklarla, ilgili yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılan işçi alımlarında, aynı bürokratik süreçler işletilerek Kentsel A.Ş. bünyesinde çalışan işçilerin geçişleri ile Belediyenin boş kadrolarında istihdamlarının sağlandığı görülecektir. Sonuç olarak; Belediye İştiraki Kentsel A.Ş. şirketi bünyesinde bulunan ve hizmet alımı yöntemiyle Belediye hizmetlerinde çalışan emekçiler kadro beklemektedir. Söz konusu 69 personel dışında, hizmet yılı ve çalışma alanlarına göre kadrolu olması gereken ve yeterli belediye kadrosunun bulunmaması nedeniyle kadroya geçemeyen çok sayıda şirket işçisi bulunmaktadır.  Memur, Sözleşmeli, Kadrolu yada şirket işçisi pozisyonlarında çalışan ve aynı işi yapan emekçilerin farklı ekonomik ve sosyal haklara sahip olması, iş barışını ve iş verimliliğini etkilemektedir. Sorunun temelden çözümü; eğitim, kıdem, yetki ve sorumluluk alanları göz önünde bulundurularak, emek örgütlerinin paydaşlığında, “Eşit İşe Eşit Ücret” ilkesiyle hayata geçirilecek yeni kamu personel rejimidir” ifadelerini kullandı.

 

“5-18 YIL BEKLEYEN PERSONEL VARSA.. 31 MART ARİFESİNİ Mİ BEKLEDİNİZ”

5-18 yıl arasında onlarca personelin kadro beklediğini açıklayan ve sadece 69 kişiye kadro verildiğini, bu 69 personelin kadrolarının iptal edilmesinin de idare eksikliği olduğunu açıklayan İrfan Mutluay’ın paylaşımına da peşi sıra yorumlar geldi. Belediye işçilerinin de yorum yapıp sildiği İrfan Mutluay’ın açıklamasında en zor soruları ise O Faruk Kan isimli sosyal medya kullanıcısı yaptı.

 

Kan yaptığı yorumda İrfan Mutluay’a şu soruları yöneltti; “5-18 yıl arası belediyede çalışan bu işçilere kadro vermek için niye 31mart arifesini seçtiniz? Aynı durumda olan başka işçiler de varken,69 kişi hangi kriterlere göre kadroya geçirildi”.

 




Bu haber 3374 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI