'TMO Alım Fiyatlarını Derhâl Açıklanmalı'
'TMO Alım Fiyatlarını Derhâl Açıklanmalı'
Biga Ziraat Odası Başkanı Mustafa Güray Ergün, çeltik hasadının başlamasına rağmen TMO'nun fiyat açıklamamasının belirsizlik yarattığını belirterek, artan maliyetler karşısında asgari fiyat beklentilerini kamuoyuyla paylaştı.
Biga Ziraat Odası Başkanı Mustafa Güray Ergün, bölgede başlayan çeltik hasadı ile birlikte üreticilerin yaşadığı sorunları, artan maliyetleri ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) beklentilerini duyurmak üzere basın açıklaması gerçekleştirdi. Çeltik hasadının hızlandığını ancak 2026 yılı ürünü çeltik alım fiyatının hâlâ açıklanmadığını belirten Ergün, belirsizliğin üreticiyi zor durumda bıraktığını ifade etti.
"ÜRETİM MALİYETİ 46,70 TL'YE ULAŞTI"
Çeltik üretiminin her geçen yıl daha maliyetli hâle geldiğine dikkat çeken Ergün, yapılan maliyet çalışmalarına göre kilogram başına üretim maliyetinin İpsala’da 47,27 TL, Bafra’da 46,34 TL ve Biga’da 46,50 TL olduğunu, ortalama maliyetin ise 46,70 TL civarında seyrettiğini belirtti. Piyasada konuşulan rakamların üretim maliyetinin altında kaldığını vurgulayan Ergün, çiftçinin sürekli zarar ederek üretime devam edemeyeceğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl TMO alım fiyatlarının çok geç açıklandığını ve piyasayı yönlendirme etkisini yitirdiğini hatırlatan Başkan Ergün, aynı tablonun bu yıl yeniden yaşanmasını istemediklerini dile getirdi. Biga'nın 100 bin dekarı aşan çeltik ekim alanıyla Türkiye üretimindeki stratejik ağırlığına dikkat çekti.
ÜRETİCİLERİN ÇELTİK ÇEŞİTLERİ İÇİN ASGARİ FİYAT BEKLENTİLERİ AÇIKLANDI
TÜİK tarımsal girdi endeksindeki artışlar ve buğday alım fiyatındaki artış oranları baz alınarak belirlenen asgari referans fiyat tekliflerini paylaşan Ergün, açıklanması gereken taban fiyatları şu şekilde sıraladı: “Osmancık grubu çeltik fiyatı kilogram başına en az 38-40 TL, Cammeo grubu çeltik kilogram başına en az 45-48 TL ve Baldo grubu çeltik kilogram başına en az 48-50 TL olmalıdır.”

“TMO'DAN BEKLENTİLERİMİZ VAR”
Yılın ilk altı ayında çeltik ve pirinç ithalatının geçen yıla göre yaklaşık %79 arttığına işaret eden Mustafa Güray Ergün, hasat döneminde yoğunlaşan ithalatın yerli üreticinin fiyatını baskıladığını belirtti. Ticaret Bakanlığı'na seslenen Ergün, geçmişte uygulanan yerli ürün alım şartına bağlı düşük gümrük vergili ithalat modelinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca iç piyasada ithal pirinçlerin yerli pirinçlerle paçallanarak tüketime sunulmasının denetlenmesi ve gıda kodeksinin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.
TMO'dan talep ettikleri beş temel başlığı sıralayan Ergün; fiyatın derhâl açıklanmasını, alım merkezlerinin ve randevu kapasitelerinin zamanında faaliyete geçirilmesini, ürün bedellerinin en geç 15 gün içinde ödenmesini, ithalatın sınırlandırılmasını ve TMO'nun piyasayı koruyacak miktarda fiilen alım yapmasını istedi. Başkan Ergün, Biga Ziraat Odası olarak üreticilerin haklarını savunmaya devam edeceklerini vurguladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
