"En Görkemli" Anma Töreni Yapılacak

Bölgesel (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 24.11.2014 - 16:30, Güncelleme: 24.11.2014 - 16:30 1104+ kez okundu.
 

"En Görkemli" Anma Töreni Yapılacak

Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla 3 bakanlık kolları sıvadı; Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıl anma törenleri için eşsiz bir program hazırlanacak.
Çanakkale Savaşları'nda şehit olan Türk ve yabancı askerler, 100'üncü yıl şerefine 24-25 Nisan 2015'te şimdiye kadar hiç görülmemiş görkemli törenlerle anılacak. 100'üncü yıl törenleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın himayesinde 77 ülkeden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşecek. Bugüne kadar savaşa asker gönderen ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının davetli olduğu törenlere dünyadaki tüm ülkelerin temsilcileri ve uluslararası alanda önemli figürler de davet edilecek.   CENTİLMENLER SAVAŞI   Türkiye bu yıl hem Çanakkale Zafer'inin hem de tarihe "Centilmenler Savaşı" olarak da geçen Gelibolu'nun ve Birinci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yılına yakışır saygıyla törenlerin yapılması için işi sıkı tutuyor. Geçmiş yıllarda, sadece, Birinci Dünya Savaşı'na katılan askerlerin anavatanları 39 ülkenin dışişleri bakanları törenlere davet edilirken, bu yıl katılım genişletilecek. Birinci Dünya Savaşı'nın yıldönümünde dünya barışı için Gelibolu'da bir araya gelinmesi hedefleniyor.   DIŞİŞLERİ KOORDİNELİ   Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı ortak program hazırlıyor. Törenlerin koordinatörlüğünü yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Avustralya ve Yeni Zelanda ziyaretlerinin ana gündemi bu törenler oldu. 100'üncü yıl törenlerinde bir ilk yaşanacak. Törenler ilk kez uluslararası tören yerine 57'nci Alay anmasıyla başlayacak.   500 VIP KONUĞA DAVET   24-25 Nisan'da yapılacak törenleri izlemek için Avustralya ve Yeni Zelanda'dan 10 bin 500 kişi Çanakkale'ye gelecek. Avustralya'dan 8 bin, Yeni Zelanda'dan 2 bin kişi törenlere katılacak. Dünyanın çeşitli yerlerinden 500 VIP konuk davet edilecek.   ANZAKLAR İÇİN İKİ AYRI TÖREN   Çanakale'de Avustralya ve Yeni Zelandalı konuklar için iki kez anma töreni düzenlenecek. 6 Ağustos'ta Avustralya, 8 Ağustos'ta da Yeni Zelandalılar ikinci bir anma için Çanakkale'ye gelecek. Bu iki törene de Avustralya ve Yeni Zelanda'da Cumhurbaşkanı düzeyinde katılım bekleniyor.   BAZILARI DENİZDEN GELECEK   Bu yılki törenlere katılacak ziyaretçilerin yarısı ilk kez deniz yoluyla gelecek. Kurvaziyerlerle 15 gün sürecek yolculukla Çanakkale Boğazı'na ulaşacak binlerce kişi töreni, yine ilk kez, atalarının hayatlarını kaybettiği denizden izleyecek.  
Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla 3 bakanlık kolları sıvadı; Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıl anma törenleri için eşsiz bir program hazırlanacak.

Çanakkale Savaşları'nda şehit olan Türk ve yabancı askerler, 100'üncü yıl şerefine 24-25 Nisan 2015'te şimdiye kadar hiç görülmemiş görkemli törenlerle anılacak. 100'üncü yıl törenleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın himayesinde 77 ülkeden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşecek. Bugüne kadar savaşa asker gönderen ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının davetli olduğu törenlere dünyadaki tüm ülkelerin temsilcileri ve uluslararası alanda önemli figürler de davet edilecek.

 

CENTİLMENLER SAVAŞI

 

Türkiye bu yıl hem Çanakkale Zafer'inin hem de tarihe "Centilmenler Savaşı" olarak da geçen Gelibolu'nun ve Birinci Dünya Savaşı'nın 100'üncü yılına yakışır saygıyla törenlerin yapılması için işi sıkı tutuyor. Geçmiş yıllarda, sadece, Birinci Dünya Savaşı'na katılan askerlerin anavatanları 39 ülkenin dışişleri bakanları törenlere davet edilirken, bu yıl katılım genişletilecek. Birinci Dünya Savaşı'nın yıldönümünde dünya barışı için Gelibolu'da bir araya gelinmesi hedefleniyor.

 

DIŞİŞLERİ KOORDİNELİ

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı ortak program hazırlıyor. Törenlerin koordinatörlüğünü yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Avustralya ve Yeni Zelanda ziyaretlerinin ana gündemi bu törenler oldu. 100'üncü yıl törenlerinde bir ilk yaşanacak. Törenler ilk kez uluslararası tören yerine 57'nci Alay anmasıyla başlayacak.

 

500 VIP KONUĞA DAVET

 

24-25 Nisan'da yapılacak törenleri izlemek için Avustralya ve Yeni Zelanda'dan 10 bin 500 kişi Çanakkale'ye gelecek. Avustralya'dan 8 bin, Yeni Zelanda'dan 2 bin kişi törenlere katılacak. Dünyanın çeşitli yerlerinden 500 VIP konuk davet edilecek.

 

ANZAKLAR İÇİN İKİ AYRI TÖREN

 

Çanakale'de Avustralya ve Yeni Zelandalı konuklar için iki kez anma töreni düzenlenecek. 6 Ağustos'ta Avustralya, 8 Ağustos'ta da Yeni Zelandalılar ikinci bir anma için Çanakkale'ye gelecek. Bu iki törene de Avustralya ve Yeni Zelanda'da Cumhurbaşkanı düzeyinde katılım bekleniyor.

 

BAZILARI DENİZDEN GELECEK

 

Bu yılki törenlere katılacak ziyaretçilerin yarısı ilk kez deniz yoluyla gelecek. Kurvaziyerlerle 15 gün sürecek yolculukla Çanakkale Boğazı'na ulaşacak binlerce kişi töreni, yine ilk kez, atalarının hayatlarını kaybettiği denizden izleyecek.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve siteye yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.