Çanlılar "Havasına, Suyuna" Sahip Çıkıyor!
Çanlılar "Havasına, Suyuna" Sahip Çıkıyor!
Çanakkale ve civardan gelen çevreci gruplar Çan Çevre Derneği önderliğinde Çan Söğütalan Köyü'nde kestane şenliği yaptı. Ağı Dağı'na kurulması planlanan altın madeni için şenlikli eylem yapan çevreciler köylüleri bilgilendirdi.
Çan Çevre Derneği de eylem için 29 Eylül Pazar günü Menderes Parkı'nda iki otobüs yola çıktı. Söğütalan Köyü'nde Çan Çevre Derneği tarafından basın açıklamasında bulunuldu. Çevre Derneği Başkan Yardımcısı Aysel Zallıoğlu tarafından okunan basın açıklamasında, "Kazdağları Çanakkale'nin yaşam alanıdır. Ekolojik dengesi, ormanları, suyu ve havası ile Türkiye cennetidir. Doğduğumuz, doyduğumuz, yaşadığımız ve geleceğe bırakacak en hayırlı mirasımızdır. Burada işletilecek altın madeni kullanacağı su için Bardakçılar üzerine baraj kuracak, Kocabaş Çayı kuruyacak, köyler zarar görecek, madenin siyanür havuzlarından buharlaşan siyanür havaya karışacak. Zaten iki termik santralimiz var, verdikleri zararın bedelini hala ödüyoruz. Ağı Dağı'nın bedeli daha da ağır olacak. Çan bizim hepimizin, şimdi Ağı Dağı'na sahip çıkma zamanıdır" ifadeleri yer aldı.
Davul zurna eşliğinde oynayarak şenlik gerçekleştiren çevreciler daha sonra kestane topladı. Söğütalan'daki kestane şenliğine Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Pınar Bilir, CHP 27.dönem milletvekili adayı Metin Ümit Ural, CHP Çan İl Genel Meclis Üyesi Erdal Güler, CHP Çan Belediye Meclis Üyesi Sevcel Arslan, çevreci gruplar, vatandaşlar ve Söğütalan Köyü sakinleri katıldı.
KAHOT'TAN AĞI DAĞI İÇİN GÖSTERİ
Çan'ın gururu Kazdağları Halk Oyunları topluluğu (KAHOT) 29 Eylül Pazar günü doğa için gösteri yaptı. Söğütalan Köyü'nde gerçekleşen çevre eyleminde Çanakkale yöresinden oyunlarını sergileyerek kurulması planlanan altın madenine tepki gösteren KAHOT başta çevreciler olmak üzere herkesten büyük bir alkış aldı.
ÇAN BİSİKLET PLATFORMU AĞI DAĞI İÇİN PEDAL ÇEVİRDİ
Öte yandan çevre eylemi için Çan'da bulunan Çan Bisiklet Platformu da Ağı Dağı için pedal salladı. Pazar sabah 07.00 gibi yola çıkan pedallılar 4 saat kadar süren bir yolculukla Ağı Dağı'na gelerek kurulması planlanan altın madenine tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çan Bisiklet Platformu Temsilcisi Mehmet Öz, "Biz altın madeni ile sularımızın kirlenmesini doğanın tahrip edilmesine karşıyız, bisikletlerimizle doğada pedal çevirerek huzur buluyoruz bu bizim en büyük sosyal aktivitemiz ve bunun altın madenleri ile, termikler ile elimizden alınmasını istemiyoruz. Geleceğimiz için güzel şeyler bırakmak istiyoruz, amacımız bisiklet kullanımını yaygınlaştırıp çevre kirliliğini azaltmak" ifadelerini kullandı. Eylem, Kazdağları andının okunmasının ardından maden kurulması planlanan bölgede doğa yürüyüşü yapılması ile sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
