TOBB Üniversitesi ‘Yalan’ Oldu
TOBB Üniversitesi ‘Yalan’ Oldu
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği için Çanakkale’de yapılması planlanan üniversite yılan hikâyesine dönerken; üniversite kurulması için Organize Sanayi Bölgesinde(OSB) ayrılan 65 dönümlük tahsislik arazi OSB yönetim kurulu kararı ile iptal edildi.
21 Kasım 2012 yılında Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’(ÇTSO)nun girişimleri ile Çanakkale’ye TOBB ETÜ ve ÇTSO Eğitim Birimleri protokolü imzalandı. ÇTSO’nun girişimleri ile Çanakkale’ye TOBB ETÜ'ye bağlı 2 Fakültenin kurulması için Organize Sanayi Bölgesinde 65 dönümlük arazi tahsisi gerçekleştirildi. Aradan geçen 3 yıl sonrasında TOBB Üniversitesinin kurulmamış olması zaman zaman ÇTSO Meclis toplantılarında ve kamuoyunda dillendirilirken; OSB Yönetim Kurulu son toplantısında TOBB Üniversitesi kurulabilmesi için tahsis edilen 65 dönümlük arazinin tahsisini iptal ettiği ortaya çıktı.
Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İşadamı Oğuz Üzen, İşadamı Ali Polat ve İşadamı Kayhan Öçal’dan oluşan Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu, son toplantısında TOBB Üniversitesi için tahsis edilen arazinin tahsis kararını iptal ederek OSB’ye yatırım yapacak sanayi tesislerine ayrılmasına karar aldı.
YAPILACAĞI ZATEN YOKTU, OLSAYDI 3 YILDA OLURDU
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan OSB Yönetim Kurulu Üyesi ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 3 yıl önce üniversite kurulması için OSB’de alınan tahsis kararına şerh düştüğünü hatırlatarak şunları söyledi; “Üç sene önce OSB’de TOBB’un 2 fakülte kurması için arazi tahsis talebine şerh düşmüştüm. Şerh kararımda üniversite projesinin hazırlanarak altı ay içerisinde onaya sunulması şartı vardı. O gün de ben böyle bir üniversite’nin kurulacağına inanmamıştım, bugün de inanmıyorum. Bu alınan kararda doğrudur. Şöyle ki biz bu kararı alıp arazi tahsis ettiğimizde ben şerh düştüm 6 ayda proje gelsin dedim ama tahsisten sonra 3 yıl geçti hala yapılan bir şey yok. Haliyle arazinin tahsisini iptal etmemiz doğru bir karardır” dedi.
ÇTSO YÖNETİMİ TAAHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMEDİ
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, açıklamalarının devamında TOBB Üniversitesi için tahsis edilen alanla ilgili olarak ÇTSO’nun vaat ettiği taahhütleri de yerine getirmediğine dikkat çekerek şunları söyledi; “Zaten TOBB Üniversitesi için o arazi tahsis edilirken ÇTSO Yönetimi bir takım taahhütlerde bulunmuştu. Neydi bu taahhütler derseniz; ÇTSO Kongre ve Fuar alanının yan tarafında 150 metrekarelik bir bina yapacaklardı, bu bina içerisinde KOSGEB, PTT gibi yerlere büro tahsis edeceklerdi. Ayrıca 75.000 Lira gibi bir hibede bulunacaklardı, bu taahhütlerinin karşılığı biz kendilerine Üniversite idari binalar ve yeşil alanlarda olmak üzere 100 dönüme yakın bir arazi tahsis ettik. Hiç birini yerine getirmediler. YÖK’den izin bekliyoruz gibi açıklamalarda bulunuldu ama YÖK bu tür üniversiteler için izin veriyor olsaydı şimdiye kadar çoktan verirdi diye düşünüyorum. Demin de belirttiğim gibi o günde böyle bir Üniversite kurulacağına inanmamıştım, hala da inanmıyorum.”
ÇANAKKALE OSB’YE TALEP ÇOK FAZLA
Ülgür Gökhan, TOBB Üniversitesi için tahsis edilen arazinin geleceği ile ilgili olarak; “Bugün yapılmadı ise belki ileride bir TOBB üniversite Çanakkale’ye kazandırılabilir belki ama bu üniversite artık OSB içerisinde olmayacak. Şu anda Çanakkale OSB’ye inanılmaz bir talep var. Mevcut OSB alanı içerisinde yatırımlar için ayrılan alanlar dolmak üzereydi, bu 65 dönüm arazi ile OSB’ye olan talebi bir nebze karşılamış olduk. Artık bu arazi üzerinde sanayi tesisleri yapılacak ve Çanakkale istihdamını azaltmak, üretimi ve ekonomiyi teşvik edecek tesisler bu arazi üzerinde yapılacak” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.


