Madeni “Donduruncaya” Kadar Direnmeye Devam
Madeni “Donduruncaya” Kadar Direnmeye Devam
Yüzlerce köylünün tek yürek olup altın madencilerinin karşısına dikildiği Dondurma köyündeki eylemin yankıları dalga dalga büyüyor. Köylerinde maden işletmeyi planlayan Koza Altın'a ÇED toplantısı yaptırmayan köylüler, Çanakkale'nin Kazdağları'ndan Bozcaada'ya, Karabiga'ya kadar uzanan doğa talanına dur diyorlar.
Çanakkale'nin Çan ilçesi Dondurma köyünde Koza Altın İşletmeleri AŞ'nin altın, gümüş, kurşun madeni projesi ÇED halkın katılımı toplantısına davullu zurnalı protestolarıyla damga vuran, toplantıyı iptal ettirene kadar da vazgeçmeyerek kararlı duran yüzlerce köylünün dayanışması; köylerdeki çevre bilinciyle birlikte umudu da arttırdı. Karadağ’ın eteklerinde altın aramak isteyen şirketlere karşı aylar önce Karadağ köylülerinin başlattığı "Eğlenerek Eylem" geleneği; Dondurma'ya ve çevre köylere de sıçradı. Karadağlıların Esan Eczacıbaşı AŞ'ye köyü terk ettirdikleri gibi; Dondurma köylüleri de diğer köylerin desteği ve kadınların en önde olduğu eylemleriyle Koza'ya ÇED toplantısı yaptırmadı.
“EĞLENEREK EYLEM” CİVAR KÖYLERE SIÇRADI
Maden işletmesi için düzenlenen ÇED toplantısını engelledikten sonra zaferlerini köy meydanında davul zurna eşliğinde oynayarak kutlamıştı. Dayanışmaları ve madencilere karşı birleşmeleriyle herkese örnek olan köylüler şimdilik rahat bir nefes aldı, ancak temkini de elden bırakmıyorlar. Madencilere karşı köy meydanını birden direniş ve şenlik alanına çeviren köylüler; ÇED toplantısı gününün ardından bir kez daha kutlama için toplandı. Çanakkale Çevre Platformu'nun sürecin başından beri yalnız bırakmadığı köy halkı; ÇED toplantısı başarılarını platform üyeleriyle birlikte, bulgur pilavı ve tatlı eşliğinde kutladı.
Kadınlar yaptıkları pilavı, haftalar önce Çanakkale Çevre Platformu'nun bilgilendirme toplantısı için bir araya gelerek birlikte direnme kararı aldıkları, madene karşı dayanışmalarının başladığı kahvehanede dağıttı. Yaşlısı genci 60'dan fazla kadın ve çocuklarla bu kez düğün evine dönen kahvehanedeki buluşma; kadın dayanışmasının en güzel örneklerini sergiledi.
ÇEVRE PLATFORMU YANLARINDA
Çanakkale Çevre Platformu adına konuşan İl Genel Meclisi Üyesi, Ziraat Mühendisi Hicri Nalbant; köylülerin başarısındaki en büyük payın kadınlara ait olduğunu belirterek; "Siz olmasaydınız başaramazdık. Dik duruşunuz, kararlığınız, birlikte hareket etmeniz ve dayanışmanız diğer köylere de örnek oldu, herkese umut verdi. Bundan sonra da bu duruşu devam ettireceğinize, sizi bölmelerine ve kandırmalarına izin vermeyeceğinize eminiz. Çanakkale'nin köyleri altın madencilerine geçit vermiyor. Çanakkale Çevre Platformu olarak her zaman yanınızdayız. Bakanlıktan ÇED olumlu kararı çıkarsa, dava açacağız. Sonuna kadar sürecin takipçisi olacağız" dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
