18 Mart’ta Yapılmaması Gereken Yanlışlar
18 Mart’ta Yapılmaması Gereken Yanlışlar
Çanakkale 18 Mart Deniz Zaferi’nin 101’nci yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü için Çanakkale Valiliği tarafından dağıttırılan Davet Kitapçığı’nda dikkat çekici hataların olduğu ortaya çıktı.
Şehitleri Anma Günü ve 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101’nci yıldönümü için çeşitli kurum, TSK ve vatandaşları davet etmek için Çanakkale Valiliğince bastırılan Davet Kitapçığında skandal denilebilecek hatalar olduğu ortaya çıktı. Davet Kitapçığını basan firmaya veya kurumlara ait herhangi bir bilginin olmadığı 25 sayfalık kitapçıkta Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’e de büyük saygısızlık yapıldığı görülüyor.
ÇOMÜ Tarih Bölümü öğretim görevlisi Yar.Doç.Dr. Mithat Atabay’ın basılan Davet Kitapçığında tespit ettiği hataları şu şekilde sıraladı;
- Davet Kitapçığının kapağında yer alan fotoğraf Garp (Batı) Cephesi Karargâh Muhafız Bölüğüne ait bir fotoğraftır. Söz konusu fotoğraf Kurtuluş Savaşına aittir.
- Kitapçığın iç kapağında yer alan fotoğrafın altında “İtilaf Devletleri Donanmasının Çanakkale Boğazına Girişi” ifadesi yer almaktadır. Fakat söz konusu fotoğraf Çanakkale Boğazı değildir. Düşman Donanma Kuvvetleri’nin 30 Ekim 1918 tarihinden sonra İstanbul Boğazındaki gemilerine aittir.
- Kitapçığın 14’ncü sayfasında yer alan “Çanakkale’deki Bir Tabyadan Genel Görünüm” isimli fotoğraf ise; Balkan Savaşları sonrasına ait bir fotoğraftır.
- Kitapçığın 21’nci sayfasında “Gönüllü Bombacı” olarak adlandırılan fotoğrafta görülen kişinin 13 yaşında olduğu belirtiliyor. Oysaki fotoğraftaki kişi Ali Reşat’tır ve Çanakkale Savaşları sırasında 13 değil, 16 yaşındadır.
Yar.Doç.Dr. Mithat Atabay, Davet Kitapçığında Mustafa Kemal Atatürk ve Mehmet akif Ersoy’un resimlerinin yer aldığı sayfalarla ilgili olarak da; “Anafartalar Kahramanı olarak Milli Mücadeleyi başlatarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’e ise söz konusu kitapçığın 18’nci sayfasında yer verildiği görülüyor. İstiklal Marşı’nın ve Çanakkale Destanı’nın şairi olan Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un resmi ise Davet Kitapçığının 23’ncü sayfasında kendisine yer bulabilmiş. Çanakkale Zaferi’nin 101.yıldönümünü kutladığımız böylesi bir günde Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’e ve Çanakkale Destanı’nı kaleme almış Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’a kitapçıkta daha ön sayfalarda yer verilmesi daha uygun olurdu kanaatindeyim” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.


