thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



"İnşaat Sektöründe Bir Şey Kalmadı Ki!"

Tarih: 13-05-2019 05:26:13 Güncelleme: 13-05-2019 06:13:13 + -


ÇTSO Mayıs ayı olağan Meclis Toplantısı'nda gündem inşaat sektörü oldu. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Meclis üyeleri Şakir Kutluay ve Eşref Arslan'ın sözleri dikkat çekti. Arslan "İnşaat sektöründe bir şey kalmadı ki" derken; Kutluay; "Konut olarak son 2 ayda en az 500 tane müşteriyi kendim gezdirdim. Ama bir tanesini sattınız mı deseniz satmadım" dedi. İki üyenin sözleri TUİK'in açıkladığı konut satış rakamlarındaki düşüşü gözler önüne serdi.



ÇTSO Mayıs ayı olağan Meclis Toplantısı'nda gündem inşaat sektörü oldu. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Meclis üyeleri Şakir Kutluay ve Eşref Arslan'ın sözleri dikkat çekti. Arslan "İnşaat sektöründe bir şey kalmadı ki" derken; Kutluay; "Konut olarak son 2 ayda en az 500 tane müşteriyi kendim gezdirdim. Ama bir tanesini sattınız mı deseniz satmadım" dedi. İki üyenin sözleri TUİK'in açıkladığı konut satış rakamlarındaki düşüşü gözler önüne serdi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Balıkesir Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre; Çanakkale'de 2019 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışı yüzde 10.2 oranında düştü. Çanakkale'de Mart ayı boyunca 983 konut satışı gerçekleşti. Çanakkale' deki toplam konut satışları içindeki ikinci el satışların payı yüzde 45.7 ile 449 konut olurken ilk satışların payı ise yüzde 54.3 ile 534 konut oldu. Geçen yılın aynı ayına göre Çanakkale'de yüzde 36.8 azalış ile 187 ipotekli satış gerçekleşerek Türkiye genelinde 27'nci sırada yer aldı.

 

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ DURGUNLUK ÇTSO GÜNDEMİNE GELDİ!

ÇTSO Mayıs ayı olağan Meclis Toplantısına Meclis Başkanı Osman Okyay katılamazken; toplantıya Başkanlığı Hayrettin Çetinkaya yaptı. ÇTSO'nun aylık faaliyetlerini üyelere aktaran Çetinkaya'nın konuşmasından sonra üyeler gündem dışı söz alarak görüş ve önerilerini meclise aktardılar. Meclis üyesi İlker Altın, Çanakkale turizmine katkıda bulunacak bir proje olan Çanakkale Deniz Savaşları Batık Müzesi projesi için çalışma başlatılması hem Çanakkale'de hem de Ankara'da olumlu bulunan proje için yol haritası çıkartılması önerisinde bulundu. 

 

Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu Altın'ın önerisine destek vererek Çanakkale Turizminin gelişebilmesi için kent içi trafik başta olmak üzere bir dizi öneride bulundu. Semizoğlu; "Şimdi turizm diyoruz evet birçok materyalimiz var. Çanakkale’ye tur otobüsü geldi. Görmeleri gereken yer aynalı çarşımız var, kordondaki Truva atımız var. Truva atının önünde otobüsün durmasına izin verilmiyor. Nerede duracak? Köprübaşında peki bu köprübaşında durup 50-60 kişilik otobüs. Hangi güzelliği göstereceğiz, neyi paylaştıracağız insanlara? Köprübaşından gelecek, çay boyunun durumu malumunuz veya aradan, caddelerden gitse trafik karmaşası. Çay boyu islah edilip, Efrad Okuluna sokulduğu zaman, ismi Efrad Okuluydu. Yani sahilden Çimenlik Kalesi gezdirilip, zaten yapılması gereken bir şey, bunun olması elzem bir şey. Çanakkale Muğla’dan sonra ikinci uzun sahil şeridine sahip bir ilimiz. Ne deniz turizminden faydalanabiliyoruz yeteri kadar, ne tarih varlığımızdan faydalanabiliyoruz" dedi.

"TURAN VE GÖKHAN'IN ORTAK AKLIYA BUNU YAPACAK GÜÇTEYİZ"

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın bir araya gelerek ortak akılla projeye destek vermeleri gerektiğini belirten Semizoğlu; "Şimdi bu işin iki tane ayağı var. Ankara ayağı var ve yerel yönetim ayağı var. Yani Belediye Başkanı’nın bir adam asmaya, bir para basmaya yetkisi yok. Diğer türlü yetkileri oldukça donanımlı. Ankara’da kuvvetsiz mi diyeceksiniz işyerleri taşınırsa biz ağacı taşlamış oluruz. Onun için bu iş Belediye ve iktidarın ortak, Bülent Turan ve Ülgür Gökhan’ın ortak aklıyla, bizim fikir önderliğimize ve bunu yapacak güçteyiz inanın. Hepimiz tek dili konuşursak olur. Gerçekten İlker kardeşimi tebrik ediyorum, görülmemiş bir şey. İlker’in projesini ben hatırlıyorum yani batıkları bile anlık izleyebileceğimiz video sistemleri, kamera sistemleri vardı. Muazzam bir proje hep birlikte olursak ben yapabileceğimize inanıyorum. Bunun için her ortamda Meclis Üyesi olalım, Meclis Başkanı olalım, Yönetim Kurulu olalım, Yönetim Kurulu Başkanı olalım biz bunu istiyoruz dememiz lazım. Hiçbir şekilde çatlak bir ses çıkmazsa ben eminim ki, Bülent Turan açık açık ifade etti zaten emredin dedi direk. Sayın Belediye Başkanımızla da gittik konuştuk oda olumsuz değil. Bundan sonra önümüzde seçimsiz 4 yıl var. Bundan sonra da bu işi gidip koparmaya çalışalım İlkercim sorun yok.”

 

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE BİR ŞEY KALMADI Kİ!

Yönetim kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu'nun konuşması üzerine Meclis Üyesi Eşref Arslan, “İnşaat sektöründe bir şey kalmadı ki" tepkisini göstermesi dikkat çekti. Arslan'ın tepkisi üzerine tekrar sözalan Semizoğlu; "İnşaat sektöründe bir şey kalmadı, bir şey kalmadı demeyelim ama uzunca bir süre en azından bu kadar çok müteahhittin olduğu ilimizde böyle bir pasta yok diyelim. Dolayısıyla inşaat yapabilmek hem bilgi, hem beceri hem de para ister. Bilgisi, becerisi ve parası olanları biz Ticaret ve Sanayi Odası görevlerinden bir tanesi de üyelerinin ufkunu açmaktır. Başka yatırımlara yönlendirmek isteyen olursa tabiî ki inşaatı bırakın, inşaattan bir şey olmaz demiyorum. Kimse yanlış bir şey anlamasın. Çanakkale’de işadamları, iş insanları ve yatırımcıları olarak ürün fuarına gitmeyelim. Ürünü nasıl üretebiliriz adına makine fuarına gidelim, ufkumuz açılsın. Belki inşaat yapmayız da çivi üretiriz veya kalıp üretiriz örnek. Yani önümüze bakacağız, birbirimize tutunacağız. Arge'mizi ve inovasyonumuzu bir tık daha üst seviyesine çıkarmak zorundayız Eşref ağabey. Ben o kadar kötümser değilim ama inşaat sektöründe bu kadar müteahhitte bir süre daha tatil imkanı verecek diye gözüküyor" dedi.

2 AYDA 500 MÜŞTERİ GEZDİRDİN BİR EV SATAMADIM!

İnşaat sektöründeki krizi belki en iyi ifade eden kişi ise ÇYSO Meclis Üyesi Şakir Kutluay oldu. Kutluay yaptığı konuşmada sadece Çanakkale'de değil, Türkiye'nin bir çok kentinde inşaat sektörünün kötü durumda olduğu şu sözlerle anlattı; “Başkanım inşaat sektörünü hepimizden daha iyi biliyorsunuz çok fazla söyleyecek bir şey yok. Ama sonuçta Ülkenin durumu da malum ortada ama inşaat sektörünün yürüyebilmesi için en başta bankaların faiz oranlarını aşağıya çekmeleri lazım. Bu da hepimizi aşan bir konudur. İnşaat sektörünün durması mı gerekiyor? Bence durmaması gerekiyor çünkü tarihin hiçbir döneminde durmamış. Şimdi de durmamıştır. Ama ne olur? Daha ağır gider. Algı olarak da yanlış bir algı var mesela her taraf betonlaştı diye bir algı vardır. Hükümet ayrı bir konu, bu hükümet değil başka bir hükümet değil o ayrı bir konu da. Konut anlamında bana göre bu da yanlış köprü olur ona katılırsınız katılmazsınız. Ama konut olarak ya son 2 ayda en az 500 tane müşteriyi kendim gezdirdim. Ama bir tanesini sattınız mı deseniz satmadım. Ama bu ihtiyaç nereden geliyor? Veya bugüne kadar son 10-15 yılda yeni yapılar olmasaydı şu Çanakkale’nin hali nasıldı? Ama şu vaziyette bizi çok çok aşan sorunlar, küçük sorunlarda vardır tabiî ki ama biz de onlara el atmıyoruz. Mesela biz Belediye ile inşaat komitesi olarak bir görüşme yaptık. Bazı konularda sıkıntılarımızı çok net bir şekilde dile getirdik. Çok faydalı oldu mu? Bana göre olmadı. Yani belli bir adımların atılması lazım sonuçta. Yine geçen hafta Eskişehir’deydim. Eskişehir’de C30 beton iki yüz on lira, burada iki yüz yetmiş beş lira. Maliyetlerde bu noktada etken. Ama burada Belediye’nin özellikle ruhsat açılmalarında bir kez daha düşünüp bizlere kolaylık sağlaması lazım ki bir yere gelelim. Ama bu bizim için değil geçen hafta Bozüyük’e gittim. Bir firmadan mutfak dolabı almıştım. Koca fabrika elli beş bin lira elektrik faturası var ödenmiyor. İşçilerin 2 aydır maaşını ödemediği için devasa büyüklükteki fabrika kapıya kilit vurmuş içinde dünya kadar hazırlanmakta olan şeyler var. İçler acısı bir durum. Diğer şehirlerde durum çok vahim. İnşaat konusunda çok yapılacak bir şey yok ama Belediye biraz daha kolaylıklar sağlarsa ne ala. Çok teşekkür ederim.”

 

10 YIL ARADAN SONRA TEKRAR KRUVAZİYER VE YAT LİMANI!

İnşaat sektörünün içinde bulunduğu durumu ifade eden Şakir Kutluay'ın sözleri üzerine tekrar söz alan Başkan Selçuk Semizoğlu, 10 yıldır bir arpa boyu yol almayan Kurvaziyer ve Yat Limanı projelerini tekrar gündeme getirdi. Başkan Selçuk Semizoğlu, “Şimdi Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Kurvaziyer Limanı Projesinin katalogları Oda’da duruyor. Yat Limanı katalogları da oda da duruyor. Hani inşallah Sayın Belediye Başkanımızın fikri değişmiştir de geçtiğimiz on yılda. Çünkü bunlar geçtiğimiz on yılın projesiydi, sekiz yılın projesiydi. Şimdi onun dışında Çanakkale’de biz meşaleyi ateşlemekle mükellefiz yoksa bizim izin vermek gibi yetkimiz de yok, onaylamak gibi bir yetkimiz de yok. Şimdi her şey insanın fikriyle zikrinin bir olmasıyla orantılı bir şey. Ben çok net söylüyorum. Bu Çanakkale’de sırf  Bülend Engin’in imzası olacak altında  diye kabul edilmeyen 3-4 tane proje sayarım size. Bunlardan bir tanesi Fuar Kongre Merkezi’dir. Bir tanesi Kurvaziyer Limanıdır, bir tanesi Yat Limanı projesidir. Ama Kordon birleştirmesiyle ilgili bir projesi var herhalde Belediye’nin inşallah bu dönem yaparlar" dedi.




Bu haber 7139 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI