thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Çanakkale Kül Soluyacak

Tarih: 22-04-2024 08:58:13 Güncelleme: 22-04-2024 09:00:13 + -


Sınır değerlerinin üzerinde kirli havanın solunduğu Çanakkale’de faaliyet gösteren termik santralın atık sahasını büyütmesi projesi için karar aşamasına gelindi. Proje faaliyete geçerse dev bir kül çukuru oluşacak.


Çanakkale Kül Soluyacak

Çanakkale’de faaliyet gösteren Çan 2 Termik Santralı'nınz atık sahasını büyütmesi projesi için karar aşamasına gelindi. Proje faaliyete geçerse dev bir kül çukuru oluşacak. Yaşam savunucuları, projenin iptal edilmesi için çağrı yaptı. Çan ilçesinde faaliyet gösteren Çan 2 Termik Santralı, faaliyetini genişletmek için çalışmalarına devam ediyor. Bölgede kirli havanın solunmasına neden olan santraldan çıkan atıkları depolamak için kullanılan sahayı büyütme projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı nihai kararını duyurdu. Kararda, “Hazırlanan çevresel etki değerlendirme (ÇED) Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilmiş olup, söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere, Bakanlıkta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde 10 takvim günü görüşe açılmıştır. Bakanlığa, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne iletilen görüşler projeyle ilgili karar alma sürecinde dikkate alınacaktır. Görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na veya Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat edilebilir.” denildi.

 

ODAŞ Holding’e bağlı Çan 2 Termik A.Ş. uçucu kül, cüruf ve alçıtaşı gibi atıkları depolamak üzere 2. Sınıf Düzenle Depolama Tesisi kurulması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 12 Ocak 2023 tarihinde başvuruda bulundu. 28 milyon 560 bin 473 metreküplük alanda yapılmak istenen proje ‘tarım alanı’ içerisinde kaldığı belirlendi. Yıllık ortalama 1 milyon 508 bin ton uçucu kül, cüruf ve alçıtaşı gibi atık maddelerin biriktirildiği atık depolama tesisinin kapasitesi 28 milyon metreküp olacağı öğrenildi. Öte yandan şirketin, proje için 90 milyon TL para harcayacağı ortaya çıktı.

 

PROJE İPTAL EDİLSİN

Yaşam savunucuları projenin iptali için yetkililere çağrıda bulundu. Çan Çevre Derneği Üyesi Mehmet Öz, BirGün’e yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Proje, bölgemizin önemli tarım arazileri üzerine yapılmak isteniyor. Bölgede bulunan her metreküp çok önemli. 5-6 yıllık santralde büyütme çalışması yapılıyor. ÇED süreçleri prosedür olmuş durumda. Başka projelerde de bunu görüyoruz. Bu projenin uygunluk alması kabul edilmez. Bölge halkı olarak projenin iptalini talep ediyoruz. Bununla ilgili mücadelemiz sürecek.”

 

SAĞLIK İÇİN RİSKLİ DEĞERLER

Sağlık ve Çevre Birliği’nin (HEAL), 2018’de yayımladığı ‘Çanakkale, İzmir ve Tekirdağ’da Kömürden Elektrik Üretimi ve Sağlık’ adlı raporu termik santralların bölgede yarattığı tahribatı gözler önüne serdi. Marmara ve Ege Bölgesi’nin kesişiminde yer alan 520 bin nüfuslu Çanakkale’nin milli parklara, tarihi odaklara, Türkiye’nin en büyük adalarına ev sahipliği yaptığına dikkat çekildi. Raporda, Çan’ın ulusal limitlerin üzerinde kirli hava soluduğu belirtildi: “İstasyon verilerine göre Çan Kömürlü Termik Santralı’nın yer aldığı Çan istasyonunda PM10 ve SO2 yıllık ortalamaları DSÖ, AB ve Türkiye sınır değerlerinin üzerinde ve insan sağlığı için risklidir.”




Bu haber 2826 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI