thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Ayvacık Geri Gönderme Merkeziyle İlgili Şok İddialar

Tarih: 25-04-2024 18:54:35 Güncelleme: 25-04-2024 18:57:35 + -


Kaçak göçmenlerin Avrupa ülkelerine kaçmak için güzergah olarak kullandığı Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Geri Gönderme Merkezi ile ilgili olarak İnsan Hakları Derneğine(İHD) yapılan şikayetler sonucu rapor hazırlandı. İHD ve diğer STK’lardan oluşan kurul tarafından yapılan incelemeler sonucunda Ayvacık Geri Gönderme merkezinde kalan göçmenlerin kötü muamele gördüğü raporlaştırıldı.


Ayvacık Geri Gönderme Merkeziyle İlgili Şok İddialar

Ayvacık Geri Gönderme merkezinde kalan yasadışı göçmenlerin kötü muamele, işkence ve hak ihlali olduğuna dair iddialar üzerine Çanakkale İnsan Hakları Şube yönetimi harekete geçti. Eğitim-Sen, Çanakkale Tabip Odası ve SES sendikası tarafından görevlendirilen komisyon Ayvacık Geri Gönderme merkezi ile ilgili rapor hazırladı.

 

Mülteci Gözlem ve Tespit Raporunu hazırlayan İHD Çanakkale Şubesi yaptığı basın açıklamasında; “İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesine Ayvacık Geri Gönderme Merkezi'nde işkence, kötü muamele ve hak ihlalleri olduğuna dair duyumlar ulaşmış ve başvurular yapılmıştır. Bu doğrultuda Ayvacık Geri Gönderme Merkezi'nde tutulup salıverilmiş yüzden fazla kişiyle görülmüştür. Görüşmeler süresince çeşitli resmi kurumlarla, siyasi yapılarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla temaslarda bulunulmuştur. Bu temaslar sonucu, Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi, Çanakkale Tabip Odası, SES Çanakkale Şubesi ile bir komisyon oluşturularak, 22 Mart 2024 tarihinde Ayvacık Geri Gönderme Merkezi'ne ilişkin bir "Mülteci Gözlem ve Tespit Raporu" hazırlanmıştır” bilgisini verdi.

 

KRONİK İŞKENCE, KÖTÜ MUAMELE POLİTASI

Rapor hazırlamak üzere yaptıkları incelemelerde ciddi iddialarla karşılaştıklarını belirten İHD yönetimi; “Geri gönderme merkezlerinde yaşanan ve basına yansıyan olumsuzluklar artış göstermektedir. Son olarak, Antalya/Döşemealtı Geri Gönderme Merkezi'nde göçmenler işkence ve kötü muameleye karşı açlık grevi başlatmıştır. Bu örnekler, geri gönderme merkezlerinde kronik işkence ve kötü muamele politikasına işaret etmektedir. Geri gönderme merkezlerinin dışarıya kapalı hali ve idarelerin bu durumu sürdürmekteki ısrarı, hak savunucuları olan bizleri kamuoyuna ve resmi makamlara acil bir çağrı yapmaya sevk etmiştir” ifadelerine yer verdi.

“RESMİ KURUMLAR İVEDİLİKLE AÇIKLAMA YAPMALIDIR”

İHD Çanakkale Şube yönetimi yaptıkları çağrıda; “BM Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesinin 10. Maddesinde açık bir şekilde "Özgürlüğünden yoksun bırakılmış kişiler insani muamele ve insanın doğuştan kazandığı insan onuruna saygılı davranış görme hakkına sahiptir" denilmektedir. Görünen o ki, bu hakların ihlali noktası çoktan geçilmiştir. Geri gönderme merkezlerinin bağımsız sivil toplum kuruluşlarının denetimine açılması ve periyodik raporların kamuoyuna sunulması gerekmektedir. Geri gönderme merkezleri kapalı bir kutu olmaktan çıkarılmalı ve tutulan kişilerin insanca yaşama koşulları sağlanmalıdır. Raporumuza konu Ayvacık Geri Gönderme Merkezi'ne ilişkin resmi kurumlarca gerekli açıklamalar ivedilikle yapılmalı ve derhal bağımsız kurum-komisyonlarca kamuoyu aydınlatılmalıdır” ifadelerine yer verdiler.

 




Bu haber 1110 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER İLÇELERDEN Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI