thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Sümerbank’a Çanakkale Halkı Karar Versin!

Tarih: 06-03-2017 05:34:57 Güncelleme: 06-03-2017 06:33:57 + -


Sümerbank A.Ş’ nin arsası üzerinde oluşan ve imar verilerek oluşacak olan rant Çanakkale halkınındır… Söz sahibi de Çanakkale halkı olmalıdır..


Sümerbank’a Çanakkale Halkı Karar Versin!

Sümerbank arazinin imarı Arap saçına döndü. İmar Komisyonuna kurulan Sümer-kent Kooperatifinin yaptığı imar müracaatı, muafa katların eksik olması nedeni ile geri gönderildi.  Belediye CHP ve AK Parti gurupları arasındaki fırtınalar sorunu çözümsüzlüğe götürüyor. Çanakkale halkının da onaylayacağı bir süreç tek çözüm… Bir kesime göre bu işi Müteahhit değil Belediye önderliğinde  Barışkent modeli ile yapmalı ve kentte herkesin eşit fırsatlarda yararlanabilme olanağı yaratılmalı….

 

ÇANAKKALE’NİN BÜYÜK ARAZİ RANTI MECLİSE  NASIL GELDİ?

Çanakkale Sentetik Deri Fabrikası 1982 yılında kuruldu. İşletmede 1985 yılında 181 işçi ve 44 memur çalışıyordu. Fabrika 27.10.2004 tarihinde 2 milyon 150 bin $ a özelleştirildi. Özelleşmeyi bir inşaat firması aldı. Amaç 57.000 metre kare araziyi imara açmaktı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan kamuoyuna yaptığı açıklamada burayı kesinlikle imara açmayacaklarını söylüyordu.  2004’ten sonra konu zaman zaman alevlense de bir CHP’nin bir Ak Partinin karşı çıkması ile gündemden düşürülmüştü.  Şubat ayında gündeme gelen Sümerbank Sentetik Deri Fabrikası arazisi Ak Parti’de büyük bir krize yol açtı.

 

O GÖRÜŞMELERDE ‘SIZINTI’ İDDİASI

Bir kooperatif kurarak araziyi almak isteyen kişiler imar durumu için girişimlerde bulundular. Ak Parti ve CHP’de nabız yoklandı. CHP’de ve AK Parti de ilk planda teklife sıcak bakar. Krizde tam bu aşamada patlak verdi. Aynalı Pazar, konunun Çanakkale Belediye Meclisine  gelmeden önce arazinin imarı hakkında  Ak Parti Meclis gurubunda bir ay öncesinden geldiğini kamuoyuna duyurdu.  Konuyu İl Başkanı Yeşim Karadağ gündeme getirdi. İddialara göre Yeşim Karadağ “emir büyük yerden. Sümerbank arazisine okey verelim” der. Meclis üyeleri itiraz etmez. Ama kim olduğu bilinmeyen bir meclis üyesi konuyu Milletvekili Bülent Turan’a aktarır. Bunun üzerine Bülent Turan, Yeşim Karadağ’ı arar ve “CHP’nin desteklediği bir konuya bir nasıl evet deriz” tepkisini gösterir.

 

 KRİZ YARATAN KONU NASIL GELİŞTİ?

Yaşanan telefon gerginliğinin ardından Yeşim Karadağ Belediye Meclis üyelerinin bulunduğu WhatsApp gurubundan sitem dolu bir mesaj yayınladı. Mesajda “Az önce Bülent vekilimiz beni aradı. Bugün toplantıda ben size emir büyük yerden Sümerbank Arazisi için ok verelim dediğimi iletmişsiniz. Bunu bu şekilde kim söyledi ise gerçekten çok yazık” diye bir mesaj yayınladı. Meclis üyelerine sitem eden Karadağ “ Bakın biz hakka hukuka uygun ise burada ok deriz veya demeyiz. Burada uygun olmadığına da hep birlikte karar veririz. Bu hoş olmadı “ dedi. Başkanın sitem dolu sözlerine meclis üyesi Tülay Ömercioğlu “ Arkadaşlar kim kime iletti ise kimseyi töhmet altında bırakmadan yazsın” diyerek çağrıda bulundu.

Aynalı Pazarın haberinin ardından AK Parti Belediye Meclis Üyelerinin güven unsuru gerekçe gösterilerek istifalarını sunduğu düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. Ardından Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan bir basın toplantısı yaptı ve durumu değerlendirip “Neden bizim haberimiz yok” dedi.

 

….VE MART AYI MECLİS TOPLANTISININ TEK GÜNDEM MADDESİ

Sümerbank’ın imara açılması gündemi geçtiğimiz hafta Çanakkale Belediye Meclisinin tek gündemi idi. İmar Komisyonunun Sümer-kent Kooperatifinin yaptığı imar müracaatı, muafakatların eksik olması nedeni ile geri gönderildiği dosya meclise gelmeden, tartışması geldi. CHP’li Başkanı Ülgür Gökhan ile Ak Partili Tülay Ömercioğlu’nun tartışmaları gündeme damgasını vurdu.

 

BELEDİYE MECLİSİNDE "İSTİFA" TARTIŞMALARI

Çanakkale Belediye Meclis Toplantısında gündem Sümerbank Arazisi nedeniyle İl Başkanlığına istifa dilekçelerini veren AK Partili Belediye meclis üyeleri oldu. Konuyu gündeme getiren Başkan Ülgür Gökhan; “Sizler Çanakkale halkının temsilcilerisiniz istifa edemezsiniz, halka karşı sorumluluğunuz var” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Tülay Ömercioğlu ise; parti içi konuların meclis gündeminde tartışılmasının doğru olmadığını söyledi. Çıkan tartışmalar nedeniyle toplantı oldukça gergin devam etti. AK Parti Belediye Meclis üyelerinin istifa dilekçelerini İl Başkanlığına sunması Çanakkale Belediye Meclis toplantısında da gündeme geldi. Konu üzerinde zaman zaman oldukça sert tartışmalar yaşandı. Konuyu gündeme getiren isim olan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, meclis üyelerinin Çanakkale halkı tarafından seçildiğine dikkat çekerek istifalarını sunmalarını doğru bulmadığını açıkladı. Ülgür Gökhan; “İstifalar olmuş gazete haberlerinde. Hepiniz buradasınız geçmiş olsun. Hepinizi burada görmek, istifa mektuplarınız varken burada hepinizin olması beni çok sevindirdi. Çünkü hepimiz buraya halkın oyları ile geldik. Bana göre parti içi siyasi mülazalar ile meclisi terk etme hakkınız yok. Sizde Çanakkale halkını burada temsil ediyorsunuz. Bir kere meclisin yetkisi olan olaylarda siyaseten kamuoyunun diline düşülmesini de hoş karşılamıyoruz” dedi.

 

“İMAR KONULARI SADECE BELEDİYENİN KONUSUDUR, PARTİLERİN DEĞİL”

Konunun çıkış noktası olan Sümerbank arazi üzerindeki imar konusu olduğunu isim vermeden gündeme getiren Ülgür Gökhan, imar konularının Belediye Meclisi’nin işi olduğunu hatırlatarak, siyasi parti koridorlarında, msjlar ile bu konuların konuşulmaması gerektiğini söyledi. Gökhan; “Bunun dedikodusu ayyuka çıkıyor. Burada her şeyi konuşuyoruz, hem de canlı yayında konuşuluyor. Bunu artık böyle kamuoyunda gizli toplantılarda, mesajlarla yapılması hoş karşılamıyorum. Bu söylediklerim kendi grubum içinde geçerlidir. Hepimizin siyasi partisi var ama bu belediyenin konusudur. Ne AK Parti ne CHP ne de MHP’den bu konuda bir yaptırımı olamaz, olmamalıdır. Bu konular belediyenin, belediye meclisinin konularıdır. Burada her kaldırdığınız bir parmak hukuk, yasalar karşısında sorumlu olduğunu belirtiri. Elbette ki siyasi olarak karar vereceğiz, parti disiplinine göre hareket edeceğiz ama bunların gazete köşelerinde yayınlanması hoş olmadı. İstifalarınızın istenmesini de yetki gaspı olarak görüyorum” dedi.

 “BİZDEN KİMSE İSTİFAMIZI İSTEYEMEZ, PARTİMİZDE BİAT KÜLTÜRÜ YOK”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın konuşmasının ardından söz alan CHP meclis üyesi Adnan Güler; AK Parti Grup Başkanvekili Tülay Ömercioğlu’nun verdiği demeçleri derleyerek bir gazetede çıkan köşe yazısını gündeme getirdi. İstifa dilekçesi veya güven istifalarının CHP Kültüründe olmadığını belirten Adnan Güler; “Tülay Ömercioğlu’nun talihsiz bir beyanı olmuş. Sümerbank ve istifa olayları ile ilgili olarak bir köşe yazısının içeriğinde şöyle bir ifade var “Tüm partilerde güven oyu için seçilmiş kişilerin istifa dilekçeleri peşin peşin il başkanına veya ilçe başkanına kurumlarına göre boş dilekçeleri veriliyormuş. Gerektiğinde gündeme alınıyormuş. Devamında da CHP grubu da böyle yaptığını belirtmiş; ben kendi adıma şunu söyleyebilirim. Ben bugüne kadar ne il başkanıma ne ilçe başkanına ne de bir başkasına boş istifa dilekçesi vermedim. Arkadaşlarımın da verdiğini, istendiğini sanmıyorum. Bizim parti kültürümüzde peşin peşin istifa olmaz. Biz bunu utanç olarak kabul ederiz. Biz fıtratımız gereği kimseye boyun eğmeyiz. Kimseden de emir ve talimat almayız, kendi özgür irademizle hareket ettiğimizden de bazen hata yapar partimizle fikir çatışması yaşayabiliriz. Ama bu tarz bir bağlantı kültürümüz yoktur. Bunu anlamadıkları için bize böyle bir yafta yapılamaz. Böyle bir ifade varsa bunun açıklamasını bekliyoruz. Biz sadece partimizin ve ülkemizin faydası olan işlerde fikrimizi sunarız. Bu sebeple mevcut anayasa değişikliği kendi Genel Başkanımdan gelmiş olsa, kendisi için bu teklifi yapsa yine hayır deriz” dedi.

 

“HALKA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ VAR”

Konuyla ilgili olarak Ülgür Gökhan ise; “Bizim parti kültürümüzde boş kâğıda istifa dilekçesi istenmesi teklif dahi edilemez. Bizim karşı çıkmamızda bu sebeptendir. Sizler halkın seçtiği meclis üyelerisiniz. Buradaki tutumlarımızda partimiz ile olan ilgilerimiz de dikkatli olmalıyız. Partimizi temsil noktasında koruyup kollama noktasında da dikkatli olmalıyız. Belediye meclisini ilgilendiren konularda hiçbir parti baskı yapamaz, istifa da isteyemez. Bende bu düşüncelerimde sizleri korumakla mükellefim, halka sorumluluklarımız var” dedi.

 

PARTİ İÇİ KONULARIN KONUŞULACAĞI YER MECLİS DEĞİLDİR

AK Parti Grup Başkanvekili Tülay Ömercioğlu da konuşmalara cevap hakkını kullanarak katıldı ve şunları söyledi; “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; söz konusu köşe yazarına ben böyle bir ifade kullanmadım” dedi. Tülay Ömercioğlu ise kamuoyuna yansıyan istifa haberleri ile ilgili olarak şunları söyledi; “Partimizin iç meselelerinin böyle meclis gündemine gelmesi hoş değil. Söz konusu köşe yazısında kullanılan ifadeler yer almadı. Sosyal medya da görüntüler paylaşıldı. Bizim partimizde bir olay yaşanmıştır. Bizde güvenoyu nedeniyle istifa dilekçelerimizi sundur. Bu diğer partilerde de olabilir dedik. Burasının belediye meclisi olduğunu ve vatandaşların sorunlarını konuşmamız gerektiğini siz söylediniz. Eğer parti içi sorunlarımızı burada konuşacaksak sizin parti içi sorunlarınızı da gündeme getirelim. Sizlerin söylediği meseleler iç meseleleriniz olduğu için bugüne kadar burada gündeme getirmedik. Partimizin iç meselesinin de burada konuşulması hoş değil. Bu konunun Çanakkale halkına faydası olmadığını ve gündeme getirilmesi uygun değil”

 

ÖMERCİOĞLU; “İSTİFA DİLEKÇELERİNİ GÖRDÜNÜZ MÜ?”

İstifa tartışmalarının doruk noktasında çıktığı anda Tülay Ömercioğlu ve Ülgür Gökhan arasında istifa dilekçeleri gördün-görmedin tartışması yaşandı. Tülay Ömercioğlu; “İstifa dilekçelerini gördünüz mü? Bu konuyu meclis gündeminde tartışmak doğru değil. Köşe yazısında kullanılan ifadelerin aynısı sosyal medya da yer aldı. İsteyen siyasi parti veya siyasiler gidip bunu gazetelere açıklama yaparak düzeltebilirler” dedi. Ülgür Gökhan ise; “İstifa ettiniz mi etmediniz? İstifa etmediyseniz haberi yapan gazeteyi tekzip ettiniz mi? Bu tartışmalardan siyasi rant elde etme düşüncemiz yok. Sizleri burada görmekten dolayı memnun olduğumu ifade etmek istedim sadece” dedi.

 

ÖMERCİOĞLU “KAYYUM” SORUŞTURMASINI GÜNDEME GETİRDİ

Tartışmaların uzaması üzerine Tülay Ömercioğlu, Ülgür Gökhan hakkında İçişleri Bakanlığınca yapılan soruşturmayı ve Sur Belediyesi ile Kardeş Kent olayını gündeme getirdi. Konunun tekrar gündeme getirilmesi üzerine Ülgür Gökhan “Yine aynı konuları mı getireceksiniz gündeme? Pilav konusunu da açacak mısınız?” tepkisini gösterdi ve Ömercioğlu’nun sorduğu sorulara şu yanıtları verdi; “Yeni Kardeşiniz kayyum diyerek bir ifadesi oldu AK Parti Milletvekili Bülent Turan’ın. Bende bunun üzerine ‘Benim kardeşim kayyum olamaz’ dedim. Vay ben kayyumu tanımıyorum dedim diye, PKK’da kayyumu tanımadığını söyledi sende kayyumu tanımadığını söyledin. Siyaset bu kadar aşağıya mı indi? Benim ifadem Belediye başkanı görevden alınıyorsa; belediye içerisinden atanmalıydı. Kanunda da bu şekilde yapılması gerektiği belirtilmiş. Belediye meclisi de görevden alınmış ise dışarıdan atanabilir demiştim. Kayyum dediğiniz de yanlış, kayyum sadece şirketlere kooperatifler gibi yerlere atanabilir. Yeni Kardeşin Kayyum diyen hukukçu milletvekili bunu da bilmiyor. İçişleri Bakanlığı soruşturmasında da kayyum kelimesi geçmiyor. Burada Tülay Ömercioğlu da bulunuyor konuyu araştırıp açıklayabilir. Çanakkale halkı benim de kim olduğumu, ailemi çok iyi bilir, Tülay hanım sizin sülalenizi de çok iyi bilir” dedi. Ailelerin gündeme getirilmesine tepki gösteren Tülay Ömercioğlu’na Başkan Gökhan; “Yanlış ifade etmiş olabilirim. Özür diliyorum” dedi.

KARADAĞ’DAN GÖKHAN’A “TELE” YANIT

Mart ayı Belediye Meclis toplantısında yaşanan tartışmalara AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ yanıt verdi. Eğitim Programı nedeniyle şehir dışında olan Yeşim Karadağ, basın toplantısını Telekonferans yöntemi ile yaparak yeni bir uygulamaya imza attı. Çanakkale Belediye Meclisi toplantısında yaşanan istifa tartışmalarına AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ Telekonferans yöntemi ile düzenlediği basın toplantısı ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a yanıt verdi. Meclis toplantısında ki tartışmaları skandal olarak niteleyen AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ; “Hepinizin malumu üzerine 1.3.2017 Tarihli belediye meclis toplantısında Çanakkale Belediye başkanı Sayın Ülgür Gökhan skandal iddialarda ve skandal tavırlarda bulunmuştur.Şahsım ile ilgili ortaya attığı iddia zaten hayal ürünü olduğundan öncelikle grup başkan vekilimiz Sayın Tülay Ömercioğlu’na karşı takındığı tavırdan dolayı kendisini kınıyorum” dedi.

 

“BU TAVIRLAR GÖKHAN’A HİÇ YAKIŞMIYOR”

Karadağ şöyle dedi; “Maalesef bu kenti 3 dönemdir yöneten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan AK Partili belediye meclis üyelerimize karşı ve özellikle bayan meclis üyelerimize karşı nahoş tavırlarını uzun süredir sürdürmektedir. Bu nahoş tavır çoğu zaman sesini yükseltmek şeklinde ortaya çıkmakta bazı zamanlar ise alaycı bir tavır ile belediye meclis üyelerimize karşı vuku bulmaktadır. Bu kentin seçilmiş belediye meclis üyelerine karşı takındığı tavır bu kentin 3 dönemdir belediye başkanlığını yapan Ülgür Gökhan’a hiç ama hiç yakışmamaktadır. Sayın Gökhan dünkü toplantıda da Belediye Meclisi Grup başkanvekilimiz Sayın Tülay Ömercioğlu’na ailevi bir ithamda bulunmuş ve bu ithamın sonrasında aslında söylemek istediğim bu değildi özür dilerim diyerek yaptığı hatayı başa sarmaya çalışmıştır.”

 

O MECLİS KISIR TARTIŞMALARIN YAŞANDIĞI YER HALİNE GELDİ

Yaşanan tartışmaların sorumlusunun Ülgür Gökhan olduğunu belirten Yeşim Karadağ, Gökhan’ın tavrını da ahlaka sığmayan bir tavır olarak niteledi. Karadağ; “Bu tavır hoş bir tavır değildir. Açık söylüyorum bu tavır siyasi ahlak’a sığmayan bir tavırdır. Belediye meclisi bu ve bunun gibi konuların konuşulacağı bir mecra değildir. Özellikle kentin 3 dönemdir belediye başkanlığını yapan bir şahsın bu ve bunun gibi konuları orada dile getirmesi kabul edilemez bir tavırdır ve inanıyorum ki Çanakkale halkı  yaşananlardan rahatsızdır. Maalesef Çanakkale belediye meclisi artık amacından sapmış ve kısır tartışmaların yaşandığı bir yer haline gelmiştir. Meclisin bu hale gelmesinde tüm sorumluluk meclisin başkanı Ülgür Gökhan’a aittir. Ülgür bey bir an önce siyasi ahlak’a sığmayan bu tavırlarını terk etmelidir” dedi.

 

KENDİSİNİN EMEKLİLİK DÖNEMİ ÇOKTAN GELMİŞTİR

Karadağ, kendi adının geçirilmesi konusunda “Bir diğer konu ise şahsım hakkında ortaya attığı salonda gülüşmelere sebep olan hatta kendisinin de kendine güldüğü hayal ürünü olan iddiadır. Nedir efendim bu ben belediye meclis üyelerimin istifasını almışım ve bu istifaları mail yoluyla sayın başkanın mailine atmışım, inanın bunu söylerken bile insanın gülesi geliyor ve zaten kendiside bu iddiayı ortaya attıktan sonra gülümseyerek konunun ne kadar gerçek dışı olduğunu orada ispatlıyor.  Sanıyorum Sayın Gökhan artık hayal dünyasında yaşamakta ve halüsülasyonlar görmektedir. Kendisinin emeklilik dönemi çoktan gelmiştir bunlar hep emeklilik döneminin ayak sesleridir” dedi.

 

“PARTİ İÇİ MESELELERİMİZ BAŞKANI İLGİLENDİRMEZ”

Parti içi tartışmaların Belediye Meclisinde görüşülmesine de tepki gösteren Karadağ; “Birinci konu belediye meclis üyelerimin belediye meclis üyeliği sıfatından istifalarını almak benim yetkim kapsamında değildir, ben sadece partiden istifaların alabilirim çünkü kendileri seçilmiş belediye meclis üyeleridir. İkinci konu ise bu gerçekten parti içi bir meselemizdir ve Sayın Başkanı hiç ilgilendirmemektedir. Sayın Başkana tavsiyem önce kendi parti içi meselelerini çözmesi sonra başka partiler ile ilgilenmesidir. Kendi parti içinde çözülmesi gereken onlarca konu mevcuttur. Şahsım hakkında ortaya attığı iddia ile ilgili olarak ta zaten kendisi de bu iddiayı ortaya atarken buna inanmamıştır. Benim kendisine naçizane tavsiyem varsa böyle bir iddiası varsa müddei iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Çanakkale kamuoyu ve bizler bu iddia ile ilgili kendisinde açıklama beklemekteyiz” dedi.

 

ÖZÜR DİLENECEK BİR DURUM YOK

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, telekonferans yöntemi ile basın açıklamasında bulunan AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ’a yaptığı yazılı açıklama ile yanıt verdi. Meclisteki istifa tartışmaları esnasında ‘İstifaları gördünüz mü’ sorusuna ‘Evet, İl Başkanınız Yeşim Karadağ bana mail attı’ diyerek cevap veren Ülgür Gökhan açıklamasında; Yeşim Karadağ’ın özür talebini geri çevirerek ortada özür dilenecek bir durum olmadığını belirtti. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “1 Mart 2017 Çarşamba günü gerçekleşen Belediye Meclis Toplantısında, mutat geçmiş aya dair değerlendirmelerimde 6 Şubat 2017 tarihinde kent gündemine düşen AK Partili Belediye Meclis Üyelerinin istifa haberlerini ve tüm bu talihsiz sürece rağmen hepsini meclis sıralarında, yani ait oldukları yerde görmekten mutluluk duyduğum ile ilgili düşüncelerimi paylaştım.Basında ve kamuoyunda ifade edildiği gibi; AK Parti İl Başkanı tarafından, halkın oylarıyla seçilmiş Belediye Meclis Üyelerinin siyasi mülahazalarla seçilmiş oldukları görevlerinden istifa etmeleri istendi ise, bunun kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade ettim. Beni, sürecin kendi içlerinde ki siyasi boyutunun değil, hangi siyasi parti olursa olsun, siyasilerin seçilmişler üzerinde baskı kurmaması gerektiği tarafının ilgilendirdiğini dakikalarca anlattım. Basın aracılığıyla herkes tarafından bilinir olmuş bu konu hakkında,  Sayın Ömercioğlu mensubu bulunduğu siyasi aidiyet ve konuyu kapatma gayretiyle, doğaldır ki savunma içerisine girdi” dedi.

 




Bu haber 13820 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI