thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



En Uzun ve En Pahalı İkinci Asma Köprüsü Olacak!

Tarih: 20-11-2017 06:27:00 Güncelleme: 20-11-2017 07:14:00 + -


26 Ocak 2017 tarihinde ihalesi yapılan ve 18 Mart 2017 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım’ın bizzat temelini attığı 1915 Çanakkale Köprüsü, Dünya’nın en büyük Asma köprüsü olmasının yanı sıra Dünya’nın En Pahalı ikinci Asma Köprüsü olma özelliğini de taşıyacak!


En Uzun ve En Pahalı İkinci Asma Köprüsü Olacak!

Çanakkale’de uzun yıllar boyunca gündeme gelen Çanakkale Köprüsü 26 Ocak 2017 tarihinde yapılan ihale ile resmiyet kazanmıştı. 1915 Çanakkale Köprü ihalesine katılmak için yerli firmalarla birlikte 4'ü Japon, 3'ü Çinli, 2'si Koreli, 1'i İtalyan olmak üzere toplam 24 firmanın ihale dosyası satın almıştı. ihalede en düşük süreyi Daelim (Kore) - Limak - SK (Kore) - Yapı Merkezi OGG teklif vererek kazandı.

 

Ortak girişim grubu köprü ve otoyol yapımı için 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira proje bedeli ve 5,5 yıllık yapım süresi dahil toplam 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklif etti. En kısa sözleşme süresini teklif eden grup ihaleyi kazanmış oldu.

AYAK AÇIKLIĞI EN BÜYÜK KÖPRÜ

 

1915 Çanakkale Köprüsü dahil Malkara-Çanakkale Kesimi Otoyolu, bağlantı yolları da dahil yaklaşık 101 kilometre otoyol ve 2 bin 23 metre orta açıklıkla dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Şekilde yapılacak. 18 Mart 2017'de köprünün temeli Başbakan Binali Yıldırım ve devlet erkanının katıldığı törenle Lapseki’de atılmıştı.

 

GEÇİŞ ÜCRETİ 15 EURO + KDV OLACAK!

 

1519 Çanakkale Köprüsü tamamlanıp işletmeye açıldığında günlük 25 bin araç geçme garantisi devlet tarafından verildiği iddia ediliyor. Öte yandan köprü açıldığında geçiş ücreti otomobiller için 15 Euro+KDV olarak belirlendi. Güncel kurla (17 Kasım 2017 tarihli kura göre;1 euro=4,59 TL) yaklaşık 81,25 lira olacak. Otoyolda ise geçiş ücreti kilometre başına ise 5 sent olarak belirlendi.

 

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü'nce Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi Malkara-Çanakkale (1915 Çanakkale Köprüsü dahil) kesimi, yap-işlet-devret modeli kapsamında ihale ediliyor. Söz konusu kesimin, belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde finansmanı, projelendirilmesi, yapımı, işletilmesi, işletme süresi boyunca her türlü bakımı, onarımı gerçekleştirilecek, sözleşme süresi sonunda ise otoyolun her türlü borç ve taahhütlerden arınmış şekilde, bakımlı, çalışır, kullanılabilir durumda ve bedelsiz olarak Karayolları Genel Müdürlüğü'ne devredilecek.

DÜNYANIN EN PAHALI İKİNCİ, EN UZUN ASMA KÖPRÜSÜ OLACAK!

 

1915 Çanakkale Köprüsü, 2023 yılına kadar tamamlanarak; Cumhuriyet’in 100.yıldönümünde hizmete girmesi bekleniyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nü 2023 yılına kadar tamamlamayı planladıklarını belirterek, "Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023 yılını simgeleyecek şekilde 2 bin 23 metre orta açıklığa sahip köprümüz, orta açıklığı ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak'' açıklamasında bulunmuştu.

 

1915 Çanakkale Köprüsü 2023 metre orta açıklığı ile Dünya’nın en uzun Asma Köprüsü olma özelliği yanında Dünya’nın da 17 Kasım 2017 tarihli Dolar Kuru ( 1 Dolar=3,88 TL) ile de Dünya’nın en pahalı Asma Köprüsü olma özelliği taşıyacak! 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 TL’ye mal olarak 1915 Çanakkale Köprüsü, haberin hazırlandığı 17 Kasım 2017 günkü Dolar Kuru olan 3,88 TL’den hesaplandığında 2 Milyar 668 Milyon 705 Bin Dolara mal edilmiş olacak.

 

Aynalı Pazar Gazetesi olarak Dünyanın En Pahalı 10 Asma Köprüsünü sizler için derledik. Dünya’nın en pahalı Asma Köprüsü, Zelanda ve Funen Danimarka adalarını birbirine bağlayan 4.4 Milyar dolara yapılan 6,75 Kilometre uzunluğundaki Great Belt Fixed Link köprüsü olarak biliniyor. İkinci sırada ise Yaklaşık 2,5 Milyar Dolara mal edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü geliyor! 2023 yılında hizmete açılırsa 1915 Çanakkale Köprüsü, Great Belt Fixed Link köprüsünün ardından dünyanın en pahalı ikinci Asma Köprüsü olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsünü de geçerek tarihe geçecek!

10- Chesapeake Körfezi Köprüsü - Maryland

Dünyanın En Pahalı Asma Köprüleri sıralamasında 10’ncu sırada Chesapeake Körfezi Köprüsü yer alıyor. Eğer iki devletin önemli bölgelerini ayıran dev koyları varsa, Maryland’ın yaptığı gibi bir asma köprüye ihtiyaç duyulabilir. Chesapeake Körfezi Köprüsü, Maryland’de Western Shore Bölgesi ve Doğu Shore bölgesini birbirine bağlar. Köprü, 1952 yılında açıldığında en uzun çelik yapı olma özelliğine sahipti. Maryland eyaletinde trafiği büyütmek için 1973 yılında çalışmalar yapıldı ve köprü 778.3 Milyon Dolara mal oldu.

9- Tacoma Narrows Köprüsü - Washington

9’ncu sırada Tacoma Narrows Köprüsü yer alıyor. Tacoma Narrows Köprüsü, Tacoma bölgesindeki taşıtlar için gerekliydi. 1950 yılında inşa edilen ilk köprü, 10 yıl önce çöktü. Bu köprü, orijinal köprü yerine inşa edildi. Köprünün inşası, 827.7 Milyon Dolara mal oldu.

8- Cooper Nehri Köprüsü - Güney Carolina

Cooper Nehri Köprüsü, bir diğer adıyla cumhuriyetçi bir politikacı olan “Arthur Ravenel Jr. Köprüsü” olarak bilinir. Köprü, Cooper Nehri üzerinde; Mount Pleasant Charleston ve Güney Carolina’yı birbirine bağlayan bir özelliğe sahip. Asma köprü, New York dışında da işler yapan çok uluslu mühendislik firması Parsons Brinckerhoff tarafından tasarlanıp, inşa edildi. Arthur Ravenel Jr, köprü için 836.9 Milyon Dolar harcadı ve köprü 2005 yılında halka açıldı.

7- George Washington Köprüsü - Manhattan

George Washington Köprüsü, dünyanın en kalabalık kent merkezlerinden biri olan New York’un ulaşım sorunlarını hafifletmek için inşa edildi. Köprü, Hudson Nehri üzerindedir. Bu köprünün başlangıçta adı Hudson Nehri Köprüsüydü, daha sonra diğer ismini aldı. Köprü, Manhattan’daki Washington Heights mahallesini, New Jersey’e bağlar. Bu köprü alanında en sık kullanılan köprülerden biri konumunda. Köprünün inşası, 4 yıl sürdü ve tahmini 1.1 Milyar Dolara mal oldu.

6- Oakland Körfezi Köprüsü - San Francisco

San Francisco’da bulunan Oakland Körfezi Köprüsü, San Francisco ve Oakland’ı birbirine bağlar. Bu köprünün projesi 19. yüzyıla dayanmaktadır. Ancak köprü, 1936 yılında tamamlandı. İnşaat, 3 yıl 7 ay sürdü ve sonunda 8.25 kilometre uzunluğu ile dünyanın en uzun köprüsü oldu. Köprü sayısız bakım işlemlerinden geçti ve bugün hala ayaktadır. Proje, 1.3 Milyar Dolar maliyetindeydi.

5- Tsing Ma Köprüsü - Çin

Tsing Ma köprüsü, Ma Wan kanal geçişi için inşa edildi. Köprü inşaatı, 1997 yılında tamamlanıp, eski İngiliz Başbakanı Margaret Thatcher tarafından açılmıştır. Köprü, Hong Kong şehrinde, Tsing Yi ve Ma Wan kentsel adalarını birbirine bağlıyor. Açıldığında dünyanın 2. uzun köprüsüydü, bugünse 9. sırada yer alıyor. Köprüyü inşa etmek, 1.35 Milyar Dolara mal oldu.

4- Yeongjong Grand Köprüsü - Güney Kore

Kore Yeongjong Grand Köprüsü, Asya’daki en pahalı köprü konumunda. 5 yıllık inşaat döneminden sonra; 2000 yılında halka açılan köprü, nispeten gençtir. Güney Kore hükümeti, köprüye tam olarak 1.9 Milyar Dolar harcandı. Köprü adından da anlaşılacağı gibi, Güney Kore anakarası ile Yeongjong adasını bağlamak için inşa edilmiştir. Modern mühendisliğin bir kanıtıdır ve 4.42 kilometrelik uzunluğa sahip.

3- Verrazona Köprüsü - New York

New York’un sahip olduğu birden fazla pahalı köprü var. İsmini Giovanni da Verrazzano’dan alan köprü, ilk olarak 1964 yılında halka açıldı. Köprü, Staten Island ve Brooklyn semtlerini birbirine bağlıyor. 4,1 kilometre uzunluğu ile Amerika’daki en uzun köprü konumunda. Köprüyü tamamlamak 5 yıl, 7 ay sürdü ve 2.4 milyar dolara mal oldu.

2- Yavuz Sultan Selim Köprüsü - İstanbul

İstanbul Boğaz’ını birbirine bağlayan üçüncü köprü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapımına 2013 yılında başlandı. Yapımı 2016 yılında sona eren köprü 2100 metre uzunluğundadır. 322 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek asma köprüsü olma özelliğini taşıyan köprü, Fransa’da bulunan Millau Viyadüğü’nün ardından ikinci en yüksek köprüdür. Yavuz Sultan Selim Köprüsü,  yaklaşık 2.5 Milyar Dolar harcanarak yapıldı.

1- Great Belt Fixed Link

Great Belt Fixed Link, dünyanın en görkemli köprülerinden biri. Köprü, Zelanda ve Funen Danimarka adalarını birbirine bağlıyor.1997 yılındaki köprünün açılışına kadar, Great Belt’i geçmek için kullanılan tek yol feribottu. Köprünün inşaatı, 4.4 milyar dolara mal oldu ve tam 10 yıl sürdü. Sonuçta bu durum, iki ada arasında feribotla 1 saatlik seyahat yerine, arabayla 10 dakika sürecek bir seyahat anlamına geldi. Great Belt Fixed Link, 6.75 kilometre uzunluğuyla Asya dışındaki en uzun köprü özelliği taşıyor. İnşaat Danimarka tarihinin en önemli kamu iş projelerinden biri.

 




Bu haber 9007 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI