thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Belediye Başkanı’nı Arıyor
Tarih: 08-11-2022 05:41:55 Güncelleme: 08-11-2022 05:43:55 + -


Türkiye Genel Seçime hazırlanırken, Çanakkale'de anket firmaları Yerel Seçim araştırmalarına başladı. 36 sorudan bir tanesi "Yerel Seçimlerde Hangi partiye? Kime oy verirsiniz ?"


Belediye Başkanı’nı Arıyor

Genel Seçim öncesi Yerel Seçim anketi

Kent Konseyi tarafından yaptırılan yerel yönetim çalışmaları konulu anket büyük tartışmalar yaratmıştı. Kent Konseyi Yönetiminin istifasına kadar giden süreçte ÇOMÜ öğretim üyelerinin yaptığı anketin sonuçları daha açıklanmadan yeni anket çalışmaları gündeme damga vurdu.  Bunlardan bir tanesinde -belediye yönetimi tarafından Yöneylem Araştırma Şirketine yaptırıldığı iddia edilen araştırmada-  sorulan 36 soruda belediye çalışmaları için görüş istendi. Sorulan sorularda ilginç olan ise 2023 haziran ayından yapılaması gereken Genel Seçimlerin aksine 2024 yılında yapılması planlanan yerel seçimler ile ilgili sorular sorulması oldu. Yerel yönetim faaliyetlerinin dışında siyasi olarak Cumhurbaşkanlığı seçiminde halkın eğilimi araştırılıyor. 36 sorulu ankette, Çanakkale Belediyesinin tüm birim çalışmaları hakkında halka görüş sorulurken, 2024 yılında yapılacak Belediye Seçimleri için "Bir önceki seçimde kimi oy verdiğiniz", "Aynı adaya yeniden oy verir misiniz", "Vermezseniz kime oy verirsiniz" ve son olarak "Belediye Başkanı  Ülgür Gökhan'a bir mesajınız var mı" soruları soruldu. 2 hafta süren çalışmanın kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağı merak konusu olurken, yapılan anketler partilerde kulislerin erken başlamasına neden oldu.

 

İşte partilerdeki son durum ;

CHP'DE ÜLGÜR GÖKHAN DÖNEMİ BİTEBİLİR

CHP son il kongresinde iki kanada bölünmüştü. Biri Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'in başını çektiği Genel Merkez kanadı, diğeri Ülgür Gökhan'ın başı çektiği belediye kanadı. 9 ilçe Erkek'i desteklerden Çan ve Merkez ilçe Ülgür Gökhan'ın yanında görünüyor.  İlk Genel ve Yerel seçim; il kongresinin rövanşı olacak. Adaylıklar için belirleyici isim olarak Muharrem Erkek olarak işaret ediliyor. Adayların tamamı Erkek'i markaja almış durumdu. Belediye Başkanı olmak isteyenler, milletvekili olmak isteyenler Genel Merkez ile Muharrem Erkek üzerinden iletişim kurma çabası içinde.

 

Milletvekilliği için Muharrem Erkek'in 1. sırası tartışılmıyor. Fakat olası iktidar durumunda kabine görev alması beklenen Erkek'in Milletvekili adayı olmama durum var. İkinci sırada var olan Milletvekili Özgür Ceylan'ın yanı sıra 9 ilçe başkanının destek verdiği İsmet Güneşhan ismi de konuşuluyor. Güneşhan'ın ilçe ve kent merkezindeki siyasi ortamlarda aktif olması iddiaları güçlendiriyor. İl Başkanı Metin Ümit Ural ise adaylığını daha il Başkanlığına seçildiği günden ortaya koymuştu. Genel Merkezden işaret bekliyor. Bu işaretin gelmesi için Muharrem Erkek'in onayı şart, ama zor gözüküyor.  Çünkü Ural İl Kongresinde Erkek'in karşısında yer almıştı.

 

Partide 2024 yılında yapılacak  merkezdeki yerel seçim, Milletvekilliği seçiminin önüne geçmiş durumda. Partide herkes 2024'te Çanakkale Belediyesine kimin aday olacağını merak ediyor. "Ülgür Gökhan devam edecek mi, etmeyecek ise yerine kim aday gösterilecek" sorusu Çanakkale ve CHP'de Milletvekili seçimlerinden daha çok cevabı merakla beklenen soru olarak karşımıza çıkıyor. Ülgür Gökhan bir dönem daha yapmak istiyor. Fakat partide bu görüşe karşı çıkanların sayısı her geçen gün artıyor. Ülgür Gökhan'ın yanı 70'i aştı. Yeni bir dönem için enerjisinin yeterli olmayacağı görüşü kamuoyunda tartışılıyor. Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de partiye yeni bir enerji katacak genç bir isimle seçime girme görüşünü çeşitli ortamlarda dile getiriyor. Bülent Şarlan ve Erdal Gezen ismi Ülgür Gökhan'ın yerine aday olmayı düşünen isimlerin başında geliyor. Partide üç isminde adaylığını destekleyenler var. Bu yarış 2024 yılına kadar devam edecek gibi görünüyor. Son sözü ise Genel Merkezin yapacağı kamuoyu yoklamaları ile söyleyeceği kesin.

 

İYİ PARTİ'NİN BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI HAZIR

İyi Parti Çanakkale'de ivmesi en yüksek olan parti. Milletvekilliği seçiminde bir vekil çıkarmanın planları yapılıyor. Bu isim büyük olasılık ile Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz olacak. Parti illerde yaptığı anketler ile hem genel hem de yerel seçim için nabız yokluyor. Bu anketlere dayanarak Rıdvan Uz son basın toplantısında kent Merkezinde 2. parti konumuna geldiklerini açıkladı. Bu AKP'nin kent merkezinde 3. parti olması anlamına geliyor. Çanakkale'de Yerel Seçimlerde CHP ve İyi Parti ittifak ortağıydı. "2024 yılında bu ittifakın devam edip etmeyeceği" her şeye yön verecek soru olarak karşımıza çıkıyor. İttifak devam ederse iki partinin oy toplamı seçimi garanti haline getiriyor. Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Uz ittifak ile gidilecek 2024 seçimleri için şart koşmuştu. Bu şart "Ülgür Gökhan var ise biz yokuz" sözleri ile dile gelmişti. Yani, İyi Parti Ülgür Gökan'ın adaylığına sıcak bakmıyor. İttifakın devam etmemesi durumunda ise b plânı da hazır. Seçime İkinci parti olarak girilecek ve ismi sır gibi saklanan iki isim üzerinde adaylık kararı verilecek . Bu isimlerden bir tanesi Belediye Meclis üyesi Burak Kunt. İkinci isim ise Rıdvan Uz tarafından sır gibi saklanıyor.

 

AKP GENEL SEÇİME KİLİTLENDİ

Ak Partide CHP'nin ve İyi Partinin aksine Genel Seçim sonuçları daha önemseniyor. Partinin 2019'a göre oyları düşüşte. Bu durum Çanakkale'de de kendini hissettiriyor. Açıklanan bazı anketlerde Ak Partinin milletvekili sayısı Çanakkale'de bire düşmüş görünüyor. Ak Parti 1 milletvekilini İyi Partiye kaptırmış durumda. Bülent Turan'a göre ise halen durum 2-2 ve Ak Parti birinci parti. Milletvekilliği adaylığı için bir çok yeni isim var. Ankara'daki bürokratlar şimdiden nabız yoklamaya başladılar. Yerelde ise Bülent Turan ve Jülide İskenderoğlu'nun yanı sıra, İsmail Kaşdemir, Ayhan Gider, Veysel Acar, Sebahattin Güner, Yasin Dönmez, Naim Makas Timur Ay, Aynur Yavaş gibi isimlerin adaylığı kulislerde konuşulmaya başlandı. Yerel Seçim için ise hiç bir isim adayım demedi. Yapılan bazı anketlerde Jülide iskenderoğlu'nun ismi Belediye Başkan adaylığı için en çok onay alan Ak Partili oldu. Eski Milletvekili olup aday gösterilen Mehmet Daniş ve Ayhan gider pratiklerine bakılır ise Julide İskendeoğlu adaylık olasılığı en yüksek isim olarak karşımıza çıkıyor.

 

İKİ İL BAŞKANI ARALIK'TA İSTİFA EDEBİLİR

Partilerinde isimleri Milletvekili adayı olarak geçen CHP'li Metin Ümit Ural ve AKP'li Naim Makas aralık ayında istifa edebilir. Ocak ayında başlaması planlanan milletvekilliği adaylık sürecinin  içinde yer almak için görevlerinde feragat etmeleri gereken iki isimde bugünden listelerde zyer almak için Genel Merkezlerinin yollarını aşındırmaya başladılar. CHP'de Muharrem Erkek ve AK Partide Bülent Turan oluşacak listelerde söz sahibi olacaklar. Yani iki il başkanının da kaderi Milletvekillerinin elinde.




Bu haber 5218 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI