thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Şairler Kazdağları İçin Çanakkale’de Buluşuyor…

Tarih: 12-09-2019 08:33:48 + -


Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi, İda Dayanışma Derneği, ve Çanakkale Sivil İnisiyatifi’nin düzenlediği Çanakkale Belediyesi’nin katkı verdiği ‘Kaz Dağları ve Şairler Çığlık Çığlığa! Durdurulsun’ konulu şiir etkinlikleri ve İlyada Okumaları 14-15-16 Eylül günlerinde gerçekleştirilecek.


Şairler Kazdağları İçin Çanakkale’de Buluşuyor…

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi, İda Dayanışma Derneği, ve Çanakkale Sivil İnisiyatifi’nin düzenlediği Çanakkale Belediyesi’nin katkı verdiği  ‘Kaz Dağları ve Şairler Çığlık Çığlığa! Durdurulsun’ konulu şiir etkinlikleri ve İlyada Okumaları 14-15-16 Eylül günlerinde gerçekleştirilecek.

 

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi, İda Dayanışma Derneği, ve Çanakkale Sivil İnisiyatifi’nin oluşturduğu düzenleme komitesi adına yapılan açıklamada şöyle denildi; “Kaz Dağları tehlikede... Eğer ağaçların, kuşların, börtü böceğin imdadına yetişemezsek ekolojik denge tehlikede... Eğer bu katliam durdurulamazsa Çanakkale’nin tek içme suyu olan Atik Hisar Barajı çok yakında siyanür havuzuna dönüşecek.

 

Kaz Dağları Homeros demek... Eğer geç kalırsak dünyaca ünlü bir tarih ve bir kültür yok olacak... Eğer bu kıyıma dur diyemesek ülkemizin değişik yerlerinde katledilen ağaçlara, delik deşik edilen dağlara, yuvasız kalan kuşlara, şaşkına uğrayan börtü böceğe de bir yardımımız dokunmayacak...

 

İnsanı arıyoruz.

 

Çığlığımızı ülkesine, ülkesinin geleceğine sahip çıkacak insanlara ulaştırmak istiyoruz. Durum aslında sandığımızdan da tehlikeli. Havamız, suyumuz, aşımız ekmeğimiz tehlikede. Bir bütün olarak

yaşamımız tehlikede.

 

Elbette boş durulmuyor. Elbette kayıtsız kalmayacağız. Ama ülkemize topsuz, tüfeksiz girmeyi başarmış olan yabancı altıncı filolar da boş durmuyor. Devlet desteği onlarla.  Yabancı şirketlere dağlarımızı delik deşik etme izni verenler hukuk mukuk dinlemiyor. Rant gözünü bürümüş olanlar bilim insanlarının, akademisyenlerin, hukukçuların, çevre gönüllülerinin düşüncelerine, halkın tepkisine aldırmıyor. Yurt savunması olarak gördüğümüz çevre mücadelemiz sürekli kıstırılmak ve

kitle desteğinden koparılmak isteniyor.

 

Vicdan arıyoruz.

 

Ülkenin çeşitli yerlerinde maden arama bahanesiyle geleceğimizi karartacak şirketlerin izinlerinin iptal edilmesi ve yapılan ağaç katliamların durması için verilen mücadeleye Kaz Dağları’ndan da çığlıklar yükseldi ve yükselemeye de devam ediyor.

 

Bu amaçla 14-15-16 Eylül günlerinde KAZ DAĞLARI ve ŞAİRLER ÇIĞLIK ÇIĞLIĞA! DURDURULSUN konulu şiir etkinlikleri ve İlyada Okumaları düzenlenecektir... Çanakkale’de  Ayazma, Balaban’daki Su ve Vicdan Nöbet Alanı ,Trova Atı’nın önü ve daha birçok yer şiir çığlıklarıyla dolup taşacak.

 

Basının ve halkımızın yanımızda olmasını istiyoruz... Etkinliğimizin herkese duyurulmasını ve katılımın sağlanmasını istiyoruz.

 

ŞİİR NEYE Mİ YARAR?

Şiir gözünü para bürümüş Kanadalı Alamos Gold Şirketi’ni, onların gizli ve yerli ortaklarını, ne uğruna bu izni verdilerse onlara bu ruhsatı verenleri belki kararlarından caydırmaya yetmeyecek...

 

Ama o şirkette çalışan ve orada siyanürün etkisiyle 10 yıl içinde ölecek işçilerin ağaçları yavaş kesmesine, belki de burada çalışmaktan vazgeçmelerine yol açabilir. En azından kafaları karışsa fena mı olur?

 

Belki de beklemediğimiz bir çığlık yükselir içimizden... Kimsenin durduramayacağı... Önce bir çoban ateşi belki... Belki bir gemici feneri...Sonra büyüdükçe büyür alev...Bir seferberliğe dönüşür ardından...Çanakkale’yi 1915’te geçemeyenler bu kez de geçemez belki... Bunda şiirin payı olmaz mı sanıyorsunuz?

 

Şiir de güneş gibidir, ışıtır yüreklerimizi. Vicdandan bir kale olmuşuz bakmışsınız ki... Bir daha kim kıyabilir  ağaçlarımıza, kuşları-börtü böceği kim yuvasız koyabilir,  bir daha kim kalkışabilir  sularımızı siyanürlemeye?




Bu haber 1840 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI