thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Millet İttifakı İl Başkanlarından “Ortak” Soru: Hazır Mıyız?
Tarih: 24-02-2023 15:15:03 Güncelleme: 24-02-2023 15:26:03 + -


Çanakkale'de Millet İttifakını oluşturan altı İl Başkanı önce Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile kurumdan sorumlu Vali Yardımcısını makamında ziyaret ettiler. İl Başkanları başta Kahramanmaraş depremi ve Çanakkale'de olası bir depreme ilişkin sorularını içeren dilekçeleri sorumlulara teslim ettiler.


Millet İttifakı İl Başkanlarından “Ortak” Soru: Hazır Mıyız?

Deva Parti İl Başkanı Av.Berkan Karaca, İYİ Parti İl Başkanı Selahattin Yıldızlar, Saadet Partisi İl Başkan Vekili Süleyman Saçıkara, CHP İl Başkanı Bahar Koçer, Demokrat Parti İl Başkanı Sertaç Ekmekçi ve Gelecek Partisi İl Başkanı Vahap Özsüer bugün bir araya geldiler. Millet İttifakının Çanakkale'deki temsilcileri altı İl Başkanı önce Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD)'nü, ardından da AFAD'dan sorumlu Vali Yardımcısını makamında ziyaret ettiler. İl Başkanları başta Kahramanmaraş depremi ve Çanakkale'de olası bir depreme ilişkin sorularını içeren dilekçeleri sorumlulara teslim ettiler.

 

Hazırladıkları 16 maddeden oluşan, aralarında Çanakkale'deki AFAD'ın olası bir depreme ne kadar hazır olduğu, Çanakkaleli vatandaşlara yetecek kadar çadır veya konteynır olup olmadığı gibi soruları da dilekçelerine ekleyerek Vali Yardımcısına teslim ettiler. Millet İttifakının altı İl Başkanının dilekçesi ve dilekçe içerisindeki sorular ise şunlardan oluşuyor;

ÇANAKKALE İL AFET VE ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ’NE

06 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Gaziantep ve Kahramanmaraş olmak üzere Adıyaman, Şanlıurfa, Hatay, Malatya, Diyarbakır, Adana, Osmaniye ve Kilis illerimizi etkileyen depremlerde mevcut verilere göre 43.000’den fazla vatandaşımız vefat etmiş, 110.000’den fazla vatandaşımız yaralanmış ve milyonlarca vatandaşımız da mağdur olmuştur.

 

Bu depremler sonrasında gerek arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları gerekse barınma ve gıda gibi temel yardımlara ilişkin konularda çok ciddi sorunların yaşandığı ve bu sorunların da yaşanan felaketi ileri boyutlara taşıdığı bilinmektedir. Türkiye’de Çanakkale ilimizin de deprem tehlikesinin en yüksek olduğu iller arasında yer alması karşısında,  olası bir depreme yönelik hazırlıkların yapılıp yapılmadığı ve sorumlulukların yerine getirilip getirilmediği yönünde kamuoyunda ciddi endişeler bulunmaktadır.

 

Bu bağlamda;

1) AFAD Çanakkale’nin hazırladığı bir eylem planı var mı? Buna göre, acil durum anında görevli arama kurtarma, sağlık, yangın, trafik, güvenlik, haberleşme, enerji, tahliye, ulaşım, beslenme, barınma hizmetlerinden sorumlu kurumlarımız ile koordineli olarak derhal müdahale etmeye hazır mı? Örneğin;

 

a) İletişimin deprem sırasında ve sonrasında kesintiye uğramaması için ilimiz genelindeki baz istasyonları ve kablolu sistemler depreme hazır mı? Kapasitelerinin artırılması yönünde bir çalışma yapıldı mı?

b)Çanakkale ilimizin diğer illerle bağlantısını sağlayan karayollarının, havalimanının ve boğaz hatlarının altyapıları olası bir depreme hazır mı?

c) Çanakkale ilimizin genelinde aydınlatma sistemleri ve su hatları olası depreme karşı hazır mı?

d) AFAD Çanakkale bünyesinde kaç adet seyyar jeneratör, seyyar wc ve temiz su tankeri bulunmaktadır?

 

2)AFAD 2012-2023 yıllarını kapsayan “Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı” isimli bir eylem planı hazırladı. Bu eylem planında takvim, yapılacaklar ayrı ayrı belirlenmiş durumda. Bu hazırlıklar tamamlandı mı? Bu planın tamamlanması 2023 yılında hedefleniyordu. Bu eylem planında yer alan çalışmaların ne kadarı hayata geçirildi?

 

3) 2017 yılı içerisinde, bu eylem planına göre konan hedeflerden biri, başta okul ve hastaneler olmak üzere bina envanteri çıkarılacak, mevcut yapılar hasar görülebilirlikleri ve riskleri esas alınarak gruplandırılacaktı. Bu hedef doğrultusunda Çanakkale ilinde gerçekleştirilmiş herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?

 

4) Çanakkale ilimizde okul, yurt ve hastanelerin ne kadarı için böyle bir tarama gerçekleştirildi? Hangileri hakkında yıkım, güçlendirme ya da kullanım kararı verildi? Bunların ne kadarı yıkıldı? Güçlendirilecekse, bunların güçlendirilmeleri yapıldı mı?

 

5) AFAD’ın“2022 Performans Programı” isimli bir çalışması bulunmaktadır. Bu çalışma kitapçığında 1789 tane arama-kurtarma personelinin bulunduğu belirtiliyor. Çanakkale’de AFAD’a bağlı kaç tane arama-kurtarma personeli bulunmaktadır?

 

6) Afetlerin sık yaşandığı ülkelerde çok sayıda gönüllü eğitilmektedir. Hem Türkiye geneli hem de Çanakkale ili özelinde yapılan eğitim çalışmaları var mıdır? Var ise, bu çalışmalar hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

 

7) 6 Şubat Kahramanmaraş depreminde AFAD Çanakkale’nin eğittiği gönüllü sayısı kaçtır? Bu gönüllülerden ilk 24 saatte, ilk 48 saatte kaç tanesi afet bölgesine intikal etmiştir ve çalışmalara katkı sağlamaya başlamıştır?

 

8) AFAD Kahramanmaraş merkezli bir deprem senaryosuna hazırlanmıştır. Hazırlanılan bu senaryoda Pazarcık ilçesinde 7.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği ve 7 ilin bu depremden etkileneceği senaryoları dahi yer almaktadır. Bugün yaşadığımız depreme bu kadar yakın senaryosu kurulan tatbikat çalışmalarının sonucu ne olmuştur? Hangi kararlar alınmıştır? Tatbikatta tespit edilen eksiklikler nelerdir? Bu tatbikatı ve sonuçlarını paylaşır mısınız?

 

9) Bahsedilen bu 2019 senaryosuna göre Çanakkale’de kaç arama-kurtarma personeli, battaniye ve çadır lazım olacağı tespit edilmişti?

 

10) 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem için Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) olarak bünyenizde toplanan ayni ve nakdi yardımları, yürütülen çalışmaları belgeli bir şekilde paylaşır mısınız?

 

11) Olası bir deprem ihtimaline binaen, ilimizde çadır ve konteyner kent kurulacak alanlar tespit edildi mi? Bu alanlar neresidir?

 

12) Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) olarak bünyenizde kaç adet arama-kurtarma personeli bulunmaktadır? Eğitim verilen kaç adet gönüllü personel bulunmaktadır?

 

13) Olası bir deprem ihtimaline binaen, Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) olarak bünyenizde kaç adet çadır ve ısıtıcı bulunmaktadır?

 

14) Olası bir depremde yardımların dağıtımının yapılacağı lojistik merkezlerinin ve depoların kurulacağı yerler belirlendi mi? Belirlendiyse bu yerler neresidir?

 

15) Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) olarak malvarlığı değerleriniz nelerdir?

 

16) Deprem sonrasında gerçekleştirilen sosyal medya kısıtlaması arama-kurtarma çalışmalarına nasıl etki etmiştir? Sosyal medyanın, afet anında arama kurtarma çalışmalarına katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?




Bu haber 2083 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI