thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


2024’ün İlk Gündemi: Toplu Taşıma
Tarih: 08-01-2024 06:06:58 Güncelleme: 08-01-2024 06:12:58 + -


Yılın ilk meclis toplantısında gündem Çanakkale’de toplu taşıma sistemi oldu. Kalitesizliği, yetersiz oluşu ve oldukça pahalı olması ile gündemden düşmeyen Çanakkale Toplu Taşıma kooperatifine kilometre başına 2,6 TL olan destek ödemesi yüzde 70’in üzerinde artışla 8 TL’ye çıkartıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel; “; ulaşım konusu belediyeden aldığımız hizmetler içerisindeki en sorunlu konu. En iç acıtıcı tarafı da; bu hizmeti sorunlu alıyoruz, çok pahalı alıyoruz ve tüm eleştirilere r


2024’ün İlk Gündemi: Toplu Taşıma

2024 yılının ilk Belediye Meclis toplantısı pasta kesilerek açıldı. Çanakkale Belediye başkanı Ülgür Gökhan 2023 yılı değerlendirmesinde bulundu. Gökhan konuşmasının devamında; belediyenin Aralık ayı faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Çanakkale Atikhisar barajının doluluk oranlarıyla ilgili bilgi veren Ülgür Gökhan; “Barajımızın doluluk oranı şuanda yüzde 53 seviyesine gelmiş durumda. İnşallah daha da yağışlar olacak ve barajımız yüzde 100 kapasiteye ulaşacaktır” dedi.

 

“BARAJDA SU REZERVİ YÜZDE 53’E YÜKSELDİ”

Belediye meclisine teklifte bulunan Ülgür Gökhan, Truva oteli yanında bulunan çocuk sokağının adının değiştirilmesini önerdi. Mecliste yapılan görüşmede Gökhan, parkın adının Türkan Bebek Parkı olmasını önerdi. Yapılan oylamada oy çokluğu ile çocuk sokağının adı Türkan Bebek Parkı oldu.

 

“EMEKLİ OLARAK HAKKIMI HELAL ETMİYORUM”

Çanakkale Belediye Meclisi gündemine emeklilere yapılan zam oranı da geldi. CHP’li meclis üyesi Özden Çetin yaptığı konuşmada; “Türkiye’de 13 milyon 72 bin emekli yaşamakta. Bizlere görülen zam açlık sınırlarının iki kat altında. Bizleri bu açlık sınır altındaki maaşları reva görenlere ben hakkımı helal etmiyorum. Bütün emeklilerin de bunlara sandıkta derslerini vermelerini istiyorum. Çünkü, şuanda bir ev kirası 7 bin 500 TL Çanakkale’de sanırım, bizlerin maaşları da 10 bin küsur oldu. Bu para ile bu emekliler nasıl geçinir? Ben bunu yaşıyorum da zaten; belediyenin sosyal işler komisyonunda olduğumdan görüyorum. Maaşları belli bir tutarı geçtiğinden bu insanlara yardım da edemiyoruz” dedi.

BELEDİYE İŞÇİLERİNİN ZAM TALEBİ

Özden Çetin konuşmasının devamında belediye işçilerinin zam talebini de gündeme getirerek; “Bir de Başkanım sizden isteğim; belediye çalışanları ile memur arkadaşlar arasında uçurum. Belediye geçici işçileri, kadrolu işçilerin maaşları da açlık sınırının altında. Bu duruma bir baba olarak; son artık bir meclis üyesi olarak bu duruma el atmanızı, belediye çalışanlarımızın halklarını vermenizi istiyorum” dedi.

 

“ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENMESİNİ BEKLİYORDUK, GEREĞİNİ YAPACAĞIZ”

Belediye işçilerinin maaşlarına zam yapılması talebi üzerine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Belediye ile sendika arasında toplu sözleşme görüşmeleri başladı. Asgari ücretin belli olmasını istiyorduk, asgari ücret belli olunca çalışmalarımızı başlattık. En kısa sürede gerekeni yapacağız. Memur ve işçi arasındaki farkı da kollamamız gerekiyor. İşçilerin geçinebilme standardını ölçmemiz gerekiyor. Uygun bir şekilde anlaşmaya çalışacağız” dedi.

TOPLU TAŞIMA KOOPERATİFİNE YÜZDE 70 DESTEK ZAMMI!

Toplantının devamında Toplu Taşıma Kooperatifine gelir desteği verilmesi gündeme geldi. Eylül – Aralık arasında geçen 4 aylık süreçte kilometre başına kooperatife verilen 2,6 TL gelir desteği arttırıldı. Kooperatif yönetimi kilometre başına 11 TL destek verilmesini talep etti. Plan Bütçe Komisyonu kooperatifin talebi üzerine meclise 6 ay süre boyunca (Ocak-Haziran ayları arasında) 8 TL destek verilmesini önerdi. Plan Bütçe Komisyonu adına konuşan meclis üyesi Süleyman Canpolat “Komisyon üyesi arkadaşlarımın oy birliği ile 8 liralık destek verilmesi önerisini destekledik. Ancak ulaşımdaki problemler Çanakkale’de olduğu gibi Türkiye sathında devam ediyor. Daha önce de birçok kez konuşuldu, görüşüldü. Ekonomik zorlukların halen geçerli olması, vergilerin artması biniş ücretlerinin artmasını da gündeme getirecektir. Ancak komisyonumuz ücret zammı yapmak yerine makul düzeyde destek vererek ulaşımın sürdürülmesini yönünde karar vermiş oldu. Bununla birlikte kooperatifin araçlarının üçte biri büyük onarım gerektirecek oranda bakıma ihtiyaçları var. Kooperatifin önümüzdeki dönemde de zorlukları olacaktır. Ulaşımın daha iyi yapılabilmesi için belki trafiğin süratlendirilmesi gerekebilir. Duraklarda sivil vatandaşlarımız araçlarını bırakıyorlar, otobüsler yanaşamıyor. Kalabalık saatlerde insanlar fazla birikiyor” dedi.

“ZAM TALEBİ DIŞINDA HERHANGİ BİR PLANLAMA GÖRMEDİK”

AK Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel ise toplum taşıma sistemine ağır eleştirilerde bulundu. Yüksel yaptığı eleştirilerde; “Toplu taşımada ve trafikte yaşadığımız sorunların sadece ülke şartlarına bağlı olduğunu düşünmüyorum. Ülkenin şartları içerisinde ulaşımı konforlu, hızlı ve ucuz bir şekilde yapan birçok örnek var, Düzce Belediyesini bu konuda örnek verebilirim. Duraklardaki araç park olayını çözdüğümüzde toplu ulaşımda bir iyileşme olacağını da iyimser bir yaklaşım olarak görüyorum. Ulaşım konusunda bizim mantığımızın değişmesi gerekiyor. Daha önceki oylamalarda da 5 senedir çek ettiğimiz eziyeti anlatmamıza rağmen gündemimize sadece zamla gelen Ulaşım Müdürlüğümüzü eleştirmiştik. Zam talebi dışında herhangi bir planlama görmemenin de mutsuzluğunu yaşamıştık. Bu sebeple bundan sonra gelecek tüm zam taleplerini red edeceğimizi söylemiştik. Tekrar ediyoruz; ulaşım konusu belediyeden aldığımız hizmetler içerisindeki en sorunlu konu. En iç acıtıcı tarafı da; bu hizmeti sorunlu alıyoruz, çok pahalı alıyoruz ve tüm eleştirilere rağmen kulak asılmıyor talep ve önerilerimize, bu da çok yaralayıcı” tepkisini gösterdi.

 

“BU KENTTE ULAŞIM SORUN OLMAMALI.. ÇÖZMEK İÇİN BİR NİYET YOK”

Çanakkale’nin küçük bir kent olmasına rağmen ulaşım sorunun her geçen gün büyüdüğüne, bunun sebebinin ise yetkililerin sorunu çözmek için niyeti olmamakla eleştiren Esra Yüksel; “Ulaşımda bir planlama yapılırken; bu işin uzmanları veya üniversiteli hocalar tarafından yapılır. Şehrin nüfusu, sayısal veriler, coğrafya baz alınır, bunların üzerine belediyenin kaynaklar ve diğer kaynaklar ele alınır, ortaya bir denklem çıkar. Sürekli bir zam talebi gelmesi can sıkıyor. Güzergâhlar iyi planlanmalı, aktarma istasyonları kurulmalı, araç tipleri farklılık taşımalı, sürekli trafik yoğunluğunu denetleyen bir sistem kurulmalı ve alternatif yollar planlanmalı. Tüm bunlar yapıldığında sorun çözülür, atomu parçalamıyoruz. Bizim ölçeğimizdeki bir kentte ulaşım bu kadar zor sorun olmamalı. Bunu bizim çok konuşuyor olmamız; çözümünün zor olmasında değildir. Bu sorunu çözmek için bir niyet olmadığındandır. Biz bu destek talebine de grup olarak red vereceğiz” dedi. Toplu Taşıma Kooperatifin talep ettiği destek miktarının zam yapılması talebi meclis oylamasında 16 kabul, 6 red ve 2 çekimser oy ile kabul edildi.

 

MECLİS ÜYELERİNİN HUZUR HAKKI GÜNLÜK 819 OLDU!

Meclis üyelerine katıldıkları her toplantı başına kanunen bir huzur hakkı ödemesi yapılıyor. 1 Ocak 2024 oranında memurlara yapılan zam kat sayısı yüzde 49,25 yapılmıştı. Ödeneklerde bu oranda arttırıldı. Zam görüşmesi meclisten oy birliği ile geçerken; meclis üyelerine her katıldıkları toplantı başına KDV ve diğer vergiler çıktıktan sonra net 819 TL ücret alacaklar. Ayrıca itfaiye memurlarının nöbet mesai ücretlerine de zam yapıldı.

 

BELEDİYE ŞİRKETİ 31 MİLYON TL BORÇLANMA YETKİSİ ALDI

Belediye Hizmet Grupları A.Ş. için çeşitli bankalardan toplamda 31 milyon TL kredi kullandırılması konusu meclis gündemine geldi. Plan Bütçe komisyonundan geçen borçlanma talebi görüşüldü. Meclis toplantısına katılan üyelerin çoğunluk oyları ile Belediye Hizmet Grupları A.Ş’nin borçlanması için yetki verildi.

 

ARAÇ ALIMI İÇİN 75 MİLYON LİRA BORÇLANMA YETKİSİ VERİLDİ

İş makinesi ve araç alımlarında kullanılmak üzere Çanakkale Belediyesinin çeşitli bankalardan 75 milyon TL borçlanması, borçtan kaynaklı vergi ve faizlerin ödenmesi konusunda Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a yetki verilmesi gündeme geldi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yaptığı açıklamada; “Bu yetkiyi 1 yıllığına almak zorundayız. Bu paranın hepsini kullanacağız anlamını taşımıyor. İller Bankasından teminat mektubu alma talebimiz var aynı şekilde 75 milyon liralık, onunla ilgili bir talebimiz bu. Bu meclis kararına istinaden İller Bankasından 75 milyon TL’lik teminat mektubu alacağız. Bu parayla otobüs ve iş makinesi almak istiyoruz, bir kısmı da acil bir şey çıktığı zaman kullanmak üzere ayıracağız” dedi. Yapılan oylamada Belediyeye 75 milyon TL’lik kredi kullanma konusunda yetki verildi.

 




Bu haber 1543 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI