thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Köprü ve Tüneller Kazandıracak!

Tarih: 24-10-2022 07:04:48 Güncelleme: 24-10-2022 07:22:48 + -


1915 Çanakkale Köprüsünün yapılacağının gündeme geldiği 2015 yılından itibaren Köprünün açıldığı güne kadar başta Lâpseki olmak üzere Çanakkale’de arsa, konut ve kiralar aşırı derecede arttı. Köprü güzergahı üzerinde ve yakınlarında onlarca yeni işletme kurulurken; bölgeye de ciddi yatırımlar gelmeye başladı. Assos ve Troya tünelleri ile de bölgede ulaşımın kısalması bölgede yeni bir arsa rantı ve yatırım fırsatları yaratacağı konusunda fikir birliği var.


Köprü ve Tüneller Kazandıracak!

1915 Çanakkale Köprüsünün yapılacağının gündeme geldiği 2015 yılından itibaren Köprünün açıldığı güne kadar başta Lâpseki olmak üzere Çanakkale’de arsa, konut ve kiralar aşırı derecede arttı. Köprü güzergahı üzerinde ve yakınlarında onlarca yeni işletme kurulurken; bölgeye de ciddi yatırımlar gelmeye başladı. Assos ve Troya tünelleri ile de bölgede ulaşımın kısalması bölgede yeni bir arsa rantı ve yatırım fırsatları yaratacağı konusunda fikir birliği var.

 

Tarım ve ticaretin büyük kısmının gerçekleştiği Marmara'nın otoyollar ve köprülerle birleştirilmesi bölgeye ciddi yatırımcı çekti. 1915 Çanakkale köprüsü ile Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun hizmete açılmasıyla tamamlanan Marmara Ring Otoyol Projesi'yle İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Tekirdağ birbirine bağlandı. Bölgede son 8 yıl içinde otoyolların geçtiği alanlara 58 tane yeni Organize sanayi Bölgesi(OSB) kurulurken; bu OSB'lerde 200 bin kişiye fazladan iş imkânı yaratıldı.

 “MARMARA RİNG OTOYOL PROJESİ” TAMAMLANDI

Marmara bölgesini bir ring şeklinde donatan otoyolların geçtiği bölgeler adeta ihya oldu, bölgedeki sanayi yatırımları katlanarak arttı. Mayıs 2021'de tamamlanan Kuzey Marmara Otoyolu en fazla yatırım alan bölgelerden bir tanesi oldu. Yolun geçtiği güzergâhlarda yerel ekonomiler canlanırken; turizm, gayrimenkul ve sanayi gibi sektörlere ciddi yatırımlar geldi.

 

KÖPRÜ ARSA VE İMAR RANTINI KATLADI

2014 yılının son günlerinde gündeme ciddi olarak gelmeye başlayan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapılacağı söylentisi Çanakkale’de ciddi bir arsa rantına sebep oldu. 2015 yılında projesi tamamlandığı duyurulan, 2016 yılında ihale tarihi ile ilgili çeşitli söylentilerin ortaya atılmasıyla birlikte bölgede tarımsal arsalar başta olmak üzere konut fiyatları da katlanarak artmaya devam etti. Ocak 2017’de ihalesinin yapılması Mart 2018’de temellerinin atılmasıyla birlikte arsa ve konut fiyatlarındaki yükseliş zirve yaptı.

 

Köprünün hizmete açılması ve Pandemi salgınının da etkisiyle Çanakkale’de konut stoğu hızla düşerken; ekonomik kriz, artan maliyetler gibi sebeplerle yeni konutlarda yapılamayınca bugün Çanakkale’de hem kiralık konutlarda ciddi bir yükseliş hem de 35-40 yıllık konutların satış fiyatları 3 ila 5 milyon TL arasında el değiştiriyor. 1+1 konut fiyatları ise 1 milyon lirayı geçti.

KÖPRÜ BALKAN TURİZMİNİ DE ETKİLEDİ!

Çanakkaleli turizmcilerin uzun yıllar sonra ilk kez yabancı turistler nedeniyle yüzü güldü. Gecelik konaklama süresini bir türlü arttıramayan Çanakkale’de balkan turist bereketi yaşandı. TL’nin diğer para birimleri karşısında aşırı değer kaybetmesi ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nü fırsata çeviren özellikle Bulgar turistler adeta Çanakkale’ye akın ettiler. Bahar aylarında Çanakkale’ye gelmeye başlayan turistler kiraladıkları evlerde uzun süreli, otel ve pansiyonlarda ise kısa süreli tatillerini geçirdiler.

 

KÖPRÜ EZİNE OSB’Yİ HIZLANDIRDI, TÜNELLER UÇURACAK!

Marmara Ring Otoyol Projesi ağında kurulan 58 OSB’den birisi de Ezine Gıda İhtisas OSB’si oldu. Türkiye’nin ilk kendi enerjisini kendisi üreten OSB’si olmanın yanı sıra yine ülkede kuruluşu en kısa süren OSB olma özelliği bulunuyor. Tekirdağ, Malkara, Gelibolu, Çanakkale, Ezine ve Balıkesir ilçelerine ulaşımı dikkate alınarak hızla kurulan OSB’de doluluk rakamına çoktan ulaşıldı. Kısa süre içerisinde ilk fabrikaların üretime geçeceği OSB’de Assos ve Troya tünellerinin açılması da yatırımcıların gözlerini bir kez daha Ezine OSB’ye çevirdi. Hali hazırda kapasitesi dolan ve genişletilmesi için yatırımcıların ısrarlı olduğu OSB, bölgenin kalkınmasına da doğrudan etki yapacak.

TÜNELLER, MARMARA VE EGE’NİN TİCARİ GELİŞİMİNİ ARTTIRACAK

Çanakkale'yi İzmir ve Balıkesir'e bağlayan kara yolunun Ayvacık-Küçükkuyu kesiminde inşa edilen yol ve tünellerle Marmara ve Ege bölgelerinin ticari gelişiminin de artması bekleniyor. Proje bedeli 4,6 milyar lira, toplam uzunluğu ise 9,6 kilometre olan yol ve tüneller sayesinde yıllık olarak zamandan 111,3 milyon lira, akaryakıttan 21,7 milyon lira tasarruf edilmesi bekleniyor. Bu sayede karbon emisyonu ise yıllık olarak 4 bin 422 ton azalacak. Tünellerin ulaşımı kısaltması nedeniyle uluslar arası ve ulusal birçok nakliye firmasının rotası haline gelecek olan bölge aynı zamanda yatırımcıların da iştahını kabartıyor. Özellikle bölgede yaz aylarında artan turizm sektörünün yanı sıra konut sektörünün önümüzdeki yıl içerisinde daha da hareketlenmesi bekleniyor.

 

BAKAN AÇIKLADI: "TÜNELLERDEN 53 BİN ARAÇ GEÇTİ"

Çanakkale- İzmir kara yolunun Ayvacık ilçesi ile Küçükkuyu beldesi arasındaki Kazdağları rampaları geçişinde 2016'da başlanan bölünmüş yol ve tünel çalışmaları tamamlandı. Yapımı biten 1700 metre uzunluğundaki 'Assos' ve 4 bin 17 metre uzunluğundaki 'Troya' tünelleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans sistemiyle katıldığı törenle, 11 Ekim'de açıldı. Sürücüler için konfor sağlayan 'Assos' ve 'Troya' tünelleri, 50 dakikaya çıkan yol süresini, 5 dakikaya kadar düşürdü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla 'Assos' ve 'Troya' tünellerinden 1 hafta içerisinde 53 bin aracın geçtiğini duyurdu.




Bu haber 3515 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI