thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



İdam Öç Almak Demektir. İntikam Duygularıyla Devlet Yönetirseniz..

Tarih: 19-11-2016 09:02:40 + -


CHP Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, son haftalarda gündeme getirilen İdam Cezası tartışmaları ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Milletvekili Muharrem Erkek, İdam cezasının hukuken geri getirilmesinin mümkün olmadığını belirterek; “İntikam duygularıyla, kin ve öfkeyle devleti yönetirseniz, hızla adaletten uzaklaşırsınız, evrensel hukuktan ve temel haklardan koparsınız” dedi.


İdam Öç Almak Demektir. İntikam Duygularıyla Devlet Yönetirseniz..

İdam Cezası’nın geri getirilmesi ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, AK Parti iktidarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin İdam Cezası ile ilgili protokolü 9 Ocak 2004 tarihinde imzaladığına dikkat çekti. Milletvekili Muharrem Erkek; “Son günlerde ülkemizde idam çığlıkları hiç olmadığı kadar yüksek ve siyasi sesle dile getiriliyor. Bu sesin Başkanlık yolunda ikna amacıyla olup olmadığı ise tartışılmaya devam ediyor. Avrupa Konseyi ve NATO üyesiyiz. Avrupa Birliği üyeliğine adayız. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne tarafız. Türkiye, idam cezasını her koşulda tümüyle ortadan kaldıran Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) Ek 13 Nolu protokolü, 9 Ocak 2004 tarihinde imzaladı. Yani, bu protokolü AKP Hükümeti imzaladı ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi” dedi.

 

“İDAM CEZASININ GETİRİLEBİLMESİ HUKUKUN MÜMKÜN DEĞİL”

 

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin imzalanmasının ardından İdam Cezasının kaldırıldığını ve şimdi getirilmesinin ise Türkiye’ye tarifi imkansız zararlar verebileceği uyarsında bulunan Muharrem Erkek; “Anayasa madde 90. maddesinin son cümlesi, usulüne uygun yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin antlaşmaların kanunlara karşı üstünlüğünü hüküm altına almıştır. Sonuç olarak, Anayasamız ve AİHS’ne ek protokoller karşısında, idam cezasının getirilebilmesi hukuken mümkün değildir. Yapılacak Anayasa değişiklikleri ile Avrupa’dan tamamen kopmak istenmiyorsa!” uyarılarında bulundu.

 

“İDAM CEZASI GERİYE DÖNÜK İŞLETİLEMEZ”

 

İdam Cezası’nın geri getirilmesi halinde bile Evrensel Hukuk ilkeleri gereği cezanın geriye doğru işletilemeyeceğine dikkat çeken Muharrem Erkek; “Yine Anayasa madde 15/2, suç ve cezaların geçmişe yürütülemeyeceğini açıkça ifade etmiştir. Ceza Hukukunun evrensel temel ilkelerinden biri olan ve bizim Ceza Kanunumuzun da 7/2 maddesinde vücut bulan hüküm şöyledir: “Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur.” Sonuç olarak; 15 Temmuz gecesi darbeye teşebbüs edenleri, halkına kurşun sıkanları ve Fethullah Gülen’i yargılayıp Ceza Kanunumuzdaki en ağır hüküm olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırabilirsiniz; ama kesinlikle idam edemezsiniz. İdam, öç almaktır. Gerçek hazinesi adalet olan devletler, öç almazlar. İntikam duygularıyla, kin ve öfkeyle devleti yönetirseniz, hızla adaletten uzaklaşırsınız, evrensel hukuktan ve temel haklardan koparsınız. Özellikle son dönemde yaratılan Anayasasızlık ve hukuksuzluk dönemi, Fransız devriminin ünlü politikacısı ve hukukçusu Danton’un dediği gibi; bir gün gelecek kendi evladını da yiyecektir. Satürn gibi. Hukukun kuvvetinin olmadığı yerde, kuvvetlinin hukuku devreye girer ve hukukun üstünlüğünün olmadığı yerde, hiç kimse güvende değildir” dedi.

 




Bu haber 3434 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI