thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Kent Konseyi’nden İl Başkanı Karadağ’a Yanıt Gecikmedi

Tarih: 06-11-2016 09:58:04 + -


AK Parti İl Başkanlığı ve yöneticilerinin İskeleme Meydanı’nın adının değiştirilmesi yönündeki ısrarı devam ederken; geçtiğimiz günlerde bir basın açıklaması ile Kent Konseyi’nin yaptığı referandumdan haberi olmadığını belirten İl Başkanı Yeşim Karadağ’a yanıt geldi. Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz verdiği yanıtta; “Referandum 2013 yılı Temmuz ve Ağustos ayında yapıldı. Herhalde bir bilgi eksikliği olsa gerek” dedi.


Kent Konseyi’nden İl Başkanı Karadağ’a Yanıt Gecikmedi

15 Temmuz Darbe girişimi sonrasında Çanakkale merkezde bulunan İskele Meydanı, Çanakkale siyasetinin yeni gündemi oldu. AK Parti İl Yönetimi İskele Meydanı’nın adının ‘15 Temmuz Şehitleri Demokrasi Meydanı’ olması yönünde girişimlerde bulunurken, bu girişimler Belediye Meclisinde yapılan oylama da red olundu. Red olunmasında ki en büyük gerekçe olarak ise; Çanakkale Kent Konseyi tarafından 2013 Temmuz ayında başlayan ve Ağustos ayında sona eren referandum ile Çanakkale halkının meydana isim olarak ‘İskele Meydanı’nı seçmesi… Meclis Toplantısında isim değişikliği önerisinin red olunması AK Parti yönetimini ısrarından vazgeçiremedi.

 

İskele Meydanında il yönetimi ve merkez ilçe yönetimini toplayan AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ burada yaptığı basın açıklamasıyla İskele Meydanı’nın isminin değiştirilmesi yönünde ısrarcı olduklarını belirtmiş; Kent Konseyi’nin 2013 yılında yaptığı referandumdan bilgisi olmadığını ise; “Kant Konseyi ne zaman yapmış referandum? Biz kimse niye sormuyor? Bizim neden haberimiz yok?” sözleri ile açıklamıştı. Yeşim Karadağ’ın açıklamasında ise hedefinde Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Kent Konseyi vardı. Karadağ, Ülgür Gökhan’ı sözünde durmamak ile eleştirirken, Kent Konseyi’ni ise Belediyenin arkada bahçesi olarak nitelemişti. Karadağ’ın açıklamalarına Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz’da yaptığı yazılı basın açıklaması ile yanıt verdi. Saim Yavuz’un yaptığı yazılı basın açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı;

 

KENT KONSEYİ “KEYFİNE” GÖRE DAVRANAMAZ!

 

“AKP İl başkanı Yeşim Karadağ İskele Meydanı’nda, İskele Meydanı’nın adının Belediye Meclisi’nde değiştirilmemesi üzerine bir açıklama yapmış. Kent Konseyi’nin de adını geçirerek “...Kent Konseyi bir referandumla halka soru sormuş. Konsey zaten Belediyenin organı gibi çalışmıyor mu? Bize neden sorulmadı, bizim neden haberimiz yok?” dediği açıklaması, “bilgi eksikliğinden olsa gerek” diye düşündüğüm yanlışlıklar içeriyor.

 

“Kent Konseyi referandumu 2013 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında yaptı. Kentin farklı bölgelerinde belirli sürelerde yerleri değiştirilerek 8 şeffaf sandıkla yapılan referandumda halka “Meydanın adını siz koyun” denildi. Çalışma, afişler, gazete ve televizyon haberleriyle duyuruldu. Referandumda, “Meydanın adı şu/bu olsun mu?”  diye sorulmadı. Herhangi bir yönlendirme yapılmadan halka “Meydanın adını siz koyun” denildi. 45 gün süren referandumun sonucunda da en çok oy alan isim “İskele Meydanı” oldu. (Konuyla ilgili daha detaylı bilgiler Çanakkale Kent Konseyi’nin web sayfasından edinilebilir.)  Yani, bu referandum 3 yıl önce yapıldı; yeni yapılmadı. Sizin haberinizin olmaması da doğal; siz de iyi bilirsiniz ki referandum “halkoyu”dur; halka sorularak yapılan bir işlemin adıdır ve biz de zaten halka sormuştuk.”

 

Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz açıklamalarının devamında; “Konsey zaten Belediyenin organı gibi çalışmıyor mu?” diye sormuşsunuz.  Cevap: Çalışmıyor. (Kent Konseyleri,  2005 yılında belediye kanuna eklenen bir maddeyle kurulan ve 2006 yılında İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı bir yönetmeliğe göre çalışan bir yapıdır. İdari olarak Belediye’ye bağlıdır, ama kararlarını yönetmelikte belirtilen organları yoluyla alır ve uygulanması için başta belediyeler olmak üzere ilgili kurumlara gönderir. Belediyeden hiçbir şekilde emir, talimat almaz ve belediyeye de emir ve talimat vermez. Emir(!) aldığı tek yer vardır, o da Kent Konseyi Genel Kurulu’dur. Genel Kurul da; partilerin de içinde olduğu kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımından oluşur -daha fazla bilgi için lütfen Kent Konseyleri Yönetmeliği’ne bakınız-). Çanakkale Kent Konseyi, bugüne kadar bütün kararlarını Genel Kurul’dan alarak hayata geçirmiştir. Kent Konseyi başkanı veya Kent Konseyi yürütme kurulunun “keyfine”  göre alınmış bir tane karar bulamazsınız Çanakkale Kent Konseyi’nde. Çanakkale Kent Konseyi Başkan ve Yürütme Kurulu olarak seçilen bizler, Yönetmeliğin belirlediği çerçeve içerisinde, kentle ilgili yapılacak işlerde, halkın sözünü söyleyerek karara katılmasını sağlamakla görevliyiz. Onların yerine geçip, onları kenara koyup ya da; bir kısmının talebine kulak verip, diğer bir kısmına sağır kalarak karar verme hakkımız olmadığını bilerek çalışmaya gayret ediyoruz.”

 

Bakanlığın hazırladığı yönetmelikte belirtildiği gibi, Kent Konseylerinin “Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını, hemşerilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesini, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetişim anlayışının benimsenmesini sağlamak, tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturmasına katkıda bulunmak”  görevini yerine getirmeye çabalıyor ve bu çabaların gerek yerelde gerekse ülkemizde güçlü bir demokrasinin oluşmasına katkıda bulunacağına da inanıyoruz.”

 

HALKIN/MİLLETİN TALEPLERİNİN AKP İÇİN “HERŞEYİN ÜSTÜNDE VE ÖNÜNDE OLMASI ÇOK İYİ BİR ŞEY AMA..

 

Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz açıklamalarının devamında ise; Yeşim Karadağ’a Çanakkale ve Çanakkalelilerin bir çok talepleri olduğunu belirterek önce talepleri sıraladı sonrada bu talepler konusunda kendisini girişimlerde bulunmaya davet etti; “Sayın Karadağ, halkın/milletin taleplerine çok değer verdiğinizi ve bunu “Her şeyden önemli” gördüğünüzü belirten açıklamalar yapıyorsunuz. Halkın/milletin taleplerinin AKP için  “her şeyin üstünde ve önünde” olması çok iyi bir şey.  Belki bilmiyorsunuz, duymadınız ve haberiniz olmamıştır diye size bazı bilgiler vermek istiyorum:

 

HALK/MİLLET “HAYIR İSTEMİYORUZ DERKEN” KULAK ASILMIYOR!

 

“Çanakkale merkez, ilçe ve köylerinde yaşayan halk/millet;  yapılan, yapılmakta olan ve daha da yapılacak olan termik santrallerin ve maden aramacılığının yaşamlarını tehdit ettiğini ifade ederek, daha sağlıklı bir ortamda yaşamak istiyor, sularının kirlenmemesini istiyor, kirlenmemiş toprak istiyor, temiz hava istiyor… 

 

“Termik santral yapılacak, ne diyorsunuz” diye halka/millete sorulmak üzere ÇED toplantıları yapılıyor, halkı/milleti toplantı salonuna sokmuyorlar;  halk/millet “hayır istemiyoruz” diyor, kimse kulak asmıyor…

 

Sahillerimiz işgal ediliyor; halk/millet “sahillerimiz işgal edilmesin, denizlerimiz kirlenmesin” istiyor dinleyen yok, ses veren yok…

 

 “Merkez Ortaokulumuzu geri istiyoruz” diye halk/millet iki yıldan buyana talepte bulunuyor, kimse ilgilenmiyor, kimse duymuyor…

 

BU TALEPLERLE İLGİLENİP, PEŞLERİNİ BIRAKMAZSINIZ SANIRIM!

 

Bunlar, hâlâ gündemde olan, ama kimsenin “dert” etmediği, halkın/milletin taleplerinden ilk aklıma gelenler… Başta da söylediğim gibi, bunlardan belki haberiniz yoktur diye size bilgi veriyorum. Benim de haberim olmamış olabilir, ama bugüne kadar sizden, halkımızın/milletimizin bu istekleriyle ilgili bir çaba görmedim, duymadım… Biliyoruz ki sizin için halkın/milletin talepleri çok önemlidir ve bu halkın/milletin istekleriyle de bütün il, ilçe yöneticilerinizle birlikte mutlaka ilgileneceksiniz ve peşlerini bırakmayacaksınızdır sanırım.” 

 




Bu haber 13081 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI