thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


“Çanakkale’yi Radyoaktif Çöplük Yaptırmayacağız”
Tarih: 08-07-2022 13:40:54 Güncelleme: 08-07-2022 13:41:54 + -


CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Arıklı Köyünde MTA tarafından uranyum ve toryum sondaj-arama çalışmaları başlatıldığını bildirerek, “AKP ve bazı AB ülkeleri nükleer enerjiyi “Yeşil” olarak lanse ediyor olsa da kimse, nükleer enerji için yapılacak maden çalışmalarının yaratacağı kirliliği tartışmıyor. Çanakkale'de uranyum madenciliği, Çanakkale'yi nükleer teknolojinin pisliğiyle baş başa bırakacaktır. Çanakkale’nin radyoaktif çöplük olmasına asla izin


“Çanakkale’yi Radyoaktif Çöplük Yaptırmayacağız”

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Arıklı Köyünde MTA tarafından uranyum ve toryum sondaj-arama çalışmaları başlatıldığını bildirerek, “AKP ve bazı AB ülkeleri nükleer enerjiyi “Yeşil” olarak lanse ediyor olsa da kimse, nükleer enerji için yapılacak maden çalışmalarının yaratacağı kirliliği tartışmıyor. Çanakkale'de uranyum madenciliği, Çanakkale'yi nükleer teknolojinin pisliğiyle baş başa bırakacaktır. Çanakkale’nin radyoaktif çöplük olmasına asla izin vermeyeceğiz” şeklinde açıklamada bulundu.

 

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ayvacık Arıklı Köyünde MTA tarafından başlatılan uranyum ve toryum sondaj-arama çalışmalarına tepki göstererek, sert bir dille eleştirdi. Sondaj çalışmalarının Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu alınmadan başlatıldığını ileri süren Özgür Ceylan, bu durumun yasaya aykırı olduğunu söyledi. Özgür Ceylan, Maden Kanunun 17 maddesinin“Jeolojik haritalama, jeofizik etüd, sismik, karot, kırıntı ve numune alma ile bunlara yönelik sathi hazırlık işlemleri içeren faaliyetler için çevresel etki değerlendirmesi kararı aranmaz” şeklinde olduğunu kaydederken, “İlgili ek fıkrada da görüleceği üzere; Sondaj çalışması çevresel etki değerlendirmesi kararı aranmadan yapılacak işlemler arasında sayılmamıştır. MTA Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Arıklı Köyü yakınlarında uranyum ve toryum madenleri için sondaj yapmaktadır” dedi. Özgür Ceylan, AKP ve bazı Avrupa ülkelerinin nükleer enerjiyi “Yeşil” olarak lanse etmeye çalıştıklarını belirtirken, “Kimse nükleer enerji için yapılacak maden çalışmalarının yaratacağı kirliliği tartışmıyor. Çanakkale’de uranyum madenciliği, Çanakkale'yi nükleer teknolojinin pisliğiyle baş başa bırakacaktır. Çanakkale’nin radyoaktif çöplük olmasına asla izin vermeyeceğiz” şeklinde görüş bildirdi.

 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaşam hakkını gözetmek zorunda olduğunu söyleyen Özgür Ceylan, sosyal medyada yaptığı açıklamada “MTA tarafından ÇED olmadan sürdürülen bu sondajlara dur demesi gerekmektedir. Sondajlar esnasında açığa çıkan radon gazının neden olacağı sorunların hesabını kim verecek?” diye sordu.




Bu haber 2286 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BÖLGESEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI