thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


“Ekoturizm Dosyaların Yüzde 90’ı Ayvacık’tan Geliyor!”
Tarih: 19-06-2023 06:36:59 Güncelleme: 19-06-2023 07:26:59 + -


Çanakkale İl Genel Meclisinin gündemi yine “Ekoturizm” tartışmalarına sahne oldu. Pandemi salgınını fırsata çeviren para sahipleri Kazdağları eteklerindeki Bayramiç ve Ayvacık ilçelerini adeta talana çevirdi. 6 Mayıs’ta yapılan son yasa değişikliği ile Ekoturizm ruhsatı sahiplerine Turizm İşletme Ruhsatı zorunluluğu getirilirken; İl Genel Meclisinde 200 dosyanın daha görüşülmeyi beklediği ortaya çıktı!


“Ekoturizm Dosyaların Yüzde 90’ı Ayvacık’tan Geliyor!”

Çanakkale son yıllarda Ekoturizm adı altında imar rantına kurban oluyor. Para sahiplerinin Pandemi Salgınını da fırsata çevirerek; kırsal alana dikecekleri lüks konutlar için Ekoturizm kılıfını bulurken; arazilerine Ekoturizm Ruhsatı alan birçok kişinin de ruhsatı aldıktan sonra arazilerini milyonlarca liraya sattıkları biliniyor. İl Genel Meclisinde geçen her Ekoturizm Ruhsatına ise 4 yıldır “Hayır” diyen tek isim ise CHP’li Ömer Ar oldu. Ancak son meclis toplantısında mecliste görüşülen tüm projeler geçmesine rağmen Ekoturizm Ruhsat projelerine karşı duyulan rahatsızlık dikkat çekti.

 

EKOTURİZM RUHSATLARINA “EVET” DEDİLER AMA..

9 aydan bu yana mecliste bekletilen Ekoturizm Ruhsatları Haziran ayı meclis toplantısında gündeme geldi. 6 Mayıs’ta yapılan yasa değişikliği için 9 aydır projeleri meclis gündemine alınmıyordu. 6 Mayıs’ta yapılan değişiklik ile Ekoturizm Ruhsat başvuru sahiplerinden Turizm İşletme Ruhsatı istenmeye başlanmasına yönelik yasa değişikliği yapıldı. Yasanın yürürlüğe girmesini bekleyen ancak geçmişe yönelik yapılan başvurular meclis gündemine alındı. 6 ekoturizm ruhsat talebinin Ayvacık ilçesi Bektaş Köyü sınırlarında olması dikkat çekti. Ekoturizm ruhsat değişikliği mecliste oy çokluğu ile geçerken; projelere CHP’liler kadar AK Partililerin de rahatsızlık gösterdiği görüldü. CHP’li meclis üyeleri her ne kadar projelere itiraz etse de büyük çoğunluğu evet diyerek Ekoturizm talepleri meclisten geçti.

“YÜZLERCE RUHSAT VERİLDİ; KAÇ İŞLETME GERÇEKTEN BU İŞİ YAPIYOR”

Ekoturizm Ruhsat projelerine itirazı ile tanınan CHP’li meclis üyesi Ömer Ar; “Ekoturizm konusunda 4 yıldan bu yana İl Genel Meclis toplantılarında kişisel olarak; kafamda soru işaretleri olan bir konudur. Yüzlerce ruhsatlandırma ve izin veriyoruz. Bu bizim görev alanımız içerisinde midir? Bölgemizde kaç tane Ekoturizm ruhsatı verilmiştir? Bir çay içebileceğimiz var mıdır? Yerinde gidip görebileceğimiz bir proje var mı, bir gidip görelim istiyorum. Ancak böyle bir proje yok ise; tespitlerimiz içerisinde amacına uygun olmayan sadece imar planını delip turizm faaliyetleri konusunda hiçbir iş yapmayan projelerin tespitini yapmamız gerektiğine düşünüyorum. İlgili müdürlük ve tüzük uygunsa birkaç tesisi yerinde inceleyelim, kamuoyunda bu sorulara muhatap olduğumuz zaman yeterli bilgi vermek amacıyla bir çözüm bulmamızı talep ediyorum” dedi.

 

“YASA DEĞİŞTİ; TURİZM İŞLETME RUHSATI İSTENECEK”

Ömer Ar’ın itirazları üzerine İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder; “Ekoturizm ruhsat planları 6 Mayıs Çevre Düzenleme Planı kapsamında bundan sonraki ruhsat taleplerinin denetime tabi olacağı, denetime dair idareye bir yükümlülük veriyor. Dolayısıyla amacı dışında kullanılan Ekoturizm ruhsatı alan kişi ve firmalara yaptırım olacaktır. Bayramiç’te bir Ekoturizm ruhsatı almış bir işletme ile karşılaştım. Mimarı yapısı ile İtalyan tarzı bungalov tarzı ev yapmışlar. İki kişilik ailenin gün boyunca harcayacağı oksijeni bile hesaplayan, devasa bir çatı yüksekliği yapmış. 20 dönüm kadar lavanta tarlası olan, doğa ile iç içe bir tesis yapmışlar. Aşçının kıyafeti dikkatimi çekti, meğerse İtalyan aşçı imiş. Örnek bir tesis yapmışlar. Keşke bunun gibi Ekoturizm işletmeleri Ayvacık, Çan’a da yapılsa da Çanakkale’mize katkı sunsalar. 6 Mayıs’tan sonra çıkan yeni yasa ile birlikte bütün Ekoturizm dosyalarının incelenmesi söz konusu. Bunun yanı sıra yasa sanırım birde bu ruhsatı alan kişilere Turizm Ruhsatı alma zorunluluğu getirdi. Yasa değişikliğinden sonra Turizm İşletme Ruhsatı alması gerekeceğinden; denetleme buradan itibaren yapılabilecektir” açıklamasında bulundu.

“BEKTAŞ KÖYÜ ÇEVRESİNDE RUHSATSIZ YER KALMADI. 30 DOSYA VERDİK”

Ekoturizm Ruhsatı taleplerinin Ayvacık ilçesinde yoğun olarak gerçekleştiğini son aylarda ise özellikle ilçeye bağlı Bektaş Köyü yakınlarında olduğuna dikkat çeken Sadık Göğüsgeren; “4 yıldan bu yana kamuoyunda çok tartışılan bir konudur Ekoturizm. Bu konuda bölgesel bir düzenleme var mı? Ayvacık, Bayramiç bölgesinde bu kadar çok ruhsat verilerek imar değişikliğini sınırlayan bir mevzuat var mı? Ayvacık ilçemizin Bektaş köyü gibi birçok köyde verdiğimiz ruhsatlarla neredeyse Bektaş köyündeki meskenlerden daha fazla olmaya başladı. CHP grubu olarak birçok arkadaşımız bu projelere karşı çıkarken bir kısmı da bu projelere olumlu yaklaştı. Ama bu yoğunluktan rahatsız olmaya başladık. Mesela Bektaş Köyü’nün çevresinin tamamı artık yapılaşmaya dönmüş durumda. Bu konuda mevzuatın dışında meclis olarak karar alabilir miyiz? Ruhsat çıkıp imar alındıktan sonra araziyi satışa sunuyorlar. Bu arazileri alanlarda imarlı arazi buldum diyerek mevzuatları bilmediklerinden mağduriyetler yaşanıyor. İnsanlar rant kapısı olarak görüyorlar bu ruhsatları. Zaten yoğunluk o kadar arttı ki; yan yana açılan bu tür işletmeler zaten kazanamayacaklardır. Bektaş köyünde 30’ncu dosyayı verdik; bunların hepsi ruhsata uygun olsa da hiç biri bu işten kar edemezler. Bu yapılaşmalara izin verdiğimizden ileride ciddi eleştirilerle karşılaşabiliriz” açıklamasında bulundu.

 

İl Genel Meclis salonunda hazır bulunan İlgili müdür ise bu soruya; “Normal şartlarda 5-6 köy bu konuda tanımlanmıştır. Biz buralar için Ekoturizm verilmesi konusunda görüş bildiriyoruz. Ancak bu köylerin dışında bir başvuru olduğunda; kurum görüşleri alınarak ve Turizm alanı oluşturma konusunda mevzuatlara uygun hareket ediliyor” diyerek yanıt verdi.

 

“TALEPLERİN YÜZDE 80-90’I AYVACIK’TAN GELİYOR. RAHATSIZ OLMAYA BAŞLADIM”

CHP’den seçilen Ayvacıklı Meclis üyesi Şerafettin Alkan ise yaptığı konuşmada Ekoturizm Ruhsat talepleri ile ilgili olarak; “Bu projelere şimdiye kadar hep destek verdim. Ancak arkadaşlarımızın dediği gibi; Ekoturizm dosyalarının yüzde 80-90’ı Ayvacık’tan geliyor. Bugün görüşeceğimiz dosyaların içerisinde 6 dosyanın 3 tanesi Ayvacık Bektaş köyünden geliyor. Ayvacık’ta bu iş yoğunlaştı. Bunları kontrol altına almak zorundayız. Kendi adıma ben de bu durumdan rahatsız olmaya başladım. Ayvacık’a gidelim, verilen ruhsatları yerinde denetleyelim” dedi.

“BÖLGENİN DEMOGRAFİK YAPISI, ALTYAPISI GÖZ ÖNÜNE ALINMALI”

CHP’li Güneş Pehlivan ise projelerin verilmesinde bir ölçü olması gerektiğine dikkat çekerek; “Ekoturizm konusu mecliste sürekli burada tartışmalara sebep oldu. Hatta Çevre Düzenleme planı değişikliği öncesinde bir takım planlar getirilerek aykırı ruhsat ve projelerdeki aykırılıkların önüne geçmeye çalıştık. Ancak denetlemedeki eksikliklerimiz nedeniyle tek başına yeterli olmadı. Yapılan proje ve ruhsata uygun inşa edilmesi ayrı bir konu, yöresel mimarinin gözetilmediği, Ekoturizm ruhsatı alarak lüks konutların yapılıp satıldığını biliyoruz. Turizm işletme ruhsatı alınması önemli ancak geç bir karardır.  Her imar işte bilimsel, teknik ve fen şartlarına uygun vermeliyiz. Ayvacık’ta yeni ruhsat vermeyin şeklinde bir kanun hükmü veya yönetmelik olamaz. Ama bugüne kadar komisyonda da bazı Ekoturizm ruhsatlarına yönelik olumsuz kararlara rağmen bölgenin demografik yapısından, su ve alt yapı yüklenmelerinden bahsettik. Ancak şimdi endişe taşımaya başlamış arkadaşlar. Burada kesinlikle karar vericilerin bir takdir yetkisi olduğuna inanıyorum. Bundan sonra yapılacak Ekoturizm ruhsatı verilirken; kentselleşme ve doğru planlamaya uygun olarak karar verilir” dedi.

“TALEPLER; AYVACIK’TAN ÇANAKKALE’YE SIÇRADI.. 200 DOSYA BEKLİYOR”

Ekoturizm Ruhsat değişikliği üzerindeki rahatsızlıkları değerlendiren İl Genel Meclis Başkanı Nejat Önder; “Ömer Ar arkadaşımız haricinde Ekoturizm projelerine ayak direten arkadaşımız yoktu bu mecliste. Parti programı dedi; evet parti destekliyor. Yoğunluk açısından direnç var; ancak baştan beri Ayvacık’tan bu talepler geliyordu. Şimdi Çanakkale’ye sıçradı; Kızılkeçili, Denizgöründü gibi yerlerden birçok dosya gelmeye başladı. Bu kadar dosya gelmesinin sebebi 9 ay boyunca yasa değişikliğinden muallakta kalan bekletilen projelerdir. Bu dosyalar tek tek gelse idi; problem olmayacaktı. Daha evvel böyle yoğun bir şekilde gelmiyordu; bizler hop oturup kalkarken böyle şeyler olmuyordu. Ayvacıktan gelen her proje, Kızılkeçili ve Denizgöründü’ye sıçramadan önce; benim bilmediğim Balaban’dan başlayıp birçok yerden geldi bunlar. 9 aylık boşluktan kaynaklı aşağıda 200’e yakın Ekoturizm başvurusu var. Bunlar gelecek. Yasal bir işlem olduğu için; bu bölgeye verip bu bölgeye vermemenin yetkisini bize kim verecek? Orada çok yoğunlaştı orada dur, burada seyrek buraya ver dersek bunu mecliste nasıl anlatacağız” dedi.

 

“SINIRLANDIRMA YAPMALIYIZ, BAKANLIĞA MÜRACAAT EDELİM”

İl Genel Meclis üyesi Ömer Ar konu ruhsat talepleri ile ilgili olarak ise şu öneride bulundu; “Belediye meclis üyeliği yaptığım dönemde zincir marketlerin yan yana talepleri oluyordu. Hem kentin kullanış fonksiyonunu bozuyordu; hem de böyle uygun olmayan görüntüler yaratıyordu. Bizim yetki alanımızda olup olmadığını bilemem ancak; meclisin tavsiye kararı alması halinde ilgili bakanlıkların bunları dikkate alacağına inanıyorum. Ayvacık, Kızılkeçili, Denizgöründü gibi yerlerde metrekare ile bu sınırlandırılabilir diye düşünüyorum. Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olabilir ama bölgenin talana açılmasına da kimsenin yetkisi yoktur. Uzun süreli planlar yapabilen bir toplum değiliz; önümüze çıktıkça, yaşarak görüyoruz. Şimdi bunları fark ettik; bu sayılar meclisin tavsiye kararı ile ilgili bakanlıklara başvurulursa; 3-5 ay da olsa bir karar gelecektir.”




Bu haber 2615 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI