thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Murat Kıray ”Umutlu” Yalçın Bayer “Umutsuz”

Tarih: 26-04-2018 07:42:16 + -


Kepez Belediyesi tarafından düzenlenen Umut Kongresinde “Basın’da Umut” konulu panelde iki ayrı görüş karşı karşıya geldi….


Murat Kıray ”Umutlu”  Yalçın Bayer “Umutsuz”

Kepez Belediyesi tarafından düzenlenen Umut Kongresinde “Basın’da Umut” konulu panelde Aynalı Pazar Gazetesi sahibi Murat Kıray da konuşmacı olarak katıldı. Hürriyet Gazetesinden Yalçın Bayer’in yanı sıra Dr.Oktay Saydam’ında konuk olduğu panelde Gazeteci Murat Kıray, Aynalı Pazar’da yayınlanan haberler ile ilgili kendisinin ve ailesinin yaşadıklarını anlattı.

 

Moderatörlüğünü Prof.Dr. Onur Bilge Kula’nın yaptığı “Görsel Medya ve Umut” konulu panelin konuşmacıları arasında Hürriyet Gazetesinden Yalçın Bayer, akademisyen Dr.Oktay Saydam ve Aynalı Pazar Gazetesi sahibi Murat Kıray konuşmacı olarak katıldı. Yerel basın açısında geleceğe karşı umutlu olduğunu ifade eden Gazeteci Murat Kıray, Aynalı Pazar Gazetesi olarak yayınlanan haberler sonrasında kendisinin ve ailesinin yaşadıklarını da katılımcılara anlattı.

“İKTİDARIN BÜROKRATI HALİNE GELMİŞ POLYANNA TİPİ GAZETECİLER VAR”

 

Gazeteci Murat Kıray, yerel basının içinde bulundu durumu şu sözlerle açıkladı; “Türkiye’de gazeteciliği ve umudu konuşacaksan bugünkü duruma bakmamız gerekiyor. Türkiye son 12 yıldır Gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Sınır Tanımayan Gazetecilerin verilerine göre; 180 ülke arasında 155’nci sırada ülkemiz ve geçen seneden bu yana 4 sırada gerilemiş durumdayız. Tutuklu gazeteci sayısı 123 olarak kayıtlarda yer alıyor. Ayrıca; ulusal boyutta 157 adet yayın organı 2016 yılında kapatılmış. Yalçın Bayer bizlere vahim bir tablo çizdi, bu vahim tablonun yerel yansımaları da elbette ki var. Bizde o yansımalar içerisinde bu mesleği yapmaya çalışan insanlarız. İki tip gazeteci var günümüzde; eskiden, biz bu işe başladığımızda çok sesli gazeteciler vardı. O fikirleri tartışırdık, şimdi ise iki tip gazetecilik var. Bunlardan birisi iktidarın bürokratlığını yapan Polyanna gazeteciliği birde ekmeği, mesleği aslanın ağzında olan gazetecilik, mesleğini yapabilmenin çok zor olduğu bir gazetecilik tipi var ki bu da muhalif gazetecilik türüdür. Ulusal basında muhalif gazeteciliği çok iyi ayırt edebiliyoruz belki ama yerelde bunları maalesef çok zor ayırt edebiliyoruz. Yerelde neler var?”

 

“MUHALİF GAZETECİ OLDUNUZ MU; YANDINIZ!”

 

Aynalı Pazar Gazetesi sahibi Gazeteci Murat Kıray; günümüzde yerelde gazetecilerin yaşadığı ve karşılaştığı sorunları şu sözlerle anlattı; “Yerel de muhalif gazeteci iseniz bir kere yandınız. Çanakkale Olay Gazetesinin sahibi Aynur Ganiler de burada. Olay Gazetesi Çanakkale’de yerel basının amiral gemisidir. Bu şehirde gazetecilik öğretildiyse, habercilik üretildiyse bunun amiral gemisi Olay Gazetedir. Muhalifti ama bir sabah uyandı ki bütün resmi ilanları kaldırılmış. Sadece muhalif olduğu için kaldırılmıştır. Bir diğer örnek ise Gazeteci bir arkadaşımız var Cemal Oral. Bir gece evine giderken dövüldü. Beyzbol sopası ile kafasına vurularak darp edildi. Bir gazeteciyi neden döversiniz? Mutlaka yazdığı yazıdan dolayı döversiniz. Olayın yaşandığı gece hastaneye ilk giden kişilerden birisi bendim. Polisler bana soruyorlar ‘neden olmuş olabilir’ diye. Kendilerine dedim ‘bir gazeteciyi neden döverler, yazdığı yazılardan dolayı dövülür. Ne yazdığını sordular okuyun bakın’ demiştim. Faili arıyoruz ama yazdığı yazılarda bu fail var. 3,5 yıl oldu ama biz hala bu faili bir türlü bulamadık. Çanakkale’nin her yeri mobese kamerası ile dolu ama Cemal Oral’ın kafasına beyzbol sopası ile vuran fail bulunamadı.”

“EŞİMİ YAPTIĞIM HABERDEN DOLAYI SÜRDÜLER”

 

“Evliyim ve eşim devlet memurudur. Devlet Hastanesinde Hasta Hakları birim sorumlusuydu. Bir gün bir haber yaptım; Çanakkale’de günde ortalama 10 bin kişi devlet hastanesine gider, muayene olur, 600 kişi yatar. Bu kişilere verilen yemeklerin içerisinde böcekler çıktı. Bir kere değil 5 kere değil yemeklerin içerisinden çıkan böcekler. Ben bu haberi yaptığım için eşimi sürdüler. Şu anda eşim sözleşmelerine aykırı olarak mesai saatlerinden tam 48 saat fazla çalıştırılıyor. Bir ayda 9 gün tam gün süren nöbet yazıyorlar. Bulunduğu birimden yoğun bakıma sürüldü. Neden? Sırf ben gazetecilik yaptığım için. Şimdi yerelde tablo böyle. Eğer yerel basında bir haber yada bir durum yarattı iseniz; başınıza bunların gelmesi çok normal!”

 

“KAPIMIZA KADAR GELEN SİYASETÇİLERİN TEHDİTLERİNE UĞRASAK DA UMUDUMUZU KAYBETMEYECEĞİZ”

 

Tüm yaşadıklarına rağmen Umutsuz olmadığını belirten Gazeteci Murat Kıray, umutsuz olmamasının nedenlerini de şu sözlerle açıkladı; “Bir kere bizi okuyan insanlar olduğu sürece, ben gazetecilik yaptığım süre içerisinde; Yalçın Bayer gibi meslek büyüklerimizi okuyabildiğim sürece umutluyum. Her ne kadar umutsuz olacak bir ülkede yaşıyor olsak da; ama varlığımız ve bu mesleği yapıyor olmamız, bu mesleğe inanıyor olmamız bizim için umut kaynağıdır. Ne kadar dayak yesek de, ne kadar tehditlere uğrasak da, ne kadar     kapımıza kadar gelen siyasetçilerin tehditleri ile yaşasak da bu mesleği yapmak istediğimiz sürece umudumuzu kaybetmeyeceğiz” dedi.

 

“HAKKIMDA 14 DAVA AÇILDI HEPSİNİ KAZANDIM.. FETÖCÜ SUÇLAMASIYLA İFADE VERDİM”

 

Çanakkale’de FETÖ/PDY aleyhinde en çok habere imza atan Gazeteci Murat Kıray geçtiğimiz aylar da İl Emniyet Müdürlüğünde hakkında yapılan FETÖ’cü suçlaması ile ifade vermişti. Yaşanan olayları anlatan Murat Kıray; “Aramızda akademisyen arkadaşlarımız var, bizler bu şehirde tanınan insanlarız. Mesela bizim eski rektörümüz FETÖ üyeliğinden tutuklu bulunuyor. Kendisi bana tam 14 dava açtı ve 14’ünü de kaybetti. 14 dava kazandım ama burada bir şey de yaşadım. Bir sabah ki o sabah çok önemlidir Gazeteci Can Dündar tutuklanmış. Oğlumu okuluna gönderip evde televizyon başında gelişmeleri izliyordum. Tam bu esnada telefonum çaldı. KOM Şube’den arayan bir polis memuru hakkımda ciddi bir konu olduğunu ve Emniyet Müdürlüğüne beklendiğimi söyledi. Yanımda avukatla gelmemin iyi olacağını belirtti. Şaşırdım haliyle, ne olabilir ki hakkımda. Birçok haberden dolayı Basın Savcılığına ifade verdim ama ilk defa hayatımda KOM Şube tarafından çağırıldım. Gittim. Polis bana FETÖ’cü müsün sen diye sordu. Bir yanlışlık olmalı ben fotocuyum Fetöcü değilim dedim. Meğerse eski Rektör beni FETÖ’cü olmakla suçlamış. Bu olaydan birkaç gün sonra beni FETÖ’cü olmakla suçlayan eski Rektör, FETÖ’den gözaltına alınarak 15 gün boyunca Çağlayan Adliyesinde ifade verdi. Daha sonra da adli denetim şartıyla serbest bırakıldı” dedi.

“ÇANAKKALE’DEKİ FETÖ’NÜN YAYIN ORGANININ YÖNETİCİSİ ARAMIZDA GEZİYOR!”

 

ÇOMÜ Eski rektörü ve cezaevinde FETÖ suçlaması ve Vatana İhanet Suçlarından yargılanan Sedat Laçiner tarafından Çanakkale’nin sosyal-kültürel yapısını bozmak ve siyasetini yönlendirmek amacıyla kurulan Demokrat Çanakkale sitesi ve bu sitenin yöneticiliğini yapan kişinin halen Çanakkale’de basın mensubu olarak gezmesini eleştiren Murat Kıray; “Gelmek istediğim nokta şu; Çanakkale’de FETÖ’nün bir yayın organı vardı; Demokrat Çanakkale isimli internet sitesi. Bu sitede hakkında en çok yazı yazılan insanlardan birisiyim ben. Çünkü onları eleştiriyordum. Karanlık, mahlaslı isimlerle Firuze, Feride gibi kadın isimleriyle yazılar yazıldı. Bu sitede yazı yazan kişilerin hepsi şu anda tutuklu. Sadece bir kişi vardı; o kişi Cumhuriyet Savcılığına gidip; ‘Bu siteyi ben yönetiyorum. Bu sahte isimli yazıları ben yazıyorum’ diyen kişiydi. Ve o kişi FETÖ nedeniyle hiç KOM Şubeye gitmedi! Benim hakkımda bin tane yazı yazan kişiydi FETÖ’yü savunmak için, ben onları eleştirirken.. Ama ben gidip FETÖ’cü suçlaması nedeniyle ifade verdim. Altı ay süren soruşturma sonrasında aklandım” dedi.

 

“KARIMI SÜRDÜKLERİ YETMEDİ BİR DE FETÖ SORUŞTURMASI AÇILDI”

Gazeteci Murat Kıray yaptığı haberler nedeniyle eşinin sadece sürülmediğin aynı zamanda hakkında da FETÖ’cü suçlaması yapıldığına dikkat çekti. Murat Kıray kendisinin ve eşinin yaşadıklarını şu sözlerle anlattı; “Ama bu arada karıma da FETÖ nedeniyle soruşturma açtılar! Karım Türkiye’ye 12 yaşında gelmiş bir insandır. Ne siyasetle, ne FETÖ ile ne de başka bir dini yapıyı bilir. Tam 1,5 yıldır da bu soruşturması devam ediyor. Bir kişi var AK Parti Kadın Kollarında, bu kişinin beyanı üzerine soruşturma devam ediyor. Bu kişi ayrıca 81 kişi hakkında da FETÖ’cü suçlamasında bulundu. Bu kişi Çanakkale’de FETÖ soruşturmalarını yürüten savcıyı şikâyet etti, FETÖ Soruşturmasını yürüten Polis Müdürünü, Vali Yardımcısını şikâyet etti. Bu kişiler hakkında soruşturma açıldı. Bu kişi hakkında hiçbir soruşturma açılmadığı gibi şu anda da Çanakkale sokaklarında gezmeye devam ediyor. Bizler ise; bu soruşturmalar sonuçlansın diye bekliyoruz. Gazetecilik yapmak bu anlamda yerelde çok zor ama dediğim gibi umutsuzluğa yer yok” dedi.




Bu haber 4504 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI