thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


“Uranyum İsyanı” Büyüyor!
Tarih: 17-07-2022 09:56:07 Güncelleme: 17-07-2022 09:58:07 + -


Köylerinde MTA tarafından yürütülen maden sondajları konusunda tedirgin olduklarını söyleyen Ayvacık'ın Arıklı köylüleri, "Köyümüzde maden sondajı istemiyoruz" diyor. Köylüler, köylerini terk etmek zorunda bırakılacaklarını ifade ederek, "Biz köyümüzü bırakıp nereye gidelim?" diye soruyorlar


“Uranyum İsyanı” Büyüyor!

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından Ayvacık’ın Arıklı Köyü yakınlarında yapılan uranyum madeni sondaj çalışmaları yöre halkını tedirgin ediyor. Arıklı Köyü başta olmak üzere, Nusratlı, Hasanobası, Ahmetçe, Sazlı, Kozlu, Büyükhusun, Demirci ve Hüseyinfakı Köylerine çok yakın bir alanda bulunan sondaj çalışmalarının, Ayvacık’ın "Kıran Köyleri’ olarak bilenen yöreyi olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor.

 

SONDAJLAR YÖREYİ EKONOMİK OLARAK OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Çok sayıda köyün yanı sıra, Gargaria Antik Kenti’nin de bulunduğu alan, Ayvacık’ın sahil kesiminde yer alırken, sondaj çalışmalarının bölge turizmine de zarar vereceği düşünülüyor. Geçimini hayvancılık ve tarımla sürdüren, eski taş evlerinin bazılarını pansiyon, otel ve butik otel biçimde düzenleyen yöredeki köylerde her gelir grubundan vatandaşlar yaşıyor.

 

Arıklı Köyü’nde görüştüğümüz vatandaşlar, Söz konusu maden sondajlarının, tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetlerinin yanı sıra turizm konusundaki gelirlerine olumsuz yansıyacağını ifade ederek, köylerinde maden sondajı istemediklerini, yaşam alanlarını terk etmeyeceklerini dile getirdiler.

BÖLGEDE URANYUM SONDAJLARI 60 YIL İÇİNDE ÜÇÜNCÜ KEZ YAPILIYOR

Köy kahvesinde buluştuğumuz Arıklı Köyü Muhtarı Fevzi Özkan, köylerinin Ayvacık’ın sahil kesiminde bulunduğunu, buna bağlı olarak da son yıllarda turizm konusunda köylerinin revaçta köylerden olduğunu ifade ediyor. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra turizmin Arıklı ve diğer köyler için yeni bir gelir kapısı olduğunu ifade eden Muhtar Özkan, yöre kendisinin hatırlamadığını, ancak 1965’li yıllarda sondaj yapıldığını bildiğini, duyduğunu söyledi. 70’li yılların sonu ve 80’li yıllardaki uranyum arama çalışmalarını ise bildiğini dile getirdi. Bugün MTA tarafından yapılan sondajın bu iki dönemin ardından üçünce kez yapıldığını ifade eden Özkan, "Tabi o yıllarda ne amaçla yapıldı, ne oldu bilmiyoruz. Köy halkından da neredeyse her haneden bir kişi de çalıştı o dönemlerde. Oradan emekli olanlar da oldu. Ama o yıllardaki teknoloji ile şimdiki çok farklı. O zaman 25-30 metreye inilebiliyordu, kuyu kazılıyordu, simdi 800 metreye sondajlar atılıyor" dedi.

 

‘NE ARIYORSUNUZ’ DİYE SORUYORUZ, ‘KAPSAMLI ARAMA YAPIYORUZ’ DİYORLAR

Sondajlarla ne arandığını bilmediklerini dile getiren Muhtar Özkan, 18 noktada arama yapılacağını, bugüne kadar iki sondaj yapıldığını söylüyor. Yörelerinde uranyum madeni istemediklerini söyleyen Özkan, "Biz sorduğumuz da ‘kapsamlı arama yapıyoruz’ diyorlar. Ne aradıkları belli değil! Sadece bizim köyümüz değil, diğer köyler de istemiyor. Biz istemiyoruz burada maden çalışması yapılmasını. Diğer köylerin muhtarları ile de görüştüm. Olumlu bakan da var, olumsuz bakan da var. Ama ekseriyetle karşı çıkıyorlar" diyor...

"GUATR OLDUM, DOKTOR ‘SUYUNUZDA URANYUM VAR’ DEDİ

Köy sakinlerinden Zekeriya Tanrıöver, yaklaşık 35 yıl önce başından geçen bir olayı anlatarak, uranyumun bir dönem sularına karıştığını, bunun da köy sakinlerinin yarısı kadarında guatr rahatsızlığına neden olduğunu söyledi. Rahatsızlığı nedeni ile İzmir’e doktora gittiğini söyleyen Tanrıöver, "35 yıl kadar önceydi, İzmir’de guatr teşhisi kondu. Orada bana ‘suyunuza uranyum karışıyor’ dediler. Sonra biz suyun yerini değiştirdik. Ama o tarihte köyün yarısı guatr hastası olmuştu. Birçoğu öldü gitti şimdi, biz kaldık. Sağlığımıza bozacak, bizi zehirleyecek bu maden çalışmasını istemiyoruz" ifadeleri ile tepkisini dile getiriyor.

 

"O ZAMAN İŞ YOKTU ÇALIŞTIM MADENDE, AMA MADEN İSTEMİYORUM"

Arıklı’da yaşayan İsmail Yetgin ise 80’li yıllarda yapılan maden aramasında çalıştığını dile getirdi. Sondajlarda çalışmadığını, ancak yarma yaptıklarını ve kuyu kazdıklarını dile getiren Yetgin, kendisinin 26 metre kuyu kazdığını, bir keresinde siyah renkli bir taş bulduklarını ve taşın çok sıcak olduğunu ifade etti. "Taştan dumanlar çıkıyordu" diyen Yetgin, yukarıdan kendilerine oksijen takviyesi yapıldığını da anımsıyor. Eşinin ve bir kadın bir erkek daha olmak üzere kendisinin 3 kişinin kanser olduğunu bildiğini söyleyen Yetgin, madende çalışanlarda hasta olan birilerini hatırlamıyor. Yetgin, "Ben burada maden çıkarılmasını istemiyorum. Köyü kaldıracaklar buradan. O dönem yapılan çalışmalardan sonra ‘yetersiz’ dediler, kapatıp gittiler kuyuları. Sonra bir daha geldiler. Yine yetersiz buldular. Biz o zaman bilmiyorduk ki bize zararı olacağını, iş de yoktu. Çalışıyorduk. Ama şimdi istemiyorum" dedi.

 

ARIKLI KADINLARI; "ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Arıklı Köyü’nde Koca Çınar Altı olarak bilinen alanda Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenen toplantıya katılan Arıklı Köyü Kadınları, köylerinde madene karşı mücadele edeceklerini dile getirdiler. Köy sakinlerinden Fatma Görgün; "Biz bu yaştan sonra, çoluk çocuk başka bir yere gidip ne yapacağız, nereye gideceğiz? Geldiler makinelerle çalışıyorlar, delik deşik ediyorlar. Biz hayvanlarımızı otlatacağız buralarda. Neyle geçineceğiz başka? Biz köyümüzde maden sondajı falan istemiyoruz" derkken, Gülşen Bayraktar: "Yaşamak istiyoruz, ölmek istemiyoruz. Köyümüzde maden istemiyoruz. Uranyum madeninin bizi zehirlemesini istiyoruz" ifadeleri ile tepkisini gösteriyor.




Kaynak: www.canakkaleolay.com

Bu haber 2845 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BÖLGESEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI