thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Yönetenler.. İlk Hedefiniz “Sosyal Konutlar”

Tarih: 13-02-2023 06:40:39 Güncelleme: 13-02-2023 07:13:39 + -


Çanakkale halkı sizden siyasi bahane değil, çözüm bekliyor... Aksi takdirde olası bir facianın sorumlusu sizler olacaksınız...


Yönetenler.. İlk Hedefiniz “Sosyal Konutlar”

Kahramanmaraş merkezli deprem 10 ilde binlerce insanını ölümüne neden oldu. Uzmanların iki yıldır dikkat çektiği bölgede felaket adeta geliyorum dedi. Şimdi uzmanlar deprem konusunda dikkatleri Marmara bölgesinde yöneltti. Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara Denizi'nin güneyi, Çanakkale ve Bursa'nın dikkatli olması gerekiyor. Antalya ve Muğla bölgesindeki kıyı kesimleri dikkatli olmalı, Erzincan, Bingöl ve Karlıova arasındaki bölgede büyük bir deprem bekliyoruz. Hakkâri’de de sıkıntı olabilir" dedi. Bu sözlerin üzerine Çanakkale'de 1999 öncesi deprem yönetmelikleri ile yapılan ve olası depremde riskli olarak gösterilen binlerce konutun kentsel dönüşüm ile yeniden inşa edilmesini gündeme getirdi. Yıllarıdır siyasilerin oyuncağı olan fakat bir arpa boyu yol kat edilmeyen başta Sosyal Konutlar bölgesi olmak üzere riskli binalar acil çözüm bekliyor.

 

Çanakkale merkezde deprem denilince herkesin aklına Sosyal Konutlar geliyor. 860 konutun bulunduğu belirtilen bölge için siyasetçiler yıllardır birçok vaatte bulundular. Ancak bölge sakinleri hala seçimden seçime hatırlanıyor.. Birde meydana gelen her depremde.. Yerel yönetim topu iktidara, iktidar temsilcileri ise topu yerel yönetime atıyor. Ama yıllardır bir arpa boyu yol alınamıyor!

Türkiye tarihine geçen en büyük iki depremin meydana geldiği bölgede binlerce kişi canını kaybetti. Yaralı sayısının 50 bini geçtiği, 10 bine yakın binanın yıkıldığı, ayakta kalan binaların ise durumlarının da tehlikeli olduğu belirtiliyor. Her depremde olduğu gözler yine deprem uzmanlarına çevrildi. Deprem uzmanları ise; yıllardır yaptıkları gibi sırada her an Çanakkale ve Marmara bölgesinde büyük bir depreme hazırlıklı olunması gerektiği konusunda iktidara, yerel yönetimlere çağrıda bulunuyorlar.

 

Çanakkale’de fay hatları üzerinde olan ir şehir. Şehir merkezindeki birçok yapı deprem yönetmeliğinden önce yapıldığından Çanakkale’de kaç konutun riskli yapı olduğu net bilinmiyor. Ancak bilinen bir bölge var ise; o bölgede Sosyal Konutlar Bölgesi. 2010 yılında bölgenin yenilenmesi için başlatılan çalışma 2019 seçimlerinden sonra durmuş vaziyette.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTI FURYASI!

2010’lu yıllarda birden bire Türkiye’de Kentsel Dönüşüm furyası başladı. İktidar her riskli bölge gördüğü yere inşaat rantı yaratabilmek için Kentsel Dönüşüm projeleri başlatmaya başladı. Yüzlerce konut riskli alan ilan ediliyor. Belediyelerden yapılan müracaatlarla imar planları revize ediliyor. Yıkılan yüzlerce konutun yerine binlerce konut yapılıyordu.

 

İktidarın Kentsel Dönüşüm adını verdiği inşaat rantı, Çanakkale de ise Ülgür Gökhan’ın deyimiyle “Kentsel Yenileme” oldu! Sosyal Konutlar bölgesinde yenileme çalışması için İmar Plan Revizyonu başlatan Ülgür Gökhan, yarışma düzenledi. Sosyal Konutlarının yıkılarak 12 katlı binalar olarak yapılmasını, içerisinde alış veriş merkezleri, okul, ibadethane ve daha birçok sosyal donatının da yer aldığı proje için açılan yarışmaya yüzlerce müteahhitlik firması katıldı. Hatta açılan yarışmada dereceye giren projelere para ödülleri verilirken sonraki yıllarda bu yarışmada dereceye giremeyen projelerden oluşan sergi bile açıldı.!

 

2013 YILINDA “KENTSEL YENİLEME” İLK TOPLANTISI!

31 Ekim 2013 tarihinde 125 bin metrekareden fazla olan alanda; içerisinde 860 konutun bulunduğu bölgede pay sahibi olan Çanakkale Belediyesi adına Ülgür Gökhan Sosyal Konutlar sakinleri ile ilk toplantıyı gerçekleştirdi. Bölge için yapılan imar planı revizyonunu hak sahiplerine anlatan Ülgür Gökhan’a konut hak sahipleri de büyük destek verdi. Hak sahiplerinin olur vermesi ile bölgede iletişim ofisi açıldı. 855 hak sahibinin olduğu bölgede 40 kadar hak sahibi itirazda bulundu.

 

RİSKLİ ALAN İLAN EDİLMESİ FİKRİ ORTAYA ÇIKTI!

Bölge sakinlerinden vekaletnameler toplandı. Ancak tapu kayıtlarında buradaki konutların 296 tanesinde tapu şerhlerinde çözülemeyecek sorunlar olduğu ortaya çıktı! Ortaya çıkan tapu üzerindeki hukuki sorunlar nedeniyle Çanakkale Belediyesi çözüm olarak bölgenin Riskli Alan ilan edilmesinde buldu! Ülgür Gökhan ve yönetimi ortaya attıkları “Riskli Alan” çözümü ilerleyen yıllarda Sosyal Konutlarda evinde tadilat yapmak, güçlendirme yapmak isteyen sosyal konut sakinlerini vurdu!

 

2017 yılında Çanakkale Belediyesine konuyu getiren Ülgür Gökhan, meclis üyelerinden bu alanın riskli alan ilan edilmesi için oylama yaptırdı. Meclis üyelerinin oybirliği ile aldığı kararla bölgenin riskli alan ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik bakanlığına başvuru yapıldı.! 2018 Şubat ayında dosya bakanlığa gitti, gidiş o gidiş!

 

2018 yılı Kasım ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Riskli Alan teklif dosyasında yapılan incelemeler doğrultusunda, proje alanındaki mevcut yapıların durum değerlendirmesi, Yapı Performans Analizleri ve Sonuçları için yapılan gözlemsel inceleme ve sınıflandırma sonucunda bölgeyi temsil edecek yapılar seçildi. 13 binadan karot örnekleri alındı, ayrıntılı incelemeler yapıldı. 2019 Şubat ayında sonuçlar bakanlığa iletildi.

BAKAN GELDİ: “OYU AK PARTİYE VERİN, SİZİN İŞİNİZ TAMAM” DEDİ..!

2019 yerel seçimlerinden hemen önce.. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AK Parti Çanakkale Belediye Başkan Adayı Ayhan Gider için oy istemek üzere Çanakkale’de bir dizi ziyaretlerde bulundu. Bakan Kurum bu kapsamda Sosyal Konutlar sahipleri ile de bir toplantıda bir araya geldi. Deprem korkusu ile yaşayan bölge halkına hitap eden Bakan Kurum “Bizlere oy verirseniz burasını hemen riskli alan ilan ederiz” vaadinde bulundu!

 

SEÇİM ÖNCESİ ÜLGÜR GÖKHAN’DA GİTTİ: “BİZ YAPARIZ” DEDİ!

Sosyal Konutlar hak sahiplerine sadece AK Partili Bakan Murat Kurum değil, Ülgür Gökhan’da vaatlerde bulundu. 2019 yerel seçimlerinden hemen öncesi.. 7 Mart 2019 tarihinde hak sahipleri ile buluşan Ülgür Gökhan “Son geldiğimiz noktada ülkede bir kriz var. Maalesef inşaat sektörü de bu durumdan çok fazla etkilenmiş durumda. Eskiden kat karşılığı iş yapmak için milletin peşinden koşarlardı. Yüzde elli hak sahibine daire verme şartı ile arsaları almaya çalışırlardı. Şimdi ellerindeki arsaları dahi iade ediyorlar. Burada dörtte birlik oranda bizim de toprağımız var. Yüzde 76’sı vatandaşın, yüzde 24’ü bizimse burada inşaatı biz yaparız. Nasıl yapacağız? Örneği var mı? Var. Çağdaş Kent’i, Barış Kent’i, Özgür Kent’i yaptık. Döner sermayemiz vardı, biz de yaptık. Döner sermayemiz duruyor. Burada müteahhit kârını da vermemiş olacağız. Yine bize ait olanları da orta gelirli insanlardan katkı alarak, onları kredilendirerek, bankalarla anlaşarak, onları da ev sahibi yapacağız. Böylelikle burada bulunan insanları buradan göndermeden ya da çaresiz bırakmadan işi çözebiliriz. Projemiz de hazır. Yeniden bir proje hazırlamamıza da gerek olmadan, sizlerin de katılımı ile bu işi yapabiliriz” şeklinde konuştu.

 

DURDUK YERE TURAN’DAN AÇIKLAMA; “MÜJDE, RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ”

24 Ocak 2020 tarihinde peş peşe meydana gelen Elazığ ve Manisa depremleri Türkiye’yi sarstı. Gözler Sosyal Konutlara çevrilirken; 1 Şubat 2020 günü; AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sosyal konutları ‘riskli alan’ ilan ettiğini açıkladı. “Çanakkale'de depreme dayanıksız 980 konut için düğmeye basıldı” şeklindeki açıklama tüm yerel ve ulusal gazetelere yansıdı. Turan “Burasının depreme karşı dayanıksız olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili de belediye, Çevre Müdürlüğü, diğer kurumlar çalıştılar ve burasının kentsel dönüşüme girmesini istiyoruz. Biz de omuz verdik, son aldığım bilgiye göre Çevre Müdürlüğümüzün de çalışmasıyla beraber bakanlık ayağı diye ifade edeceğimiz bölüm bitti ve sosyal konutların olduğu alanı riskli alan ilan etti” ifadelerini kullandı!

 

TURAN’IN MÜJDESİ GERÇEK ÇIKMAYINCA.. “TURAN’A YALVARIYORUM..”

Turan’ın müjdelediği “Riskli Alan İlanı” ise gerçek çıkmadı! Bülent Turan neden böyle bir açıklama yaptığını ise hiçbir zaman açıklamadı ama 6 Şubat 2020 tarihinde bir araya gelen Sosyal Konut sakinleri infial halindeydi. 4 yıldır bakanlık raflarında bekleyen dosya onaylandı diye sevinirken; gerçeğin öyle olduğunun ortaya çıkması sonrası öfkelenen bölge sakinlerinin yine de umudu Bülent Turan idi.

O gün o öfke seli içerisinde gazetecilere yaklaşan Zeliha Dereci isimli bölge sakini ise; sorununu çok acı bir şekilde dile getirdi. Siyasi rant nedeniyle bölgenin riskli alan ilan edilmemesi nedeniyle mağdur edildiklerini belirten Zeliha Dereci; "30 yıl önce temeller atıldığında biz buraya girdik. Evlerimiz depreme dayanıksız. Dün gece Manisa da deprem oldu yüreğimiz ağzımıza geldi, ödümüz patladı. 4 ncü kattan inemiyoruz korkuyoruz. Bizim binalarımıza bakıldı, demirleri çıkmış duvarlarımız çatlamış durumda. 62 yaşındayım, emekli memuruz. Muhtarın dediği gibi siyasetçilerden kaynaklı bir sorun olduğunu biliyoruz. Artık siyasetçiler bu duruma el atsın Bülent Turan'a yalvarıyoruz" dedi.

 

12 KATTAN 8 KATA DÜŞÜLDÜ.. YİNE RİSKLİ ALAN YOK!

Sosyal Konutlar mevkiinde bulunan 860 konutun büyük çoğunluğu 4-5 katlı. Kentsel Dönüşüm yada Ülgür Gökhan’ın deyimiyle “Kentsel Yenileme” rantı nedeniyle bölgede yapılan ilk imar planı revizyonu 4-5 katlı bu binaların 12-13 kata çıkartılmasıydı. Çünkü bu binaları belediye yaptıracak, müteahhitler yaptıkları binalardan birkaç kat alacaklar, kalan katlar ise Belediye’nin mülkü olacaktı.

 

Hatta sosyal konutlar sakinleri ile yapılan bir toplantıda Ülgür Gökhan, buradaki konutların metrekarelerinin küçük olduğunu, metrekareleri büyütüleceklerini, sosyal konut sakinlerinin de aradaki farkı ödemeleri gerektiğini ifade etmişti. O yıllarda bu fark 30-40 bin TL arasında değişebileceğini yine Ülgür Gökhan açıklamıştı.

 

EKONOMİK KRİZ RİSKLİ ALAN İLAN HAYALLERİNİ SÖNDÜRDÜ!

Sosyal Konutların hak sahiplerinin üzerinden elde edilecek bu rant nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adeta “Bu nasıl plan” diyerek dosyayı belediyeye iade etmiş, yapılan ikinci revizyon planında 12 kat olarak belirtilen planlar 8 kata düşürülmüştü. Ancak bakanlık buna rağmen bölgeyi riskli alan ilan etmedi. Bakanlık burayı riskli alan ilan etmiş olsaydı; bölge halkı buradan çıkacak, binalar yıkılacak ve yerine yeni binalar yapılacaktı. Bu süreçte vatandaşlara da kira yardımı yapılacaktı. Ancak 2018 yılında patlayan ekonomik kriz nedeniyle devlet hiçbir bölgede Kentsel Dönüşüm projelerine onay vermediği gibi; ekonomik kriz nedeniyle Büyükşehirlerde Kentsel Dönüşüm projelerini yarım bırakan müteahhitlerin yarattığı sorunlar arşa ulaştığı ortaya çıktı.

“MÜTEAHHİTLER BİZ YAPARIZ” DEDİ..

Çanakkale Belediye başkanı Ülgür Gökhan Sosyal Konutlar için belki de son girişimi ÇTSO ve Müteahhitler ile yaptığı toplantı oldu. 2021 yılı Ağustos ayında ÇTSO meclis üyeleri ile Yönetim kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nu da davet eden Ülgür Gökhan, Sosyal Konutlar için Çanakkaleli müteahhitlerin fikrini sordu. Semizoğlu toplantı sonrasında yaptığı açıklamada konuşulan konular hakkında şu değerlendirmede bulundu; “Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın daveti üzerine, Çanakkale’nin yıllardır gündeminde olan ama bir türlü yol alınamayan Sosyal Konutlar Kentsel Yenileme Projesi ile ilgili toplantıya katılım sağladık. Belediye Meclisinde de 5 kattan 8 kata çıktı. Proje gayet güzel bir proje olmuş. Bu projenin artık hayata geçmesinin elzem olduğunu Sayın Belediye Başkanımız ile yaptığımız toplantıda da dile getirmiştim. Çünkü 860 konut, 860 ailenin yaşadığı çürük raporu olduğu bir yer. Yani bunun artık bir siyaset konusu olmaması gerektiği, bunun tabiri caizse bu cenazenin kalkması gerektiğini ifade ettik. Allah korusun oradaki herhangi bir depremde can kaybında hiçbirimiz bunun manevi yükünün altından kalkamayacağımızı ifade ettik. Önümüzdeki günlerde yine Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı müteahhitlerin burada bir şey yapmasını talep ettik. Proje yaklaşık 1450 konutlu bir proje olacak. Belki tek seferde bunu yapabilecek müteahhit sayımız o kadar fazla değil ama projenin üçe, dörde, beşe bölünerek yerel müteahhitlerin, bu işi almasını talep ettik. Belediye Başkanımız da sağ olsun olumlu karşıladılar" dedi.

 

TURAN SUSKUNLARI OYNUYOR.. GÖKHAN “BULSUNLAR MÜTEAHHİT YAPTIRSINLAR” DİYOR!

Sene oldu 2023.. 2012 yılında başlayan projenin üzerinden 11 yıl geçti. 11 yıl boyunca bölge halkının umutlarıyla oynandı, korkularından siyasi rant devşirildi. “Riskli Alan İlan Edildi” diye müjde veren AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Sosyal konutlar konusunu ağzına bile almıyor. AK Partili meclis üyeleri ise topu Ülgür Gökhan ve Çanakkale Belediyesine atıyor.

 

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise; “Biz her şeyi yaptık, bakanlık Riskli Alan İlan etmiyor. Bizim burayı yapacak gücümüz yok. Sosyal Konutlar sakinleri aralarında anlaşıp burayı müteahhitlere verebilirler, peyderpey yapabilirler” diyerek “Burayı biz yaparız. Nasıl yapacağız? Örneği var mı? Var. Çağdaş Kent’i, Barış Kent’i, Özgür Kent’i yaptık. Döner sermayemiz vardı, biz de yaptık. Döner sermayemiz duruyor. Burada müteahhit kârını da vermemiş olacağız” sözlerini ise hatırlamıyor!




Bu haber 5090 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI