thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Uzm. Dr. Erdal Gürsul


Facebookta Paylaş









Siz Hiç Doğa Yürüyüşü Yaptınız Mı?
Tarih: 24-07-2022 14:42:00 Güncelleme: 24-07-2022 14:42:00


İletişim çağındayız. Çoğumuz dijital sistemin, cep telefonların kölesi olarak yaşıyoruz. En büyük korkularımızdan biri telefonumuzun şarjının bitmesi. Zamanla betonlaştırdığımız dünyamızı giderek sanallaştırıyoruz. İhtiyaçlarımızı var olmayan mağazalardan bulup, tutamadığımız sepetlere doldurup alıyoruz. Arabalarımıza binip, apartmanlarımızın önüne park edip, merdivenleri çıkıp evimizin koltuğunda uzanıyoruz. Hiç toprağa dokunamadığımız günlerimiz oluyor.  Normalleşen bu hayat tarzında doğanın güzelliklerini kaçırıyoruz. Her mevsimin yaşandığı güzel ülkemizde; ormanların, denizin olduğu bu güzel şehrimizde binalarımıza kapanarak kendimize en büyük kötülüğü yapıyoruz.

 

Yaşadığımız ilin, Çanakkale’mizin, coğrafi özellikleri doğaseverler için cennetten bir köşe. Bin bir pınarı ile ünlü Kazdağları, muhteşem kar manzaralı ile Dumanlıdağ, yeşil ve mavinin buluştuğu Gelibolu ve daha birçok yürüyüş rotalarını barındıran ilimiz sadece sizin harekete geçmenizi bekliyor.  Yürürken teknolojik seslerden uzaklaşıp kendinizle buluşacağınız o an belki de huzurun anlamına da kavuşacaksınız. Kuşların balkonlara değil dallara konup öttüğü, uzaklara bakınca çatıları değil dağları gördüğünüz doğa yürüyüşleri sunduğu bol oksijen sayesinde sizi hem bedenen hem ruhen zinde tutacak.

 

Çanakkale içinde sizi doğayla buluşturacak birçok kulüp ve grup mevcut. Kısa bir araştırma ile ulaşabileceğiniz bu doğa yürüyüş grupları üyeleri genellikle pazar günü toplanırlar. Rotalar önceden belirlenir. Bu gruplara üye olarak rotaları önceden değerlendirip yaş, tecrübe ve kondisyon durumunuza göre doğa yürüyüşüne karar verebilirsiniz.

Doğa yürüyüşü basit gibi görünse de grup kurallarına uyulmazsa ve uygun ekipman yoksa tehlikeli olabilir. En önemli kural grup dışında hareket edilmemesidir. Bireysel koyduğunuz kurallar hata yapmanıza sebep olur. Tecrübeli grup liderlerinin takip edilmesi ve komutlarının uyulması gereklidir. en önemli ekipman ise ayakkabıdır. Mevsim şartlarına uygun ayakkabı olmazsa olmazdır. uygun kıyafet ve uygun çanta da doğada konforunuzu arttıracak, yürüyüşü kolaylaştıracaktır.

 

Doğa yürüyüşlerinde, acil durumda sağlık ekibinin size ulaşma zorluğu olabilir. Bu açıdan yürüyüş öncesi sağlık kontrollerinizi yaptırmanızda fayda var. Kronik hastalığı olanların özellikle dağ rotalarını, dik tırmanmalı rotaları ve aşırı sıcak/soğuk hava yürüyüşlerini tercih etmemeleri önerilir.

 

Sadece sanal dünyada yaşamayın. Dışarıda sizin görmeniz, dokunmanız, koklamanız, hissetmeniz için yıllardır kendini yenileyen bir doğa var. Gidip görün.

 

Uzm. Dr. Erdal GÜRSUL

drerdalgursul@gmail.com



Bu yazı 4848 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI