thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Şoför Esnafı Zorda

Tarih: 18-09-2022 09:13:10 Güncelleme: 18-09-2022 09:18:10 + -


Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur; şoför esnafının yaşadığı sorunları gündeme getirdi. Yaşanan ekonomik krizin şoför esnafını 10 yıl geriye götürdüğüne dikkat çeken Tanur; "Ulaşım ücretleri çok değil; maliyetler bizi eziyor" dedi.


Şoför Esnafı Zorda

Biga ulaşımında yaşanan sıkıntılar son aylarda sıklıkla gündeme getiriliyor. Başta EDS cezaları olmak üzere ulaşımdaki sorunlara yönelik değerlendirmelerde bulunan Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur; “Çözüm için önce birlik olmamız gerek!” dedi.

 

“BİGA’DA BİR GÜNDE 30 BİN ARAÇ HAREKETLİLİĞİ YAŞANIYOR”

Günlük 30 binden fazla araç hareketliliğinin Biga’da yaşandığına dikkat çeken Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur, Biga’nın ulaşım güvenliği için 4 tane dalcık yapılmasının zorunluluk olduğunu ortaya attı. Uzun uğraşlar sonucu Karabiga kavşağına trafik ışıklarının takılmasına da değinen Tanur; “Karayolları 14’üncü Bölge Müdürlüğü’nden edindiğim bilgilere göre yıllık ortalamaya göre Biga’dan İÇDAŞ kavşağına kadar günde 11 bin 448 araç geçiyor. İÇDAŞ kavşağından Lâpseki’ye kadar günde 6 bin 841 araç geçiyor. Biga’dan Çan istikametine günde 5 bin 538 araç geçerken, Biga’dan Bandırma istikametine ise günde 9 bin 98 araç geçiyor. Bunlar geçtiğimiz yılın rakamları. Araç yoğunluğumuz çok fazla. Bu trafiğin sağlıklı bir şekilde akışını sağlamak için Biga’mıza 4 adet dalcık yapılması gerekiyor. En acil olanı ise Karabiga kavşağına. Trafik ışıkları tek olumlu bir çalışma ama tek başına yeterli değil. Ayrıca Can Hastanesi önünde trafik ışıklarının yer aldığı kavşak, Hamdibey Mahallesi’nden Biga-Çanakkale yoluna çıkan trafik ışıklarının yer aldığı kavşak ile Ağaköy’de üniversite yerleşkesi ile köy arasına da birer dalcık yapılması gerekiyor. Hayati tehlikeyi hem üniversiteli öğrencilerimiz için, hem de Bigalı hemşerilerimiz için sıfıra indirmek zorundayız. Hep birlikte omuz omuza verip bu çalışmaları ivedilikle çalışma programına aldırmak için girişimlere başlamak zorundayız. Can güvenliğimizin siyaseti olmaz” dedi.

 

“ÖTV İNDİRİMİ İSTİYORUZ”

Pandemide zor günler geçiren taşımacılık sektörünün akaryakıt başta olmak üzere desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Biga Şoförler Odası Başkanı Sait Tanur; “Pandemiyle mücadele ederken, bir de pandeminin ağır yükünü atlatamadan akaryakıta gelen zamlar, girdi maliyetlerimizdeki artışlar esnafımızın belini aşırı derecede büktü. Sektörümüzde bıçak kemiğe dayandı. Esnafımıza rahat ve sağlıklı hizmet verebilmeleri için devletimiz tarafından hayat öpücüğü bekliyoruz. Küçük dokunuşlarla esnafımızın rahat nefes alması sağlanmalı. Araçlarımıza alacağımız akaryakıtta ÖTV indirimi talep ediyoruz. Piyasaya canlılık kazandırılması gerekiyor. Esnafımızın araçlarını değiştirebilmeleri gerekiyor. Esnafımızın para kazanması gerekiyor. Esnafımızın sektörümüze küsmemesi gerekiyor. Bunun için de adımlar atılmalı” dedi.

 

“BU SÜREÇ BİZİ 10 YIL GERİ GÖTÜRDÜ”

Dolar kriziyle derinleşen akaryakıt sektöründeki durdurulamayan fiyat artışlarının sektör temsilcilerini 10 yıl geri götürdüğünü iddia eden Tanur; “Geçen yıl taşımalı sistem ihalesi yapıldığında mazot 6,38 TL idi. Fakat bu ihaleden sonra akaryakıta peş peşe zamlar geldi. Mazot 30,50 TL’yi gördü. Bu zamlar sonrası esnafımız zor bir süreç geçirdi. Milli Eğitim Bakanlığı 2021-2022 eğitim döneminde okulların açılışından yılbaşına kadar bir yüzde 9, Ocak, Şubat ve Mart aylarında yüzde 30, Nisan ayında yüzde 36, Mayıs ayında ise yüzde 49, Haziran ayında ise yüzde 63 olmak üzere esnafımıza destek oldu. Çok teşekkür ediyoruz. Ancak yüzde 500’e varan zamlar karşısında bu destekler küçük kaldı. Akaryakıt fiyatları hala çok yüksek. Esnafımız zor bir dönem geçirdi. Her şeye rağmen öğrencilerimizi yıl boyunca evleriyle okulları arasında güvenli bir şekilde taşıdılar. Öğrencinin suçu yok, ailenin suçu yok. Akaryakıta gelen zam karşısında çocuklarımızın eğitimini aksatamazdık. Çocuklarımızın geleceği bizler için her şeyin önünde. Ancak bu süreçler bizim esnafımızı en az 10 yıl geriye götürdü” dedi.

 

“ULAŞIM ÜCRETLERİ ÇOK DEĞİL, GİRDİ MALİYETLERİ BİZİ EZİYOR”

Şehir için ve Ağaköy’e toplu ulaşım ücretleriyle ilgili yapılan eleştirilere de yanıt veren Tanur; “Şehir içi 5 lira öğrenci, 7 lira sivil için talepte bulunduk. Meclisten 5 lira öğrenci, 6 lira sivil olarak geçti. Ağaköy içinse 10 lira öğrenci, 15 lira sivil talebinde bulunduk. O da 8 lira öğrenci, 13 lira sivil olarak geçti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu zorlu günlerde küçük de olsa destek oldular. Şehir içi taşıma ücretlerinde bu ücretler şu an için bizi idare ediyor. Ağaköy’e yapılan taşımacılıkta ise durum kafa kafaya. Bazı servislerde zarar bile yazıyor. Öğrenciyi de düşünmek zorundayız. Öğrencilerimizi de anlıyoruz. Ancak bu zamlar olmazsa, öğrencilerimizi taşıyabilecek bir toplu ulaşım sistemi de olamayacak. Masraflar, akaryakıt ücretleri, girdi maliyetleri karşısında esnafımız eziliyor. Şehir içinde sirkülasyon olurken, Ağaköy’de masraflar yanlış hesaplanıyor. Köy garajından kalkıp Ağaköy’e ulaşım yapılıyor gibi hesaplanıyor. Bakılıyor 10 kilometre; oysa öyle değil. Güzergâh daha uzun. KYK yurtları da var, Ağaköy içi de var. Böyle hesaplarsanız 23 km mesafe yapıyor araçlarımız. Ağaköy pahalı değil aslında. Maliyetlere baktığınızda 1 lastik 5 bin lira olmuş. 1000 TL’ye aldığımız akü 3500 TL olmuş. Sadece 1 lastikle, 1 aküyle kalmıyor ki. Akaryakıt var. Yağ değişimi var. Filtre değişimi var. Yıllık amortisman giderleri var. Aracın bakımı var. Aracın yıpranması var. Girdi maliyetleri bizi eziyor” dedi.

 

BİGA’NIN KANAYAN YARASI: TÜVTÜRK

Yıllardır tartışıldığı halde bir çözüm bulunamayan ve Biga’nın kanayan yarası haline gelen araç muayene istasyonunun Biga’ya getirilememesine de tepki gösteren Tanur; “Biga’mızdaki trafiğe kayıtlı araç sayısını net olarak bilmiyorum ama şunu çok iyi biliyorum. Haftanın 4 günü araç muayene istasyonu olan Tüvtürk Biga’ya geliyor. Pazartesi, Salı, Cuma ve Cumartesi günü Biga’da. Ancak bugün aldığınız bir randevu talebi için 10-11 gün sonraya randevu verilebiliyor. Yıllardır bu konu Biga’mızda tartışılıyor. Ama nedense bir türlü bir adım ilerleyemedik. Acil olarak işiniz olsa Çan, Bandırma ya da Çanakkale merkeze gitmek zorunda kalıyorsunuz. Çanakkale Merkez İlçe’de, Çan’da ve Ezine’de olan araç muayene istasyonu her nedense Çanakkale’nin en büyük ilçesi, lokomotifi, ekonomik ve tarihi öneme sahip ilçesinde bir araç muayene istasyonu yok. Anlamak mümkün değil” şeklinde konuştu.




Bu haber 2464 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER BÖLGESEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI