thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Sınava Dahi Giremeyecek Kişiler Müdür Yapılmışlar!

Tarih: 03-10-2022 06:49:13 Güncelleme: 03-10-2022 07:09:13 + -


ÇOMÜ'yü inceleyen Sayıştay müfettişleri yaptıkları incelemede çok sayıda kişinin görevde yükselme sınavına girmeden fakülte veya yüksekokul sekreterlerinin müdürlük kadrolarına atandığını tespit etti. İncelemelerde ayrıca ÇOMÜ içerisinde kiracı olan bir kişinin 2 yıl önce 962 liralık borcunu ödemeden kiraladığı işyerini başkasına kiraladığı, Üniversite yönetiminin ise bu borcu tahsil etmediği tespit edildi!


Sınava Dahi Giremeyecek Kişiler Müdür Yapılmışlar!

Sayıştay müfettişleri yaptıkları incelemede ÇOMÜ’de çok sayıda kişinin görevde yükselme sınavına girmeden fakülte veya yüksekokul sekreterlerinin müdürlük kadrolarına atandığını tespit etti. Sayıştay müfettişleri raporlarında söz konusu atamalar ile ilgili olarak; “Eşitlik, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde atama yapılması gereken şube müdürlüğü kadrolarına, bu ilkeler gözetilmeksizin ve mevzuatında belirlenen şartlar dikkate alınmaksızın atamalar gerçekleştirildiği görülmüştür. Üniversitede şube müdürlüğü kadrolarına atamalarda mevzuatta öngörülen şartları bertaraf edebilmek ve bu kadrolara sınavsız atama yapabilmek için öncesinde kısa süreli fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterliği gibi üst görevlere atamalar yapıldığı görülmüştür. Üstelik bu yöntem istisnai olarak değil asıl atama usulü yerine çok sayıda kullanılmıştır” tespitinde bulundular.

“SINAVA DAHİ GİREMEYECEK KİŞİLER ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİNE ATANDILAR”

Sayıştay müfettişleri atamaların yönetmelikteki bir boşluğu kullanarak atamaların gerçekleştiğini; özellikle de ataması yapılan 7 kişinin ise müdürlük sınavlarına girme yeterliliğine bile sahip olmadan atandığını kayıt altına aldılar; “.. kısa süreli atamalarla üst görevlere atanan kişiler, Yönetmeliğin söz konusu istisna hükmünden yararlanılarak şube müdürlüğü kadrolarına atanmış, mevzuatla getirilen eşitlik ve liyakat esası göz ardı edilmiştir. Ataması yapılan kişilerin 7 tanesi, müdürlük görevinden daha alt görev grubu içerisinde üç yıl süreyle çalışma şartını taşımamaktadırlar. Dolayısıyla, müdürlük sınavına dahi giremeyecek kişilerin istisnai yetki kullanımı nedeni ile şube müdürlüklerine atandıkları görülmektedir. Bu sebeple de, mevzuatın eşitlik ve liyakat esaslarına aykırı olan bu atamalar, aynı zamanda mevzuata da açıkça aykırı olarak gerçekleştirilmiştir.”

 

2 YIL ÖNCE ÜNİVERSİTEYE 1 MİLYON TL BORÇ TAKMIŞLAR!

Sayıştay müfettişlerinin tespit ettikleri en ilginç usulsüzlüklerden bir tanesi de güncel gecikme faizleri hariç yaklaşık 1 milyon TL kira borcunu ödemeden kiraladığı işyerini başkasına devreden şahıstan iki yıldır tahsilât yapılmaması oldu! 2018 yılında kiralanan taşınmaza yapılacak yatırım kira bedelinden düşülemeyeceği Sayıştay raporlarında belirtilince; söz konusu işletmeciden gecikmiş kira borçlarının tahsil edilmesi istendiği raporda belirtildi.

 

Terzioğlu Yerleşkesi Saat Kulesi yanında bulunan Kafeterya, Restoran, Dinlenme ve Aktivite Alanı’ yerinin kiralanması ile 2018 yılındaki Sayıştay raporunda belirtilen uyarı üzerine ilgili işletmecinin birikmiş ve gecikmiş kira borcu oluştu. Rapor üzerine Üniversite yönetimi işletmeciye birikmiş kira borcunu ödemesini, aksi takdirde yasal yollara başvurulacağı uyarısında bulundu.

 

BORCUN YAPILANDIRILMASINA REKTÖRLÜK OLUR VERMİŞ AMA..

İşletmeci ise 28.02.2020 tarihinde üniversiteye başvurarak 659 sayılı KHK kapsamında yapılandırarak 60 ay vade içerisinde ödemeyi talep etmiş. Söz konusu tarihte işletmecinin üniversiteye birikmiş 620 bin 180 TL kira, 71 bin 537 lira KDV, 117 bin 375 TL ortak gider ve 153 bin 556 TL tutarında faiz borcu toplamda 962 bin 569 lira 84 kuruş olarak işletmeciye bildirildi. Borcun 153 bin 556 TL tutarındaki faizi silindikten sonra geriye kalan 809 bin 92 lira 98 kuruş 60 ay vade ile yapılandırılması hususunda 10.03.2020 tarihinde rektörlük oluru verilmiş.

 

BORCUN YAPILANDIRILMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Rektörlük oluruna rağmen Borcun yapılandırılmadığı Sayıştay müfettişlerince tespit edildi. Müfettişler yaptıkları incelemede; borçlu işletmecinin yapılandırma onayı almasına rağmen kiraladığı taşınmazı 31.03.2020 tarihinde bir başkasına devrettiği, devir alan kişi ile yapılan noter onaylı kefaletname ile borçlara kefil olduğunu tespit ettiler.

 

Müfettişler borcun yapılandırılmadan bir başkasına devir edildiğini bu dönemde Covid-19 salgınının ortaya çıkması üzerine de borca kefil olan yeni işletmecinin de ödemelerinin ötelendiğini tespit ettiler. Müfettişler ayrıca kefil olan yeni işletmeci ile 14.10.2020 tarihinde 60 ayı geçmeyecek şekilde ve 01.01.2021 tarihinde ilk taksit ödemesinin yapılacağı konusunda ödeme planını Üniversite yönetimine sunmasına rağmen; kefil yeni işletmecinin bugüne kadar hiçbir borç ödemediğini de raporda belirttiler!

 

“962 BİN LİRALIK BORCU FAİZLERİ İLE TAHSİL EDİN” UYARISI

Sayıştay müfettişleri yaklaşık 2 yıl önce 962 bin 659 TL tutarındaki borcun bir anca önce Üniversite yönetimi tarafından yasal ve gecikme faizlerinin de hesaplanarak ilk işletmeciden, kefil olan yeni işletmeciden ise kefil olduğu tutardan sorumlu tutulmak suretiyle müteselsilen takip edilmesi uyarısında bulundu.




Bu haber 4177 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI