thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Rantçıya Kıyak

Tarih: 21-02-2022 06:28:17 Güncelleme: 21-02-2022 06:31:17 + -


Trutaş ve Sümerbank arazileri ile ilgili planı olanlara gün doğdu.. ! Belediye meclisi kararı ile imara açlılan bölgede 30 bin kişilik yaşam alanı oluşturulacak.


Rantçıya Kıyak

2017 yılında Çanakkale siyasetini sarsan, mecliste büyük tartışmalara sebep olan Sümerbank, Trutaş ve Küçük Sanayi Sitesi alanını imara açmak için Çanakkale Belediye meclisinden onay çıktı. Bölgede tahmini 30 bin kişilik bir yapılaşma alanı ortaya çıkartacak "Rantçıya Kıyak" planı itiraz eden olmazsa Mart ayı başından itibaren geçerli olacak!

 

2017 yılında birden bire gündeme gelen ve dönemin AK Partili siyasetçilerinin de siyasi hayatını bitiren Sümerbank ve Trutaş fabrika arazileri büyük, küçük Çanakkaleli ve şehir dışındaki birçok müteahhidin gözünü diktiği araziler. Bu arazilere bir de Küçük Sanayi Sitesi alanı da eklendi. 4 yıl önce Çanakkale Belediye meclisinde iki kez oylanmasına rağmen meclisten geçmeyen İmar Plan değişikliği; Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve yönetiminin başvurusu ile başka bir yol izlenerek imar değişikliği yapılmıştı.

 

BELEDİYE’DEN BAKANLIĞA “SİZ DEĞİŞTİRİN” BAŞVURUSU!

Çanakkale Belediyesinin; meclisten geçmeyen İmar Değişiklikleri için; 2021 yılı Temmuz ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat ettiği ortaya çıkmıştı. Meclisten söz konusu plan değişikliklerini geçiremeyen Belediye yönetimi 1/100 000 planda imar değişikliği yapma yetkisi olan bakanlığa yaptığı müracaat kapsamında Sümerbank, Trutaş ve Küçük Sanayi Sitesinin de bulunduğu alanların imara açılmasını talep etti.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yapılan müracaat kapsamında; İsmetpaşa Mahallesi içerisinde yer alan kuzeyde Pirireis Caddesi, batıda Ahi Evren Caddesi ve Troya Caddesi, doğuda Bursa Caddesi ve güneyde Metin Oktay Caddesi ile sınırlı mevcut küçük sanayi kooperatifinin ve eski Trutaş ve Sümerbank Fabrika sahaları ile hurdacılık faaliyetlerinin yürütüldüğü bölgeyi kapsayan alana ilişkin imar değişikliği yapılması için başvuru yapmıştı. Yapılan başvuru 6 ağustos 2021 tarihinde onaylanmış ve 1 ay süre içerisinde plan değişikliğine itiraz edilebileceği yapılan duyuru Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü internet sitesinde yayınlanmış, askıya da çıkmıştı.

BELEDİYE MECLİSİNDE ÜRKEK OYLAMA!

4 yıl aradan sonra Çanakkale Belediyesinin bakanlık onayı aldığı İmar Plan Değişikliği, Şubat ayı meclis toplantısında meclis üyelerinin onayına sunuldu. Yapılan oylama mecliste yer alan siyasi partilerin üyeleri grup kararı almadan oy kullandığı görüldü. CHP’li meclis üyelerinin yanı sıra AK Parti, İYİ Parti ve MHP’li üyelerinde katıldığı oylamada; Rantçıya Kıyak Plan değişikliği 15 kabul, 5 red ve 5 çekimser oy ile mecliste oy çokluğu ile geçmiş oldu.

 

“ŞİMDİLİK KAYDI İLE YOLUNA SOKTUK, HAYIRLI, UĞURLU OLSUN”

Rantçıya Kıyak plan değişikliğinin oy çokluğu ile meclisten geçmesini değerlendiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Uzun zamandan beri Çanakkale Kamuoyunun gündemini meşgul eden bir imar konusunu şimdilik kaydı ile.. Nasıl denir; şimdilik kaydı ile bir yoluna soktuk. Hayırlı uğurlu olsun. Bunun üzerine de çok konuşmaya gerek de yok. Daha sonra ne olup biteceğine bakarız” dedi.

 

320 BİN METREKARELİK ALAN RANTA AÇILIYOR!

430 bin metrekarelik alanın yollar ve diğer çevresel etkiler çıktıktan sonra bölgede Trutaş, Sümerbank, Küçük sanayi sitesi, Belediyeye ait alan, Maliye’ye ait alan ve özel mülkiyet olarak belirtilen alanda toplam 312 bin 250 metrekarelik inşaat yapılabilecek!

 

Sümer-Kent Kooperatifi toplantılarında üyelerine 54 bin 685 metrekare alanın satın alınması için üye başına 140 bin TL karşılığında 125 metrekarelik 3+1 daire verileceği vaat ediliyor; Sümerbank alanına toplamda 840 konut öngörülüyordu. Çanakkale belediyesinin başvurusu ile yapılan imar değişikliği ise Sümerbank arazi ile birlikte 312 bin metrekare imar alanı yaratılmış oluyor.

MİLYARLARCA LİRALIK RANT İLE KENT DOKUSU ETKİLENECEK!

312 bin metrekarelik alana yapılacak Konut Alanları’nın yanı sıra okul, sağlık tesisi, ibadethane vs tesisler ile yeni bir yaşam alanı oluşturulmuş olacak. Yapılacak ticarethaneler ve konutlarla bölgede kısa süre içerisinde 20 bin kişiyi kapsayacak yeni bir yaşam alanı oluşabileceği ön görülüyor.

 

Çanakkale’de emlakçılık yapan bir isim ise bölgede 2+1 bir dairenin günümüzde 600 bin TL’ye, 3+1 dairenin ise 800-850 bin TL’ye satıldığını, bu projenin hayata geçmesi halinde ise Çanakkale’de konut fiyatlarının daha da fırlayabileceğini öngörüyor.

 

KOOPERATİF ÜYELERİ YILLARDIR BEKLİYORDU!

Trutaş ve Sümerbank Fabrika arazileri ile çok sayıda kişinin rant planı olduğu bilinen bir gerçek. 2017 yılında aralarında çok sayıda Savcı, Hâkim ve Akademisyenlerin de bulunduğu, 335 kişi tarafından kurulan S.S. Çanakkale Sümerkent Konut Yapı Kooperatifi, Sümerbank Sentetik Deri Fabrikasının bulunduğu 57 bin metrekare arazinin imara açılması için çalışma başlatmıştı. Toplantılar o kadar gizliydi ki; üyelerin toplantısına katılım öncesi GBT sorgulamaları bile yapılmıştı!

 

GÖKHAN İMAR MÜDÜRÜNÜ TOPLANTIYA GÖNDERMİŞTİ!

4 yıl önce düzenlenen o toplantılardan birine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan o dönem İmar Müdürlüğü görevini yürüten birini de göndermişti. İmar Müdürünün toplantıya katıldığının ortaya çıkması üzerine Belediye başkanı Ülgür Gökhan; “Kooperatif de orada üyelerine sağlıklı bilgi verebilmek için İmar Komisyonunun bilgisi dâhilinde, izniyle gidip bilgilendirmelerde bulunmuştur” ifadelerini kullanmıştı.

İMAR PLANI CHP VE AK PARTİ’Yİ KARIŞTIRMIŞTI!

Sümerbank ve Trutaş arazilerinin imar’a açılması için belediye meclisinde oylama yapılmıştı. CHP içerisinde Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a muhalif olan bir grup meclis üyesi ile birlikte AK Parti grubu hayır oyu verince meclis karışmıştı. İmar değişikliğine çok sert muhalefet yapılınca Belediye Başkanı Ülgür Gökhan projenin İmar komisyonunda tekrar görüşülmesini oylamaya sundu. İlk görüşmenin tartışmalı geçmesi sonrasında İmar Değişikliği üzerindeki tartışmalar AK Partiye sıçradı.

 

Projelerin geçmesi için AK Parti meclis üyelerine baskı yapıldığı, grubun whatsapp görüşmelerinin AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’a sızdırılması üzerine Yeşim Karadağ özel görüşmelerin sızdırılmasına tepki göstermişti. Bunun üzerine AK Parti Meclis üyelerinin istifaları istediği iddia edilmiş. Kamuoyunda Yeşim Karadağ’ın imar planı geçmesi yönünde tavır aldığı, meclis üyelerine baskı yaptığı sebebiyle hedef olmuştu.

 

DAHA ÖNCE İKİ DEFA OYLANMIŞTI!

Kamuoyu baskısı, CHP içerisindeki tepkilerin artması, dönemin AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ’ım hedef olması, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın Karadağ’ı hedef alması, Karadağ’ın ise Ülgür Gökhan’ı “İki Yüzlü Başkan” diye suçlaması ile geçen 1 aylık sürecin ardından söz konusu imar değişikliği tekrar meclis gündemine geldi. İlk yapılan oylamanın aksine CHP’de birkaç meclis üyesinin evet oyuna karşılık mecliste AK Parti grubu da hayır deyince oy çokluğu ile imar değişikliği projesi meclis gündeminden tamamıyla çıkmıştı.




Bu haber 8560 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI