thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Öğrencinin Sorunu "Kiralık Ev"

Tarih: 03-09-2018 06:10:53 Güncelleme: 03-09-2018 07:32:53 + -


ÖSYM tarafından açıklanan üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanması sonrasında veli ve öğrencilerin yanı sıra ev sahiplerinde de kiralık ev telaşı başladı. Çanakkale’de kiralık konut fiyatlarında son gelişme ve güncel fiyatlar üzerine açıklamalarda bulunan Assos Gayrimenkul Danışmanlık Bürosu Emlak Danışmanı Sezen Tutan; “Geçtiğimiz yıla göre kiralık konut fiyatlarında yüzde 20 oranında artış yaşanıyor. Ayrıca geçmiş yıllarda Çanakkale’de öğrencilere yönelik kiralık konut sıkıntısı vardı.


Öğrencinin Sorunu

ÖSYM tarafından açıklanan üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanması sonrasında veli ve öğrencilerin yanı sıra ev sahiplerinde de kiralık ev telaşı başladı. Çanakkale’de kiralık konut fiyatlarında son gelişme ve güncel fiyatlar üzerine açıklamalarda bulunan Assos Gayrimenkul Danışmanlık Bürosu Emlak Danışmanı Sezen Tutan; “Geçtiğimiz yıla göre kiralık konut fiyatlarında yüzde 20 oranında artış yaşanıyor. Ayrıca geçmiş yıllarda Çanakkale’de öğrencilere yönelik kiralık konut sıkıntısı vardı. Bu yılda aynı şekilde kiralık konut sıkıntısı yaşanmaya devam edecek” açıklamasında bulundu.

 

ÖSYM tarafından açıklanan üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile birlikte veli ve öğrencilerin yanı sıra ev sahiplerinde de kiralık ev telaşı başladı. Tabii semt ve mahalleler üniversiteye yakınlığından dolayı daha çok tercih ediliyor. Bu durumda fiyatlara yansıyor. Çanakkale’de çeşitli semt ve mahallelerde fiyatlar konutların durumuna göre 550 TL’den başlıyor Bin 500 TL’ye kadar yükseliyor.

 

“ÇANAKKALE’DE İNŞAAT YATIRIMLARI ARTTI AMA KİRALAR DÜŞMEDİ!”

 

Assos Gayrimenkul Danışmanlık Bürosu danışmanlarından Sezen Tutan, Çanakkale’de öğrencilere yönelik kiralık konutlarda geçtiğimiz yıla oranla kiralarda yüzde 20 oranında artış yaşandığını açıkladı. Sezen Tutan; “Çanakkale merkez mahallerine ait geçen sene ile bu seneki kira artışı yüzde 20’yi buldu. Çanakkale il genelinde, özelikle merkezde İnşaat sektörüne yatırımlarda büyük artışlar oldu. Yatırımlar arttı artmasına fakat bu durum kira ücretlerine yansımadı. Satılık konut fiyatlarında düşüş belli oranlarda düşüşler yaşansa da bu durum kiraları düşürmedi. Tam tersine artış sağlandı” dedi.

BU YIL 9 BİN ÖĞRENCİ ÇOMÜ’YÜ TERCİH ETTİ!

 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ)’de kayıtlı öğrenci sayısı 55 Bine ulaşmış durumda. Çanakkale il merkezinde bulunan fakülte ve yüksek okullarda 2017-2018 eğitim ve öğretim döneminde kayıtlı öğrenci sayısı 33 bin 547 olarak gerçekleşti. 12 bin öğrencinin ise diğer ilçelerde bulunan fakülte ve yüksek okullarda eğitim aldığı biliniyor.

 

ÖSYM’nin Üniversite yerleştirme sınav sonuçlarına göre ise 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında ÇOMÜ’yü yaklaşık olarak 9 bin yeni öğrencinin tercih ettiği öğrenildi. Yeni kayıt yaptıracak olan 9 bin öğrencinin ise yaklaşık olarak 5 bin öğrencinin Çanakkale merkezde yer alan fakülte ve yüksek okullara kayıt yaptıracağı tahmin ediliyor.

 

“ÖĞRENCİYE YÖNELİK KİRALIK KONUT SIKINTISI VAR!”

 

Assos Gayrimenkul Danışmanlık Bürosu Emlak Danışmanı Sezen Tutan, ÇOMÜ’de okuyan öğrencilerin ilk dönemlerinde yurtlara yerleşmelerine rağmen daha sonra yurtlardan ayrılarak kiralık evlere çıktıklarını açıkladı. Emlak Danışmanı Sezen Tutan; “Üniversiteyi tercih eden öğrenciler ilk yıllarında genellikle yurtlara yerleşiyorlar. Fakat ilk yılın sonunda yada ilk dönemlerinin ardından arkadaşları ile ortak ev kiralayarak evlere çıkıyorlar. Ev sahipleri ile yaptığımız görüşmelerde ve bize gelerek kiralık ev arayan öğrencilerle yaptığımız görüşmelerden tespitlerimiz bu yönde” dedi.

 

Bu yıl Çanakkale il merkezinde çeşitli fakülte ve yüksek okullarda yaklaşık 38 bin dolayında eğitim alacak olmasının öğrencilerin açısından konaklamalar büyük sıkıntılar yaşanacağını ifade eden Emlak Danışmanı Sezen Tutan; “maalesef Çanakkale il merkezinde yeterli yurt kapasitesi yok. Ayrıca öğrencilerin arkadaşlarıyla ev kiralayarak kiraya çıkabileceği kadar kiralık konutta maalesef il merkezinde yok! Çanakkale il merkezinde öğrencilere yönelik kiralık konut sıkıntısı var” dedi.

“SEMT VE MAHALLELERE, KONUT TİPLERİNE GÖRE KİRALAR DEĞİŞİYOR”

 

Öğrencilerin en çok 1+1 ve 3+1 tipi evleri tercih ettiklerini belirten Emlak Danışmanı Sezen Tutan; “Elimizdeki veriler ve talepler açısından baktığımız da Üniversite öğrencilerinin en çok 1+1 ve 3+1 daireleri tercih ettiklerini söyleyebiliriz. İki öğrenci yan yana gelerek 1+1 ev kiralarken; 3-4 kişi bir araya gelerek 3+1 ve 4+1 evlerde kalmayı tercih ediyorlar. Öğrenciler maksimum kira olarak kişi başı 300 TL ödemeyi gözden çıkartıyorlar. Konut kiraları da üniversiteye yakınlık, ulaşım imkânı gibi çeşitli faktörlere göre değişiyor” dedi.

 

Emlak Danışmanı Sezen Tutan il genelindeki kira tutarlarını ise şu şekilde değerlendirdi; “İl merkezinde 1+1 kiralık daire bedelleri ortalama 550-650 TL arasında değişmektedir. 2+1 kiralık daire bedelleri 800-1000 TL arasında değişirken;  3+1 kiralık dairelerin bedelleri 1000-1500 arası değişiyor. Mahalle veya semt olarak değerlendirecek olursak; İsmetpaşa Mahallesi, Cevatpaşa Mahallesi ve Esenler Mahallesi hemen hemen aynı. 1+1 daireler 750 TL,  2+1 daireler 900 TL, 3+1 kiralık daireler ise Bin 300 TL’yi bulabiliyor. Barbaros Mahallesi ve Kepez Beldesinde kiralar hemen hemen aynı iken; diğer mahallelere göre kiralar biraz daha düşük kalıyor. Barbaros Mahallesi ile Kepez Beldesinde 1+1 daireler 650 TL iken 2+1 daireler 800 TL’yi buluyor. 3+1 daireler ise 1.000 TL’den gidiyor” dedi.




Bu haber 8904 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI