thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



AKFA Dosyasında Çanakkale Birbirine Girdi..

Tarih: 01-12-2014 10:20:39 Güncelleme: 01-12-2014 10:26:39 + -


AKFA dosyası geçen Belediye Meclis toplantısında 12 evet, 10 ret ve 8 çekimser oy ile geçti. 5 aralık’ta son bulacak itiraz süresinde 40 kişi ve kuruluş karara itiraz etti. 3 Aralık’taki Meclis toplantısında itirazlar görüşülecek. Fakat konu meclise gelmeden, Çanakkale kamuoyunda kızılca kıyamet koptu…


AKFA Dosyasında Çanakkale Birbirine Girdi..

AKFA Dosyasında Çanakkale Birbirine girdi. Karar Belediye Meclisinde oy çokluğu ile geçti. Belediye Başkanı karara muhalefet etti. Karar ile ilgili 40 itiraz dilekçesi İmar müdürlüğüne verildi. Çanakkale Dayanışması kararı alan Belediye Meclisine “Halkın değil Rantiyenin meclisi” suçlaması yaptı. Kent Konseyi rapor hazırlayıp alınan karada “Kamu yararı” olmadığını savundu… Müteahhit Firma Soydan İnşaat ve Başak İnşaat,  2 yıllık suskunluğu gazeteler verdiği ilan ile bozdu. İlanda, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın Akfa Dosyası konusunda çelişkili tutumuna dikkat çekildi. Bununla da kalmadı, arsa sahibi Naksat Uluslararası Nakliyat ve Ticaret A.Ş.’de gazetelere verdiği ilanda, Ülgür Gökhan’a cevap verdi.

 

AKFA dosyasında Çanakkale birbirine girdi. Karar Belediye Meclisinde oy çokluğu ile geçti. Belediye Başkanı karara muhalefet etti. Karar ile ilgili 40 itiraz dilekçesi imar Müdürlüğü'ne verildi. Çanakkale Dayanışması, kararı alan Belediye Meclisine "Halkın değil, Rantiyenin meclisi" suçlaması yaptı. Kent Konseyi rapor hazırlayıp alınan kararda "Kamu yararı" olmadığını savundu... Müteahhit firma Soydan İnşaat ve Başak İnşaat, 2 yıllık suskunluğu gazetelere verdiği ilan ile bozdu. İlanda, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın Akfa Dosyası konusunda çelişkili tutumuna dikkat çekildi. Bununla da kalmadı, arsa sahibi Naksat Uluslararası Nakliyat ve Ticaret A.Ş.'de gazetelere verdiği ilanda, Ülgür Gökhan'a cevap verdi.

 

KENTİN GÜNDEMİNE OTURDU

 

Çanakkale Belediye Meclisi'nde görüşüldükten sonra kent gündeminin ilk maddesi olan AKFA dosyası’na kentin aktörleri STK'lar da görüş bildirdi. AKFA dosyasında son gelişmeler ise hafta içinde müteahhit firmaların ortak ilanla açıklaması, ardından arsa sahibi firmanın ilanı ile gündemde tekrar yerini aldı. Çanakkale Kent Konseyi ‘Sahiller Hepimizindir’ Çalışma Grubu konuyla ilgili 1 Aralık Pazartesi günü taslak raporu görüşüp karar açıklaması yapacağını duyurdu.

 

BAŞKAN GÖKHAN, MECLİSİN SORUMLULUK ALMAMASINI İSTEDİ

 

 1/5000’lik plan notlarının tamamı ortadan kaldırılmıştır" diyen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "Çünkü plan notlarında burada yapılacaklar sayılmıştır; emsal 0,30'u geçemez plan notu vardır ve yapılacak olan projeler kentte en hassas olunan bölgesinde. Yani kent girişinde, denize kıyısı olan ve kamuoyu tarafından buranın olabildiğince yeşil alan olarak kullanılmasını arzu ettiği bir alanda, maalesef yoğunluk artışını görmekteyiz. Buradaki mimariden ziyade yerleşim, planı, vaziyet planı, yükseklik, cephe ve görünüşlerinin belediye meclisinin onayından kaldırılması, son derece sakıncalıdır. Plan tadilatından sonra sorumluluk meclise ait olacaktır. Buradaki herhangi bir olumsuzluktan Çanakkale Belediye Meclisi sorumlu olacaktır. Dolayısıyla ben meclisimizin böyle bir sorumluluk almaması gerektiğine inandığım için düşüncemi ifade etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

 

40 İTİRAZ DİLEKÇESİ VERİLDİ

Geçtiğimiz ay Çanakkale Belediye Meclisinden geçen geçen AKFA dosyası için 40 itiraz dilekçesi Çanakkale Belediye Meclisine ulaştı. 5 Aralık günü sona erecek itirazlar arasında AK Parti yok… Cevatpaşa Mahalle Meclisi üyesi 37 kişinin itirazının yanı sıra, Saim Yavuz’un bireysel itirazı,  Şehir Plancıları Odası ve Harita Kadastro Mühendisleri Odasının itirazı dilekçe ile Çanakkale Belediyesine ulaştı…

 

SOYDAN İNŞAAT VE BAŞAK İNŞAAT ORTAK İLANLA AÇIKLAMA YAPTI

AKFA dosyasında hafta içinde bir gelişmede konunun muhatabı Soydan İnşaat ve Başak İnşaatın ortak olarak verdikleri ilandaki açıklamalarda yaşandı. “Bu açıklamalar iddia edilen olumsuzluklara cevap niteliğindedir, her hangi bir suçlama değil; bilakis mevcut durum ifade edilmiştir” denilen ilanda yüzde 0,30 emsal oranı üzerinde duruldu.

                                                

Açıklamada özetle, “Buradaki emsal 0.30 dur, deniliyor.- Evet, o bölge planlandığında, emsaller düşük tüm arsaların imarları ise farklılar gösteriyordu. Ama zamanla bölgedeki diğer arsaların emsalleri artırılarak, eşdeğer emsal 1 olarak oluştu, yapılaşma koşulları değişti. Sanayi tesis alanları AVM imarına, konuta ve turizm imarına dönüştürüldü. Dolayısıyla o bölgede 0,30 diye bir emsal kalmadı. 0,30 emsal ile buraya 4800rn2 inşaat yapılır, ama talep ile 11198 m2 inşaat artışı olacaktır. Zaten mevcut durumda orada tabanda 12000m2 ye oturan fabrika binaları var. Biz tabanda yaklaşık toplamları 5000 m2 ye oturan 4 adet bina talep ettik. Tabanda kalan 14600 m2’lik alanın tamamını ise Çanakkale Halkına açmak istedik. Bizim talep ettiğimiz emsal o bölgede oluşturulan eşdeğer bu emsallerin bile altındadır. Yani o bölgede emsal olarak özel idare arsasına ne verildiyse, Tekel Kanyak Fabrikasının arsasına ne verildiyse, Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfı arsasına ne verildiyse aynısını değil daha altını istedik. Onlara 1 emsal verildi, bizim istediğimiz emsal ise 0.88’dir" denildi.

 

ARSA SAHİBİ DURUMU İLANLA KAMUOYUNA DUYURDU

 

Arsa Sahibi Naksat Uluslararası Nakliyat ve Ticaret A.Ş tarafından da ilanla kamuoyuna duyuru yapıldı. Duyuruda "Bu arsa 1970’li yıllarda ailemiz tarafından satın alınmıştır. Bu arsa üzerine yaklaşık 12000 m2 fabrika binası inşa edilmiş ve Akfa markası adı altında yıllarca salça üterimi yapılmıştır. Daha sonra fabrikamızı Bursa Karacabey'e taşıdık. Bu arsanın imarı tıpkı şu anda yapılan 17 Burda'nın yer aldığı arsada bulunan Tekel Fabrikasının arsası gibi sanayi tesis alanıydı. Fakat 2002 yılında Çanakkale Belediyesi bize sormadan, görüşümüzü almadan bu arsanın imarını özel proje alanına çevirmiştir. Biz Çanakkale Belediyesinden özel proje alanı imarının değişmesi talebinde bulunmadık ve buna razı olduk. Yerimiz yeşil alan değil, konut alanı değil, deniz kenarında çocukların oynadığı halka açık bir yer değildir.  Bilakis içinde tekne imalatçısından mobilya fabrikasına, mahrukatçıdan kömür tüccarına kadar çok sayıda işletme şuanda faaliyet gösterdiği bir yerdir. Etrafı duvarlarla çevrili, 19600 m2’1ik arsanın tabanda 12000m2’si binalarla doludur ve faaldir. Değil Çanakkale halkının faydalanması, içine girmek bir yana; etrafından geçmek bile insanları tedirgin etmektedir. Hele akşam saatlerinden sonra, bunu isteyen her kişi gidip bizzat görebilir" denildi.

 

ÇANAKKALE DAYANIŞMASI'NIN AÇIKLAMASINDA NE İMA DENİLDİ?

 

Çanakkale Dayanışması yaptıkları basın açıklamasında Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası arazi ve AKFA arazisi ile ilgili çok sert eleştirilerde bulundu. Çanakkale Dayanışması, Belediye meclisinin halkın meclisi olması gerekirken Rantiye'nin meclisi gibi çalıştığını ileri sürdü. Açıklamada kıyı şeridinde değişik emsallere atıfta bulunularak; "Halkın emsali en azından yelken kulüp olabilir, yani 0 emsal olmalıdır" denildi. Çanakkale Dayanışması açıklamasında, "Aktörler Belediye, yerel basın, Kentin Konseyi, Mahalle Meclisleri gibi, gibi... Tartışma alanları, aslında halkın meclisi olması gereken ancak göründüğü kadarı ile rantiyenin meclisi gibi işleyen Belediye Meclisi, genel kurullar, sosyal medya. Manşetler, raporlar, açıklamalar kentin gündemini doğal olarak işgal ediyor. Evet, gözle bakınca sahil bandında görünürde bunlar var. Ama bizim bilmediğimiz, göremediğimiz, asıl önemlisi milyon liralar ile ifade edilen rant var, rant! Kent hakkı ve sağlıklı bir kentte yaşama hakkı bunu gerektirir. Sahil bandını toplumun/halkın yürüyerek, bisiklete binerek, kıyılarında denize girerek, yeşil alanlarda soluk alıp verdiği eğlendinlen alanları ile düzenlemek, sağlıklı bir kent ve sağlıklı insanlar tasarımına katkıda bulunmak, yerel yönetimlerin en önemli görevlerinden biri olsa gerek!" görüşlerine yer verildi.

 

KENT KONSEYİ RAPORU HAZIR

 

Kent Konseyi 'Sahiller Hepimizindir Çalışma Grubu" AKFA dosyası ile ilgili bir rapor hazırladı. Raporda, "Kentte tartışmalara yol açan bu karar Kent Konseyi'nin "Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu" tarafından da değerlendirilmiştir. Alanla ilgili daha önce de çalışmalar yapan "Sahiller Hepimizin Çalışma Grubu" konuyla ilgili olan kurum ve kuruluşların katılım ve katkılarıyla çalışarak bir rapor hazırlamıştır. 1 Aralık 2014 Pazartesi günü yapılacak Çanakkale Kent Konseyi Genel Kurulu'nda görüşülerek karara bağlanacak "taslak raporu, değerlendirilmek üzere hemşerilerimizin dikkatine sunacağız” denildi.

 

KENT HALKINA ZARAR VERİLMİŞTİR

 

Kent Konseyi Sahiller Hepimizindir Çalışma Grubu taslak raporun sonuç bölümünde; “AKFA alanında İmar Komisyonu ve Belediye Meclisi bütün bu süreçleri atlamış, kent bütününün ve halkının gereksinimlerini kenara koymuş, bölgede yoğunluk artışı ve kentteki ticari hayatta oluşabilecek değişiklikleri hiç dikkate almamıştır. İmar Komisyonu ve Belediye Meclisinin aldığı karar ile yapılan imar değişikliği sonucunda, inşaat alanındaki artış 11.600 m2’dir. Ancak, kararda yer alan "yapılması planlanan yapıların otopark ihtiyacı yeraltı otoparkı inşa edilerek fazlasıyla karşılanacaktır" ifadesi, inşaat alanındaki artışın bununla da kalmayabileceği endişesini yaratmaktadır. Sonuçta, Çanakkale'de kentin doğası ile buluşma çizgisini oluşturan kıyılarda, kent halkının denizle bütünleşmesine engel olacak bir yapılaşmaya, kent halkına danışılmadan ve kent halkının zararına olarak karar verilmiştir" görüşlerine yer verildi.

 




Bu haber 6216 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI