thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Memur ve Belediye İşçilerinden “Maaş” Tepkisi
Tarih: 11-07-2023 14:48:25 Güncelleme: 11-07-2023 14:50:25 + -


Memur ve Belediye işçilerine yapılan zamları yetersiz bulan sendikalar meydanlara çıkarak maaş tepkisi gösterdiler. DİSK Genel İş tarafından, Bayramiç, Çan ve Çanakkale Merkez’de basın açıklamaları yaparken; Türk Eğitim Sen Çanakkale Şubesi tarafından memur maaşlarının artışları ile ilgili basın açıklaması yapıldı.


Memur ve Belediye İşçilerinden “Maaş” Tepkisi

Memur maaşlarına yapılan zamların yetersizliği nedeniyle memurlar meydanlara inerken; maaşlarının yetersizliği nedeniyle DİSK Sendikası da belediye işçilerinin maaşlarının yetersiz kaldığına dikkat çekmek için Çanakkale merkez ilçe dahil toplam üç ilçede basın açıklaması düzenlediler.

 

MEMURLAR TRUVA ATI ÖNÜNDE MAAŞLARIN YETERSİZLİĞİNE İSYAN ETTİLER

Türk Eğitim Sen Çanakkale Şubesi Truva Atı önünde basın açıklamasında bulundu. Şube Başkanı Resul Demirbaş tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Bilindiği gibi kamu görevlilerine 2023 yılının ikinci yarısı için yapılacak artış rakamlarına ilişkin kanun teklifi TBMM’ye sunulmuştur. Buna göre 2023’ün ilk 6 ayında ortaya çıkan %11,77 oranındaki enflasyon farkı ve 2021 yılı toplu sözleşmesinde yer alan %6’lık artışın (kümülatif %17,55) üzerine 8 bin 77 TL’lik seyyanen zam yapılmasını içeren bir kanun teklifi hazırlanmıştır. Bu teklifle en düşük dereceli memur maaşının 22 bin TL’ye yükseltildiği ifade edilmektedir. Hâlbuki gerçek açıklanandan farklıdır. En düşük dereceli memur maaşını 22 bin TL seviyesine yükseltmek için belirlenen kriter en düşük işçi maaşına mayıs ayında yapılan artışlar olmuştur. Mayıs ayında İmzalanan toplu sözleşmeye göre en düşük işçi maaşı Ocak 2023 itibarı ile çıplak olarak 22 bin TL olmuştur. Bu rakam üzerine temmuz ayında %15 daha artış yapılacaktır. Ama en düşük dereceli memur maaşı hesaplanırken aile yardımı ve çocuk parası da dahil edilmiş, çıplak ücret yerine giydirilmiş ücret dikkate alınmıştır. Yani en düşük işçi maaşı çıplak olarak ocak ayında 22 bin TL olmuşken, en düşük memur maaşı sosyal yardımlarla birlikte ancak temmuz ayında 22 bin TL seviyesine gelebilmiştir. Gerçekte 15’inci derecenin 1’inci kademesindeki bekar bir memurun maaşı 10 bin 400 TL dolayındadır. Buna göre en düşük dereceli bekar bir memurun maaşı, yapılacak artışlarla temmuz ayında 22 bin TL değil 20 bin 300 TL olacaktır. Bu rakam ifade edilenden 1700 TL daha düşüktür” dedi.

“EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN DEĞİL”

Resul Demirbaş açıklamalarının devamında; “Ocak ayında 22 bin TL olan en düşük işçi maaşına ise temmuz ayında %15 oranında bir zam daha yapılacak ve 25 bin 300 TL’ye yükselecektir. Böylece en düşük işçi maaşı ile en düşük memur maaşı arasında 5 bin TL fark olacaktır. Buradan anlaşılacağı üzere en düşük işçi maaşı ile en düşük memur maaşı eşitlenmemiş, var olan adaletsizlik devam ettirilmiştir” diyen Demirbaş, “Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşından aşağıda olmayacağı sözü tam olarak karşılık bulmamıştır. Bu nedenle memur maaş artışlarının yeniden hesaplanması gerekmektedir” dedi.

 

BELEDİYE İŞÇİLERİNDEN “İNSANCA MAAŞ” TALEBİ

DİSK Çanakkale yönetimi de belediye de çalışan işçi maaşlarının yetersizliğine dikkat çekmek için üç ilede basın açıklaması düzenledi. “Tüm Belediye İşverenlerine Çağrı Yapıyoruz” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, belediye işçilerinin maaşlarının eridiği ve insanca yaşayacak bir ücret talep edildiği belirtildi. Bir günde üç ilçede açıklama yapılırken, Merkez’deki açıklamaya Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Eski Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ile Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erdal Gezen de katıldı.

 

DİSK Genel İş Çanakkale Şubesi tarafından, CHP’li belediyelerin olduğu Bayramiç, Çan ve Çanakkale Merkez’de basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklama ile belediye işçilerinin zor dönemlerden geçtiği ve maaşların eridiği belirtildi. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ederken, insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz ifadeleri kullanıldı. DİSK Çanakkale Şube yönetimi tarafından yapılan açıklamada; “Merkezi idareye bağlı kamu kurum ve kuruluşlarında en düşük işçi ücretinin net 20 bin TL’nin üzerine çıktığı, en düşük memur maaşının ise net 22 bin TL seviyesine geldiği bir ortamda tüm belediye işçilerinin ücretlerinde iyileştirme yapılması artık kaçınılmazdır. Sendikamız DİSK/Genel İş, siyasal iktidarın ve belediye işverenlerinin işçilere reva gördükleri düşük ücret dayatmasını kırmaya kararlıdır. Bugünden itibaren örgütlü olduğumuz tüm işyerlerinde insanca yaşayacak bir ücret için mücadelemizi yükselteceğimizi herkese ilan ediyoruz. Tüm belediye işverenlerine çağrı yapıyoruz” denildi.

“BELEDİYE ŞİRKET İŞÇİLERİ KADROYA GEÇİRİLSİN”

Belediye başkanlarına yapılan çağrıda DİSK’in talepleri ise şunlar oldu; “Belediye yönetimleri her şeyden önce kendi çalışanlarına karşı sorumluluklarını yerine getirmek zorundadır. Ekonomik kriz ve düşük ücret kıskacında çalışan yüz binlerce belediye işçisinin sesine kulak verin. Tercihlerinizi ve önceliklerinizi işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmekten yana kullanın. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam eden işyerlerinde işçilerin taleplerini karşılayacak insanca yaşayacak bir ücret düzeyi için gereken adımları atın. Siyasal iktidara ve Meclisteki tüm siyasi parti gruplarına çağrı yapıyoruz! 696 sayılı KHK ile belediye işçilerine yapılan ayrımcılık derhal kaldırılmalıdır. Belediye şirket işçileri de kadroya geçirilmeli, yıllardır mahrum bırakılan 52 günlük ilave tediye hakkı bir an evvel verilmelidir.”

 

“İNSANCA YAŞAYACAK BİR ÜCRET..”

DİSK Çanakkale Şube yönetimince yapılan basın açıklamasının devamında; “Talebimiz eşitlik ve insanca yaşayacak bir ücrettir. Bu talep sadece üyelerimizin değil yüz binlerce belediye işçisinin talebidir. Tüm belediye işçilerini 4 ana talebimiz etrafında mücadele etmeye çağırıyoruz. İnsanca yaşayacak bir ücret için tüm ücretler iyileştirilmelidir! Belediye şirket işçilerine uygulanan ayrımcılık son bulmalıdır! Kadro ve ilave tediye haklarımız derhal verilmelidir! Vergide adalet sağlanmalı ücretlerdeki gelir vergisi kesintisi düşürülmelidir! Belediye işçileri olarak sesimizi yükseltelim. Taleplerimiz için hep birlikte mücadele edelim ve kazanalım” ifadeleri yer aldı.




Bu haber 2096 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI