thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“İktidar Şirketlerle El Ele Ekokırım ve İnsanlık Suçu İşliyor”

Tarih: 15-02-2024 06:19:16 Güncelleme: 15-02-2024 06:33:16 + -


Ezincan'ın İliç ilçesinde Anagold’a ait altın madeninde siyanürlü pasa dağında çökme meydana geldi, 9 işçi toprak altında kaldı. Siyanürle işletilen altın madenindeki göçük nedeniyle Furat nehrine siyanür aktığı iddia edilirken Kaz Dağları Ekoloji Platformu yaptığı açıklama ile "Siyanür liçli madencilik yasaklanmalıdır" çağrısı yaptı.


“İktidar Şirketlerle El Ele Ekokırım ve İnsanlık Suçu İşliyor”

Erzincan'ın İliç ilçesinde mimar ve mühendislerin tüm uyarılarına rağmen kapatılmak bir yana kapasite artırımı yapılan Anagold’a ait madende pasa dağında çökme meydan geldi. Resmi rakamlara göre 9 işçi toprak altında kaldı, saatlerdir kurtarılmayı bekliyor. Nehrin geçtiği hat boyundaki tarım ve içme suyu da tehlikeye girdi. Yaşanan olay nedeniyle Kaz Dağları Ekoloji Platformu açıklama yayınlayarak siyanür linçli altın madenlerinin kapatılması çağrısında bulundu.

 

"FELAKETİN KAÇINILMAZ OLDUĞU RAPORLANMIŞTI"

Kaz Dağları Ekoloji Platformu'ndan yapılan açıklamada; "Erzincan İliç Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat günü, siyanürlü yığın liçi sahasındaki çökme sonucu oluşan göçük altında sadece işçiler değil siyasi iktidar da kalmıştır Ekoloji örgütleri, odalar, sendikalar, barolar, siyasi partiler olarak İliç’teki Anagold Madenciliğe ait Çöpler Kompleks Madeninin kapatılması için yıllardır siyasi iktidarı uyarıyoruz. Uzmanlarımız maden çalıştığı sürece bu felaketlerin kaçınılmaz olduğunu onlarca kez raporladı. Ancak her seferinde iktidar, işbirliği yaptığı Anagold’un ortakları olan Kanadalı SSR Mining ve yerli Çalık Holdingden  yana tutum aldı. Yaşanılan siyanür sızıntılarına rağmen geçici kapatma ve göstermelik para cezaları dışında ciddi bir yaptırımda bulunulmadı" denildi.

 

"ŞİRKET, BÖLGEDEKİ TÜM BÜROKRATLARI RÜŞVETLE SUSTURDU"

Açıklamanın devamında; "Siyasi iktidar ÇED olumlu kararları, kapasite artışının kabulü, milyonlarca dolar vergi indirimi ile SSR Mining ve ortağı Çalık Grubunun vahşi madenciliği sürdürmesine göz yumdu! Anagold Türkiye’nin en büyük ikinci altın madeni olan Çöpler Kompleks Madeninde,  Yukarı Fırat Su Havzası ve birinci derece fay hattı üzerinde bulunmasına rağmen, Avrupa’da yasaklanmış olan siyanür liçi uygulamaktadır. Tonlarca siyanür,  sülfürik asit ve çok sayıda zehirli kimyasal kullanılan madende, yüzlerce futbol sahası büyüklüğünde açık atık havuzu, yığın liç alanı, pasa dağları ile bölgede erken ölümlere ve hastalıklara neden oldu. Madenin etkileri yüzünden zehirlenmeler ve ölümlerde artış her seferinde örtbas edildi! Dönemin Erzincan Savcısı İlhan Cihaner’in iddianamesinden öğrendiğimize göre şirket, bölgede bulunan tüm bürokratları  rüşvetle susturdu" denildi.

 

"KURUM'UN BAKANLIĞI DÖNEMİNDE ÇED OLUMLU RAPORU VERİLDİ"

İBB adayı Murat Kurum'un bakanlığı döneminde altın madenine Çed Olumlu raporunun verildiği belirtilen açıklamanın devamında; "Madenin üç katı büyütülmesi için son kapasite artışı talebine, ekoloji hareketlerinin itirazlarına rağmen “ÇED olumlu”  kararı dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından verildi. İliç’teki katliama yol açan kararın sorumlusu Murat Kurum ise şimdi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı ile ödüllendirildi" ifadeleri yer aldı.

 

"FIRAT'IN ULAŞTIĞI TÜM SULAR TEHDİT ALTINDA"

Gççük sonrasında Fırat nehrine siyanür karıştığı iddialarına da yer verilen açıklamada; "Açtığımız davalarla engellemeye çalıştığımız ve savrulan tüm tehditlere rağmen vazgeçmediğimiz  mücadele ne yazık ki  göçük altında kalan canları  kurtarmaya yetmedi. Zehirli kimyasallar içeren milyonlarca ton atığın çökmesi sonucu çalışan işçiler göçük altında kaldı. Kaç canın göçük altında olduğunu, ne kadar alanın zehirlendiğini bilmiyoruz. Siyanür ve toksik kimyasallarla koca bir Fırat havzası ve Fırat’ın ulaştığı tüm uluslararası sular tehdit altında. Ekokırıma yol açan facianın sonuçları, kamu yararı gözetmesi gereken kurum ve temsilcilerince ısrarla halktan gizleniyor. Sabırlı Deresi üzerindeki menfezleri kapatmak zehirli atığın Fırat Nehri’ne ulaşmasını durdurabilecek mi" ifadeleri yer aldı.

 

"SİYANÜR LİÇLİ ALTIN MADENLERİ KAPATILSIN"

Yapılan açıklamada siyanür liçli altın madenlerin bir an önce kapatılmasını istenerek; "Yeraltı sularına karışması bu yolla engellenebilecek mi? Bu süreçte buharlaşarak havaya karışan hidrojen siyanürün, ölümlere yol açması önlenecek mi? Şimdiye kadar yalan beyanlarla ÇED raporları hazırlatan şirket ya da bu raporlara rant ortaklığı sebebiyle göz yuman siyasi iktidar, bu sorulara doğru yanıtları verecek mi? Ekoloji hareketinin yanıtı açıktır: Yaşanılan tartışmasız ekokırım olup doğaya, tüm canlılara  ve insanlığa karşı kasıtlı olarak  işlenmiş bir suçtur. Çöpler Altın Madeni ve Anagold şirketi acilen kapatılmalıdır. Suça ortak olan tüm kamu görevlileri ve şirket yetkilileri hakkında soruşturma açılmalı ve yurtdışına çıkış yasağı getirilmelidir. Siyanür liçli madencilik yasaklanmalıdır. Ekokırım alanı, bağımsız gözlemcilerin denetimine açılmalı,  delillerin karartılmasının önüne geçilmeli,  süreç kamuoyuna açık biçimde yürütülmelidir. İnceleme heyetlerimizle suç mahallinde olacak ve bu süreci yakından takip ederek sorumlularının kanun önünde hesap vermelerini sağlayacağız. Ülke genelindeki eylemlerimizle bu suçu unutturmayacağız" denildi.




Bu haber 842 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI