thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Ezine OSB Çanakkale’yi Uçuracak!

Tarih: 18-03-2022 12:05:54 Güncelleme: 18-03-2022 12:08:54 + -


Altyapısının yüzde 90’ının tamamlandığı ve toplam 200 milyon TL yatırım bedeline sahip Türkiye’nin en hızlı yapılan OSB’si unvanına sahip Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde yatırımcılar inşaat faaliyetlerine başladı. 2 milyar TL inşaat maliyeti olacağı hesaplanan OSB’ye yatırım yapacak 52 firmanın makine ve teçhizatlarla birlikte toplam 10 milyar TL’lik devasa bir yatırım yapacağı öngörülüyor.


Ezine OSB Çanakkale’yi Uçuracak!

Altyapısının yüzde 90’ının tamamlandığı ve toplam 200 milyon TL yatırım bedeline sahip Türkiye’nin en hızlı yapılan OSB’si unvanına sahip Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde yatırımcılar inşaat faaliyetlerine başladı. 2 milyar TL inşaat maliyeti olacağı hesaplanan OSB’ye yatırım yapacak 52 firmanın makine ve teçhizatlarla birlikte toplam 10 milyar TL’lik devasa bir yatırım yapacağı öngörülüyor.

 

136 hektar alan üzerine kurulan Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için 324 adet ön talep başvurusu yapılmış, 727 bin 657,71 metrekarelik sanayi alanında, 91 adet sanayi parsel yatırımcılara ayrılmıştı. Yatırımcıların talepleri doğrultusunda parsel birleştirmesi yapılarak toplam sanayi alanlarından 52 firmaya tahsis gerçekleşti.

YATIRIMCILARA YÜZDE 80 HİBE DESTEĞİ SAĞLANDI

Sanayi Bakanlığının yatırımcılara sağladığı destek doğrultusunda arsa tahsislerinde firmalara yüzde 80 oranında hibe desteği sağlandı. OSB Genel Müdürü Alper Altınok; “Organize Sanayi Bölgesi kuruluşu, ÇED raporu, zemin etütleri, kamulaştırmalar, genel masraflar Altyapı işleri, Organize Sanayi Bölgesi içi elektrik hattı işi, Atık su arıtma tesisi, İdari bina, elektrik ana hat işi ve diğer masraflar ile birlikte yaklaşık 200 milyon TL’lik bir yatırımdır. OSB’de 1 metrekare geçici arsa bedeli 171 TL olarak hesaplandı.  Bu bedelin yüzde 80’i yani 136,80 TL’si hibe olarak verildi. Destek sonrasında 1 metrekarelik geçici arsa bedeli 34,20 TL olarak belirlenmiştir. Bu da Ezine Gıda OSB’sine ilgilinin katlanarak artmasını sağladı” bilgisini verdi.

 

“FİRMALAR İNŞAAT ÇALIŞMALARINA BAŞLADI”

Ezine Gıda İhtisas OSB Genel Müdürü Alper Altınok, OSB’de şuan ki son durumu şöyle açıkladı; “OSB yönetmeliği gereğince tahsis yapılan firmaların 1 yıl içerisinde inşaat ruhsatı alması ve inşaat ruhsat tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde işletme ruhsatı alması gerekiyor. Şuan da 3 adet firmamız inşaatına başlamış olup, 19 adet firmamız imar durum belgesi almış, proje çalışmalarına başlamış bulunuyor.

 

4 yıllık bir sürede OSB’nin kuruluş aşamasından, yer seçimi, kamulaştırmalar, onaylı imar planı ve parselizasyonlar, altyapı ihalesinin yatırım planına alınması, ihale edilmesi ve gelinen son durum, OSB içi elektrik ve aydınlatma hattı ihalesinin yatırım planına alınması, ihale edilmesi ve gelinen son durum, idari bina inşaatını da tamamlamış olmamızla birlikte Türkiye’nin en hızlı ilerleyen OSB’si unvanına sahibiz” dedi.

8000 KİŞİLİK İSTİHDAM VE 2 MİLYAR TL YATIRIM TAAHHÜDÜ

Yatırımcıların istihdama katkı sunmak amacıyla istihdam ve minimum yatırım taahhüdü verdiklerine dikkat çeken OSB Genel Müdürü Alper Altınok “Tahsis yapılan 52 firmanın tamamından noter onaylı istihdam ve yatırım taahhütlerinde bulundular. Yatırımcı firmalar minimum 7 bin 680 kişiye istihdam sağlayacağını, bunun yanı sıra inşaat maliyeti olarak toplamda minimum 2 Milyar TL yatırım miktarı taahhüdünde bulundular. Bu rakamlar inşaatlar bittiğinde yapılacak olan makine ve teçhizat donanımları ile birlikte 10 Milyar TL’yi bulacağını öngörüyoruz” dedi.

 

“İSTİHDAMDA ÖNCELİK BÖLGE HALKININ”

Fabrikaların çalışmaya başlaması ile birlikte OSB’de yaklaşık 8000 kişiye istihdam sağlanacağına dikkat çeken OSB Genel Müdürü Alper Altınok; “Tabi ki böylesi büyük yatırımlarda firmalar Beyaz Yakalı olarak tabir ettiğimiz nitelikli personelleri çalıştıracaklardır. Bu kişilerin dışında Mavi Yakalı olarak tabir ettiğimiz çalışan kesimin ise özellikle Ezine, Bayramiç, Ayvacık ve Çanakkale bölgesinden olması için gayret gösteriyoruz. Böyle devasa bir üretim alanında çalışanların yerel halkımız olması demek ayrıca ilimizde istihdamın artması, işsizliğin de azaltılması anlamına geliyor” dedi.

 

“KALİFİYE PERSONEL TEMİNİ İÇİN MESLEKİ EĞİTİMLER VERİLMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ”

Ezine Gıda İhtisas OSB’sine yatırım yapacak firmaların hepsiyle birebir görüştüklerini, bölge halkına istihdam sağlamak amacıyla hareket ettiklerine dikkat çeken OSB Genel Müdürü Alper Altınok, bu nedenle İŞKUR başta olmak üzere üniversite ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışma yürüttüklerini açıkladı. Altınok; “OSB’de şuanda öngörümüz 8 bin kişilik istihdam olacağı yönünde. Ancak bu sayı firmaların faaliyetlerine başlaması ile birlikte daha da artacaktır. Gıda alanında faaliyette bulunacak firmaların da kalifiye personele ihtiyaçları var. OSB olarak kalifiye personel temini için İŞKUR, ÇOMÜ ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile birçok çalışma yürütüyoruz. Bizler; gerekirse tek tek, köy köy dolaşıp OSB’yi anlatmayı, gerekirse Mesleki Eğitimleri köylerde vermeyi düşünüyoruz. Ezine Gıda İhtisas OSB’sinde dışarıdan gelen işçiler yerine kendi yöre halkımızın çalışması, yöre halkımıza iş fırsatı vermenin daha doğru olacağına inanıyoruz” dedi.

“SANAYİ’DEN İNŞAATA, TURİZMDEN EĞİTİME KADAR BİRÇOK İŞ İMKÂNI OLACAK”

Ezine Gıda İhtisasa OSB’sinin başta Ezine olmak üzere bölge ekonomisine ciddi katkısı olacağını ifade eden Alper Altınok; “OSB tam kapasite ile faaliyet göstermeye başladığında ortalama 8 bin kişi çalışacak. Ancak OSB’deki firmalara ve çalışanlarına yönelik servisçisi, yemek firmaları vb diğer yan sektörlerinde gelişip katılması ile birlikte buradan toplam 10 bin kişiye istihdam yaratılmış oluyor. Tabi bunun yanı sıra her firma dışarıdan Beyaz Yakalı çalışanlarını da getirecektir. Bunlar yaşam standartları yüksek kesim olduğundan bölgede nitelikli konut talebi olacaktır. Çocukları için kreş ve özel okul isteyeceklerdir. Assos, Bozcaada, Tarihi Gelibolu yarımadası, Troya ve Edremit Körfezi gibi turizm bölgelerine yakınlıktan dolayı turizm de gelişecektir” dedi.

 

“EZİNE’NİN YILLAR SONRA NÜFUSU HIZLA ARTMAYA BAŞLADI”

Çanakkale’nin nüfusu en fazla artan ilçesi haline gelen Ezine’de, nüfus artışının Ezine Gıda OSB’si ile yakından ilgisi olduğuna dikkat çeken Alper Altınok; “Ezine ilçemizin nüfusu çok nadiren artış göstermiştir; ancak son nüfus sayımına göre nüfusu en hızlı artan ilçemiz haline geldi. Bu da Ezine Gıda OSB’si ile ilişkilidir. Çünkü dediğim gibi şuan bölgede ciddi bir nitelikli konut talebi var ve inşaat sektörü bu talep üzerine üretim yapıyor. Bize gelen yatırımcılardan bazılarının Assos ve ayvacık bölgesinde yer alarak kendi konutlarını inşa ettirdiklerini duyuyoruz. Beyaz Yakalıların gelmesi ile birlikte sosyal yaşama yönelik yeme içme tesisleri, sağlıktan eğitime kadar birçok yatırım Ezine’ye gelecektir. Biga ilçemiz Çanakkale’nin en çok sanayi tesisisin bulunduğu ilçemizdi bugüne kadar. Biga ilçemize geçmişten gelen yatırımlar var ama Çanakkale’de ilk kez bu kadar fabrikanın olduğu Çanakkale’deki ve bölgedeki tek yer olacak. Özellikle gıda üzerine olması son derece bölge üreticisi içinde önemli” dedi.

“1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ YATIRIMCIYI CEZBETTİ”

OSB’deki 52 yatırımcının yarısı belki de fazlası Çanakkale dışından. Tekirdağ, İstanbul’dan Bandırma’ya kadar yatırımcılar var. Bu firmaların bugüne kadar ki yatırım tercihi; tamam Çanakkale’de verimli topraklar var, ham madde var, OSB kuruyoruz ama ulaşım kaynaklı sıkıntılar nedeniyle bugüne kadar Çanakkale’ye yatırım yapmayı tercih etmemişler. Yatırımcılardan dinlediğimiz ve dile getirdikleri ortak nokta ‘Eğer köprü olmasaydı, ulaşımda daha rahat olabilecek bölgelere yatırım yapardık’ sözleridir. O yüzden yatırımcılar açısından Çanakkale Köprüsü, ulaşılabilir olmak son derece önemli. Avrupa’dan Anadolu’ya gelen, Anadolu’dan Avrupa’ya, yurtdışına ürünlerin çıkması için gidenlerin tek güzergâhı eskiden İstanbul idi. Köprü’nün yapılması ile birlikte buradan da bir güzergâh planlaması yapılmaya başlandı. Çanakkale’ye büyük lojistik firmalarının gelmeye başladığını, yatırımlar yapmaya planladıklarını duyuyoruz” dedi.

ASSOS-KÜÇÜKKUYU TÜNELLERİ, HAVAALANI VE LİMANLAR

Ezine Gıda İhtisas Bölgesine yatırım yapan firmaların çeşitliliğine dikkat çeken Alper Altınok; “Ezine Gıda İhtisas OSB, Çanakkale İl Özel İdaresi’nin yüzde 86, Ezine Belediye Başkanlığı’nın yüzde 7 ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın yüzde 7 ortaklığı ile kuruldu. Ezine Gıda İhtisas OSB, Çanakkale – İzmir karayolu üzerinde olması, Bandırma’ya 185 km, Kepez Limanına 45 km, Çanakkale Havalimanına 50 km ve 1915 Çanakkale Köprüsü’ne 82 km uzaklıkta olması büyük avantaj sağlıyor. Karayolunun yanı sıra deniz ve hava ile taşımacık bakımından konum olarak büyük avantajlara sahip olan OSB bu açıdan da yatırımcıların büyük ilgisini çekiyor. Sayın Valimiz ile de Kepez Limanı’nın ihracat için yatırımcılar tarafından kullanılması için girişimlerimiz oldu, kendisi de bu girişimlerimize olumlu yanıt verdi” dedi.

 

İÇERİSİNDE BİOKÜTLE ENERJİ SANTRALLİ OSB!

Sürdürülebilir Üretim sağlamak amacıyla hem çevreye duyarlı hem de yenilenebilir enerji teknolojisini kullanarak yatırımcılara avantaj sağlama hedefiyle Ezine Gıda İhtisas OSB’ye özel avantajlar ve yatırımlar yapıldığını söyleyen Ezine Gıda İhtisas OSB Genel Müdürü Alper Altınok; “Sıfır atık kapsamında Organize Sanayi Bölgesi içerisindeki fabrikalardan çıkacak atıklar ve atık su arıtma tesisinden çıkacak çamurun bertarafını sağlayacak Biokütle Enerji santrali için parsel tahsis edildi. Bu santral ile 31 megavat elektrik üretimi ile kendi enerjisini üretecek ve tüm fabrikalara buhar temin edecek. Buhar santrali sayesinde fabrikaların kendi parsellerinde buhar üretmek için ayrı bir sistem kurmalarının önüne geçilmiş oldu. Hem her fabrikadan çıkacak kirli havayı önlemiş olacağız hem de firmaları yatırım masrafından kurtarmış olacağız. Ayrıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na yapılan başvurular neticesinde enerji dağıtım lisansı alındı. Böylece yatırımcılara enerji tüketiminde yüzde 25’e varan indirim sağlanacak” dedi.

 

“BİOKÜTLE SANTRALİ, GÜNEŞ ENERJİSİ VE ÇEVRECİ ATIK YÖNETİMİ”

Enerji fiyatlarının yükselmesine dikkat çeken Alper Altunok, Ezine Gıda İhtisas OSB’de Biokütle Enerji Santralinin yanı sıra Güneş Enerjisinden de faydalanılacağına dikkat çekerek; “Şu anda 1050 metrekare alandan ve 3 kattan oluşan idari bina inşaatımız tamamlandı. OSB içerisinde kendimize ait bir alan var, burada güneş panelleri sistemi sayesinde kendi elektriğini üreten, Organize Sanayi Bölgesi alanına örnek teşkil edecek bir proje olacak. Malum enerji fiyatları özellikle yatırımcıların en büyük maliyeti haline geldi. Kendi ürettiğimiz enerji ile yatırımcılara da ucuz enerji satmayı düşünüyoruz. Bu arada yatırım yapacak tüm işletmeler de çatılarına kendi güneş enerji sistemlerini kuracaklar. Bu da enerji kaynaklı firmaların maliyetini düşürecek bir başka özellik haline gelecek. Ezine Gıda İhtisas OSB’sinin Atık Su Arıtma Tesisi Keşif ve Analiz Raporu hazırlatılıp, kapasite yükseltilmesine ait işlemler gerçekleştirilerek, proje hazırlanma çalışmaları başlandı. 10 Bin metreküp kapasiteye sahip olacak atık su arıtma tesisimiz tamamen çevreci bir proje olacak” dedi.




Bu haber 4751 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI