thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Etrafındakiler Vali Beye Yanlış Bilgi Veriyor!”

Tarih: 13-10-2021 06:17:45 Güncelleme: 13-10-2021 06:22:45 + -


Assos’ta yapılan kaya ıslahı çalışmaları üzerindeki tartışmalar devam ederken; konunun uzmanından vahim iddialar gündeme getirildi. Jeoloji, Jeofizik ve Jeoarkeoloji Prof.Dr.Doğan Perinçek yürütülen çalışmaların proje ile çeliştiğini, bunun da kasten yapıldığını, bölgeyi sürekli ziyaret eden Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’a da çalışmalar ile ilgili olarak yanlış bilgiler verildiğini iddia etti.


“Etrafındakiler Vali Beye Yanlış Bilgi Veriyor!”

Assos Kaya Islahı Çalışmasının Katarlı bir firmaya verilmesi ile başlayan tartışmalar, doğa ve tarihin katledilmesi iddialarını, projede çalışmaların nasıl yapılacağı belirtilirken projeye aykırı çalışmaların yürütüldüğü, iş makineleri yapılan düzleme çalışma alanına otopark yapılacağı iddiaları gündemdeki yerini korurken şimdide konunun uzmanı çalışmaların projeye uygun olmadığını ve bu konuda da Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’a yanlış bilgi verildiği iddiasında bulundu.

 

“HAZIRLANAN RAPOR İLE ARAZİDE UYGULANANLAR BİRBİRİ İLE UYUMSUZ”

Jeoloji, Jeofizik ve Jeoarkeoloji Prof.Dr.Doğan Perinçek yaptığı açıklamada Vali İlhami Aktaş’a etrafındaki görevlilerce yanlış bilgi verildiğini iddia eden isim oldu. Prof.Dr. Perinçek sahada yapılan çalışmaları Şubat ayından bu yana yakından takip ettiğini belirterek şunları söyledi; “Çanakkale Valisi İlhami Aktaş beye etrafındaki görevliler yanlış bilgi veriyor. Sayın vali yanıltılıyor. Sahada uygulanan işler ile AFAD tarafından hazırlatılan proje  "Assos Antik Liman Kaya Düşmesi Islahı Projesi"  arasında affedilmez çelişkiler var. Üniversitede kaya düşmesi dahil heyelan dersi veren bir öğretim üyesi olarak Şubat ayı başından bu yana olanları yakından izliyorum. Bilim insanı sorumluluğum doğrultusunda uyarılarımı yaptım ve bundan sonrada yapmaya devam edeceğim. Hazırlanan rapor ile arazide uygulananlar birbiri ile uyumsuz.”

“RAPORU İNCELETİN, ARAZİDEKİ UYGULAMALARLA KARŞILAŞTIRIN..”

Vali İlhami Aktaş’a sunulan proje ile sahada yapılan uygulamalar arasında büyük tezatlıklar olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Perinçek; “Sayın vali bu yanlış uygulamaların en çarpıcı olanlarını görev sorumluluğum çerçevesinde aşağıda sıraladım. Elemanlarınıza raporu incelettirin ve raporu arazideki uygulamalarla karşılaştırsınlar. Bakalım ne tersliklerle karşılaşacaklar. Raporu inceledim sayfa numaraları vererek; başlıca hatalı uygulamaları aşağıda sıraladım. Ekteki metinler raporun sayfalarının kopyasıdır. Dikkati çekmek istediğim konuları kırmızı ve yeşil ile sınırladım. Takdir sizin” ifadelerine yer verdi.

“RAPORDA YOL YAPILMAYACAK DENMEKTE ALANDA 5-6 M GENİŞLİKTE YOL VAR”

Proje ile uygulamalar arasındaki farklara dikkat çeken Prof.Dr. Perinçek; “Raporda ağır iş makineleri kullanılmayacak denmekte, alanda 6 ağır iş makinesi çalışıyor. Raporda yüksek vibrasyon oluşturulmayacak denmekte, alanda ağır iş makinelerinin kırıcıları çalışıyor. Raporda şev-yamaç eğimi 35-45 derece olacak deniyor, alanda en az 65-70 derece şev-yamaç eğimi var. Raporun hiç bir yerinde alanda seki - düzlük oluşturulacağında bahsedilmiyor, alanda en az 40m genişlikte sekiler oluşturulmuş. Bunlar raporda önerilmediği halde neden oluşturuldu bunu teknik heyetinize sorun lütfen” ifadelerine yer verdi.

 

“DAĞCILARLA ISLAH YAPILACAK DENİYOR.. İŞ MAKİNELERİ YAMACI PARÇALIYOR”

Projede sadece yol yapımının değil; ıslah çalışmaların dağcılar ve hafif iş makineleri ile yapılacağı belirtilirken; arazide ağır iş makinelerinin bölgede çalıştırıldığına dikkat çeken Prof.Dr.Perinçek; “Raporda özel dağcı ekip tarafından portatif makinalar kullanılarak kaya yamaç ıslahı yapılacak deniyor, alanda ağır iş makineleri yamacı parçalıyor doğal görüntüyü bozuyor. Proje kapsamındaki delgi ve ankraj işlerinde yüksek vibrasyon oluşturan delici/kırıcı makineler kullanılmayacaktır. Delgiler tercihen karot veya elektrikli makinelerle eğer bu makineler kullanılamadığı bir durumla karşılaşılırsa sadece elde taşınabilir ebatta / portatif olmak koşuluyla pnömatik delicilerle açılacaktır denmekte, alanda bunun yerine ağır iş makineleri çalışıyor” dedi.

“RAPORDA DOĞAL DOKUYA EN AZ MÜDAHALE OLACAK DENİYOR. AMA..”

Bölgede yapılan çalışmaları Vali İlhami Aktaş’ın da yakından takip ettiğine dikkat çeken Prof.Dr. Perinçek; “Raporda   "Assos Antik Liman Kaya Düşmesi Islahı Projesi" inşaatı; bölgenin doğal dokusuna mümkün olan en az müdahale olacak şekilde yapılacak deniyor. Sayın vali siz hafriyat alanını ziyaret ettiniz ve olan biteni yakından gördünüz. Takdir sizin. Raporda şev yüksekliğinin 20 metre olacağından hiç bahsedilmiyor. Alanda en az 20 metre yükseklikte ve 79 derece eğimli şev oluşmuş durumda. Her geçen gün oluşturulan şevin yüksekliği artıyor. (Alana girip şev yüksekliğini ölçme imkânımız yok. Ölçümlerimizi Google ve iş makinelerinin boyutlarına bakarak tahmin ettik.) Sayın Vali elemanlarınıza şev yüksekliğini ölçtürün lütfen ve bunun ne gibi mühendislik sorunları çıkaracağını size raporlasınlar” önerisinde bulundu.

 

“SAYIN VALİM; SİZE BU KONUDA DA EKSİK VE YANLIŞ BİLGİ VERİYORLAR”

Prof.Dr. Perinçek yaptığı açıklamaların devamında Vali İlhami Aktaş’a çağrıda bulunarak; “Sayın vali; Assos antik limanında hafriyat çalışmaları başlamadan çok önce Şubat ayı başında araştırma yaptım. Tehlike yaratacak kaya alanlarını fotoğrafladım. Ayni zaman içinde söz konusu alanda bulunan arkeolojik buluntuları da (duvar, seramik, işlenmiş bloklar) fotoğrafladım. Şu anda o arkeolojik malzeme ve üzerinde bulundukları tarla tümüyle yok edilmiş durumda. Yok edilen bu tarla projede 5. bölge olarak gösterilmiştir Burada sunduğum 3 fotoğrafta yok edilen tarla işaretlenmiştir. Size bu konuda da eksik ve yanlış bilgi veriyorlar. Assos antik limanı üzerinde yapılan bir kaya ıslahı uygulaması değil; acımasızca yapılan bir tahribat sergileniyor. Assos kentinin arkeolojik değerleri ve doğal güzelliği yok ediliyor. Lütfen bu yıkıma neden olanlara müdahale ediniz. Hesap sorunuz” ifadelerini kullandı.




Bu haber 7279 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI