thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Defolun Gidin Burada…”

Tarih: 23-04-2018 06:59:25 Güncelleme: 23-04-2018 07:08:25 + -


Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Altın Madenciliği yapan firmanın Türkiye’yi terk etmesini istedi. Öte yandan Orman-İş Genel Sendikası hukuksuz ağaç katliamını önlemeyen Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy ile Çevre şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat hakkında suç duyurusunda bulundu.


“Defolun Gidin Burada…”

Atik Hisar Barajı su toplama havzası içerisinde ve Çırpılar Köyü yakınlarında yürütülen Altın Madenciliği çalışmaları için geçtiğimiz aylarda ruhsatsız ağaç kesimi yapılması büyük tepkilere sebep oluyor. Başta Orman Bölge Müdürlüğü ve Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin tepkisizliği çevrecileri harekete geçirdi. Orman-İş Genel Sendikası hukuksuzlukları önlemeyen Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy ile Çevre şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

Çanakkale’nin tek içme su kaynağı Atik Hisar Barajı’nın su toplama havzasında Aralık 2017’den bu yana devam eden hukuksuz ağaç kesimi orman katliamına dönüştü. Ağaç Katliamının durdurulmasına yönelik yargı kararı olmasına rağmen, yapılan tüm eylem ve gösterilere karşın ağaç katliamı devam ediyor. Çanakkale’de çevre katliamını önlemek için mücadele eden Çevre Örgütleri ve Çanakkale belediyesi ile CHP İl Yönetimi sayısız kere Orman Bölge Müdürlüğüne, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve en sonunda Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’yı göreve davet ettiler.

VALİ ORHAN TAVLI RANDEVU VERMİYOR, MÜDÜRLER GÖREVİNİ YAPMIYOR!

 

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı çevre örgütlerinin temsilcilerine randevu bile bugüne kadar vermedi. Yargı kararına uymayan şirketin ağaç katliamına yönelik hiçbir işlem yapmayan Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy ile Çevre Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolay hakkında en sonunda savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Çanakkale Belediyesi’nin gerçekleştirdiği eyleme katılan Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Çanakkale Cumhuriyet Savcılığında iki müdür hakkında görevi kötüye kullandıkları gerekçesi ile haklarında suç duyurusunda bulundu.

 

TÜRKİYE’NİN ÇEŞİTLİ YERLERİNDEN ÇEVRECİLER GELDİ

 

Çanakkale İskele Meydanında gerçekleşen protesto eylemine destek olmak amacıyla İstanbul, Balıkesir ve ilçelerinin yanı sıra Çanakkale ve ilçelerinden de çevre gönüllüleri katıldı. Tarım Orman İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş ile sendika yönetimi de Çanakkale’ye gelerek eyleme destek verdiler.  CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın da katıldığı eylem de bir kez daha Çırpılar Köyünde yapılan kaçak ağaç kesiminin durdurulması için Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’yı ve diğer kamu görevlilerini yetkilerini kullanmaya davet edildi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yaptığı konuşmada; belediye olarak çevre mücadelesine verdikleri desteğe sonuna kadar devam edeceklerini yineledi. Ülgür Gökhan yaptığı konuşmada Danıştay 14.Daire’nin aldığı kararı topluluğa okudu. Gökhan yaptığı konuşmada; “Yıllardır yaptığımız mücadelenin bir nebzede olsa olumlu yönde almış olduğumuz bir yargı sonucunu sizlerle paylaşmak için toplandık. 2012 yılından bu yana Kirazlı bölgesinde maden arama süreciyle ilgili mücadelemiz devam ediyor. Balaban tepesi arkasına kadar uzanan, sadece Kirazlı bölgesinde faaliyet gösterileceği hatta oradan çıkan cevherlerin başka bölgede işleneceği yönündeki yalanları da buradan bir ÇED raporu almışlardı. Burada yeni bir alan için müracaatta bulandılar. Biz bu alan için yeni bir ÇED raporu alınması gerektiği konusunda yargıya gittik. Çünkü onların aldığı alan belirli bir alandı, bunu genişletirseniz yeni bir rapor gerekir” dedi.

 

“BİZLER VATANINI MİLLETİNİ SEVEN, ANAYASAL HAKKINI KULLANMAK İSTEYEN İNSANLARIZ”

 

Çanakkale Belediyesinin itirazı sonrasında Danıştay’ın aldığı kararda Çanakkale Çevre mücadelesi için çok önemli kararların da alındığını açıklayan Ülgür Gökhan, yeni ÇED sürecinde bilirkişi olarak atanacak olan kişilerin Çanakkale yöresinden olunacağını sevindirici bir gelişme olarak niteledi. Gökhan; “Danıştay aldığı kararda ayrıca biz çevre gönüllüleri içinde sevindirici bir karar almıştır. ÇED sürecinde görev alacak olan kişilerin Çanakkale yöresinde görev yapan Ziraat Mühendisleri, Çevre mühendisleri, Orman mühendisleri gibi bilirkişiyi oluşturacak heyette alanın niteliğine göre Çanakkale bölgesinde yaşayan kişilerden, üniversite veya kurumlarda görev almış kişilerden oluşturulabilecek. Bu karar bizlerin ellerini çok rahatlatmıştır. Yani kendi kafalarına göre bilirkişi atayamayacaklar, bu vasıflara uygun kişiler atanabilecek. Bu alanların çok sağlıklı bilirkişilerce incelenmesini, bu güzelliklerin ve su kaynaklarımızın korunmasından yanayız. Bu kişilerde ülkelerini seviyor, vatanlarını, vatandaşlarını seviyorlar ona göre karar vereceklerdir. Bu kişilerin de kendi yöremizden, kendi üniversitemizden olacak olması son derece önemlidir. Bizler Çanakkale’yi, Vatanını ve milletini seven, sağlıklı bir ortamda yaşama hakkı bizlere anayasa tarafından verilmiştir; bu anayasal hakkımızı kullanmak isteyen insanlarız” dedi.

“BÖLGE MÜDÜRLERİ YERİNDEN EDİLMEKTEN KORKUYORLAR”

 

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yargı kararı gereğince kaçak ağaç kesimlerinin durdurulması için Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy’u ziyaret ettiğini ve gereğini yapılması için görüştüklerini açıkladı. Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy ile aralarında geçen konuşmayı anlatan Ülgür Gökhan; “Yargı kararı gereği ağaç katliamının durdurulması gerektiğini kendisine ilettim. Kendisi de bana tamam dedi. Karar elime gelince gereğini yapacağız dedi. Ama her halde mahkeme kararı şu anda hala Karacabey taraflarında olmalı ki geldiği zaman gereğini yapacaktır. Bu karar aslında kendisinin elinde, bu kararın resmi yoldan gelmesine de gerek yok. Durun kesmeyin demesi gerekirken; aman ha durdurursam yarın bu uluslar arası şirketler başımı belaya sokar, tazminat açarlar, beni yerimden ederler endişesi ile hiçbir şey yapmıyor” dedi.

 

YARGI KARARINI UYGULAMAYAN DEVLET DÜZENİ OLABİLİR Mİ?

 

Yargı kararına rağmen her gün bölgeyi kontrol ettiklerini ve ağaç katliamının devam ettiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Yargı kararına uymayan bir devlet düzeni olabilir mi? Burada ağacı kestiniz mi her şey bitti demektir. Aceleniz ne? Bir durdurun şunu. Sizin göreviniz emperyalist güçlere boyun eğmek midir? İnsanlık ve çevre suçları işlemenin yanı sıra görevinizi de yapmayarak ayrıca bir suç daha işliyorsunuz. Bu bir suç duyurusudur; yargı kararının gereğinin yapılmasını bekliyoruz, en azından durdurulmasını istiyoruz. Savcılarımız bunu suç duyurusu olarak kabul etsinler bu kişiler hakkında işlem yapsınlar.

 

“LÜTFEN DEFOLUN GİDİN BURADAN, ÜLKEMİZİ TERK EDİN, BİZİ SÖMÜRDÜĞÜNÜZ YETER”

 

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Altın madenciliği yapan firmanın Türkiye’yi terk etmesini istedi; “Bizler Çanakkale Atik Hisar Barajımızı risk altına alınmasını istemiyoruz. Biz bu kentte sağlıklı yaşamak, çocuklarımıza da sağlıklı bir ortam bırakmak istiyoruz. Sularımız, ormanımızı, hayatımızı korumak istiyoruz. Bunları istemek hakkımız değil mi? Bunlar bizlerin anayasal hakkıdır, hakkımızı istemeyecek miyiz? Tepemizde arkadaşlar siyanürlü altın işleteceklermiş? Ben siyanürün ötesinde benim doğamı, Kazdağları’mızın yok olmasını istemiyorum. Lütfen defolun gidin buradan. Sadece Çanakkale’yi değil, yetmez Türkiye’yi terk edin. Bu ülkeyi sömürdüğünüz yeter. Bu şirketin arkasında Kanada var, Almanya var. Bize Allah’ın bahşettiği bu güzelliklerle bizi baş başa bırakın. Hep birlikte bu mücadeleye devam etmeliyiz, biz birlikte olursak bunları yeneceğimize inanıyorum. Bunlarda buradan defolup gitsinler nerede altın arayacaklarsa orada arasınlar. Buradan çıkan altından da ülkemize hayır yok. Çıkarttıkları altın miktarını ne kadar beyan ederlerse; o beyan üzerinden yüzde 3 kalacak ülkemize. Bunun için değmez Çanakkale’nin doğasını çevresini yok etmeye” dedi.




Bu haber 5428 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI