thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Prof.Dr. Perinçek: "Jeotermal Çalışmalar Küçük Depremler Üretebilir"

Tarih: 11-02-2017 07:32:31 Güncelleme: 11-02-2017 07:53:31 + -


Emekli Porf.Dr. Doğan Perinçek, depremzede köylülerin "Jeotermal sonda çalışmaları başladığından bu yana depremler oluyor" iddiaları hakkında açıklamada bulundu. Prof.Dr. Perinçek Jeotermal çalışmaların küçük depremler yaratabileceğini ama bölgede bu türden çalışmaların depreme sebep olmadığını söyledi.


Prof.Dr. Perinçek:

Ayvacık'ta meydana gelen depremler nedeniyle zarar gören depremzede vatandaşlar geçtiğimiz günlerde köylerine yakın alanlarda jeotermal sondaj çalışmaları yapıldığını, bu çalışmalar ile birlikte depremlerin meydana geldiğini iddia etmişlerdi. ÇOMÜ'den emekli Prof.Dr. Doğan Perinçek depremzede vatandaşların iddialarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; bu tür çalışmaların depreme neden olabileceğini açıkladı.

 

Prof.Dr. Doğan Perinçek yaptığı açıklamada iddialar ile ilgili olarak; "Üç arkadaşımın bana yönelttiği bir soru var. Acaba GÜLPINAR DEPREMİNİN NEDENİ TUZLA CİVARINDA YAPILAN JEOTERMAL SONDAJLARMI?
Jeotermal çalışmaları ve sonrasındaki hatalı işlemler küçük depremler yaratabilir ama Gülpınar dolayında yaşadığımız büyüklüklerde ve bu sayıda asla yaratamaz. Sondaj tek başına deprem yaratmaz.Yerin altından sıcak suyu çekip o suyu tekrar yer altına göndermezsek, aşağıdan çektiğimiz sudan dolayı geride kaya gözeneklerinde boşluk oluşur. Su çekilen rezervuarın üzerindeki kayaların ağırlığı nedeniyle oturma olur. Buda depreme neden olur. Fakat yukarıda belirttiğim gibi bu depremlerin büyüklüğü asla 5 gibi büyüklüklere ulaşmaz. Ayrıca çok sayıdaki depremi jeotermal çalışmayla açıklamak mümkün değil. Ayrıca şunu da belirtmekte yarar var. Aydın Denizli arasında onlarca jeotermal sahası var. Orada jeotermal çalışmalara uzun süredir devam ettiği halde JEOTERMAL KÖKENLİ BİR deprem olmadı. Üstelik Aydın Denizli arasındaki fayların uzunlukları daha fazla ve oralarda tarihsel (eski) depremler var. Bir çok eski şehir deprem sonrası tümüyle yıkılmış.


Önemli bir konuya da değinmek lazım. Jeotermal çalışmalar fay kuşaklarına yakın alanlarda yapılır. Fay varsa jeotermal potansiyelde vardır. Fay zonların da deprem oluyorsa bunun nedeni jeotermal çalışmalar değil bizzat fayın kendisidir.


Ufak depremler petrol sahalarında da olur. Kuveyt te bulunduğum sırada oradaki petrol sahasında petrol üretimi sonrası deprem olduğunu kayıtlardan biliyorum. Hatırladığım kadarıyla bu depremin büyüklüğü 3.5 civarındaydı. Petrol sahalarındaki küçük depremler ile jeotermal sahalarındaki küçük depremlerin nedenleri aynı. Yerin altından sıcak su yada petrol çekiyorsunuz. Eğer geriye bir şey koymazsanız suyun veya petrolün olduğu seviyede gözenekli (kayanın içindeki boşluklar) kaya üsteki kaya yükünün basıncıyla sıkışıyor ve çöküyor. Bu çökme çok az sayıdaki küçük depremlere neden oluyor" açıklamasında bulundu.

 




Bu haber 11555 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI