thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Biga’nın Meraları Kimlere Tahsis Edildi"

Tarih: 07-12-2018 11:55:09 + -


CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, mera alanlarında yaşanan daralma ile buraların kaçak yapılaşmalar ve amaç dışı kullanımlarla işgale uğramasını Meclis gündemine getirdi. Ceylan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, “tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi için ne gibi tedbirler alınmıştır” sorusunu yöneltti.


“Biga’nın Meraları Kimlere Tahsis Edildi

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Biga Balıklıçeşme Köyü yaşayanlarının, köy merası olarak kullandıkları ve hayvanlarını otlattığı tarım alanının 547 dönümlük kısmının ellerinden alınacağı endişesini yaşadığını dile getirdi. Ceylan, Bakan Pakdemirli’ye, “Söz konusu Balıklıçeşme köyünün merası hali hazırda herhangi bir şirkete tahsis edilmiş midir” diye sordu.

 

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, mera alanlarında yaşanan daralmaya karşın mera alanlarına yönelik yaşanan işgalleri Meclis gündemine getirdi. Ceylan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, “tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi için ne gibi tedbirler alınmıştır” diye sordu. Ceylan soru önergesini ilişkin yaptığı açıklamada, Sayıştay’ın Mera Kanunu kapsamındaki çayır, mera, yaylak ve kışlaklar da kaçak yapılaşma ve mera dışı amaçlarla kullanımı suretiyle işgale uğramasıyla ilgili tespitleri ve eleştirinin denetim raporlarına yansıdığını hatırlatarak, “Çayır ve mera arazilerinde son yıllarda büyük bir azalma olduğu yönünde bilgiler ortadadır” dedi. Tarım dışı sektörlerden gelen arazi talebinin giderek artması nedeniyle tarım, orman, çayır ve mera alanlarındaki koruma kullanma dengesinin öneminin gittikçe arttığının bir gerçek olduğunu vurgulayan CHP’li Ceylan, “2002 yılından bu yana uygulanan tarım politikaları sonucunda birçok tarım ürününde ihracatçı olmamız gerekirken ithalatçı bir konuma savrulduk” dedi. Ceylan 2009'da et, 2010'da ise canlı hayvan ithalatına başladığımızın verilerle sabit olduğunu kaydederek, “Tarım sektörünün toplam istihdam içindeki payı giderek azalmaktadır. Üreten, yerli ve milli bir ekonomiden bahsedebilmek için önce tarım ve hayvancılık sektöründen başlamak gerekmektedir. Son yıllarda samanı dahi ithal eden bir ülke konumuna gelinmiştir” diye konuştu.

 

TARIM ALANLARINDAKİ KAYIP NE KADAR?

Ceylan önergesinde Tarım ve Orman Bakanına, “Son yıllarda tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi için ne gibi tedbirler alınmıştır? 2002 -2018 yılları arasında 107 bin hektarlık mera alanının tarım dışı kullanıma açıldığı bilgisi doğru mudur? Ülkemiz genelinde hayvan otlatmak için ayrılan meralarda binalar, maden ocakları, turistik tesisler ve yapıların inşa edilmesi suretiyle toplam kaç hektarlık alan mera ve çayır vasfını yitirmiştir? Saman ithalatına ihtiyaç duyulmasının nedenleri nelerdir? Bunun önüne geçmek için aldığınız tedbirler var mıdır? Şayet varsa nelerdir?” diye sorarak, tarım alanlarındaki kayıpların tespitini istedi.

 

Mera alanlarının daralmasından hayvan üreticilerinin etkilendiğinin altını çizen Ceylan, “2009 yılından yanıt vereceğiniz tarihe kadar kaç ton et ithalatı gerçekleştirilmiş ve bu ithalat için kaç dolar ödeme yapılmıştır? 2010 yılından günümüze kaç adet büyük baş ve küçükbaş canlı hayvan ithalatı gerçekleşmiş ve bu ithalat için kaç dolar ödeme yapılmıştır?” diye sordu. 

 

BALIKLIÇEŞME KÖYLÜSÜNÜN MERASINA GÖZ DİKİLDİ

CHP’li Ceylan Çanakkale Biga’ya bağlı Balıklıçeşme Köyü’nün 547 dönümlük arazisinin özel bir şirkete tahsis edildiği yönünde duyumlar aldıklarını ifade ederek, “Söz konusu Balıklıçeşme köyünün merası hali hazırda herhangi bir şirkete tahsis edilmiş midir?” diye sordu. Ceylan, Biga Organize Sanayi Bölgesi’nin genişletilmesi taraftarı olduklarına dikkat çekerek, “Biga Organize Sanayi bölgesinin genişlemesine karşı değiliz ancak, bahsi geçen mera alanı yerine Biga Organize Sanayi bölgesi için tahsis edilebilecek daha uygun parseller bulunamamış mıdır da köylünün merasına göz dikilmiştir?” diye sordu.




Bu haber 2316 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI