thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Enflasyon; Herkesin Yaşamını, İşini Etkiliyor”

Tarih: 18-04-2024 10:33:54 Güncelleme: 18-04-2024 10:37:54 + -


Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası(ÇTSO) Meclis Başkanı Osman Okyay, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu kriz ile ilgili uyarılarda bulundu. Seçimlerin geride kaldığını ve Enflasyon sorununun bir an çözülmesi için harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Okyay; “Enflasyon hepimizin cebinden çalıyor. Milli paramızı pul ederken dar gelirliden sanayiciye kadar herkesin yaşamını, yaptığı işi etkiliyor” dedi


“Enflasyon; Herkesin Yaşamını, İşini Etkiliyor”

ÇTSO Meclis toplantısında konuşma yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, Türkiye ekonomisine dair izlenim ve görüşlerini işadamları ile paylaştı. Meclis Başkanı Okyay; “Bildiğiniz gibi bayram öncesinde ülkemizde bir yerel seçim gündemi de yaşandı. Birbiri içine geçen her iki süreçte ekonomik konular biraz geri planda kalmış gibi görünse de bayramdan dönüşle birlikte ekonomi ülke gündemindeki öncelikli yerini yeniden aldı. Mevcut zorluklara çözüm oluşturulması elzem hale geldi. En öncelikli ve ivedilikle neşter atılması gereken sorunumuz, enflasyon. Enflasyon hepimizin cebinden çalıyor. Milli paramızı pul ederken dar gelirliden sanayiciye kadar herkesin yaşamını, yaptığı işi etkiliyor. Enflasyon, kurda dalgalanma, yüksek ham madde ve emtia fiyatları ne yazık ki sanayide, ticarette istediğimiz performansı ortaya koymamızı engelliyor. Bugün için olduğu kadar önümüzdeki dönemde de bu durum çok önemli bir risk oluşturuyor.

 

“DAYANIŞMA SERGİLEMESİNİN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA VURGULAMAK İSTİYORUM”

Ekonomik sorunların çözümü için atılan adımlara dikkat çeken Osman Okyay; “Bildiğiniz gibi, kurdaki oynaklık ve artan ham madde fiyatlarının etkisiyle maliyet baskısı sürerken, bu durum tüketici fiyatlarına da olumsuz yansıyor. Ancak maliyet baskılarının ötesinde kimi örneklerde maalesef fırsatçıların da rol oynadığı fiyat hareketlerine tanık oluyoruz. Bu vesileyle enflasyonla mücadelede tüm paydaşların dayanışma sergilemesinin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek, her fırsatta hükümetin enflasyonla mücadelede kararlı olduğunun altını çiziyor. Bu konuda kati politika izleneceği ve güçlü mali tedbirler alınacağı anlaşılıyor. Bunun ilk sinyalleri gelmeye başladı. Yine enflasyonu dizginlemek için politika faiziyle ilgili düzenlemeler yapıldı. Son olarak 21 Mart tarihinde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltti. Bu noktada politika faizinin enflasyonu düşürmek için tek başına yeterli bir enstrüman olmadığı herkesin ortak görüşü. Bu nedenle mevcut tedbirlere ilaveten özellikle kamu yatırımlarını ve harcamalarını kısacak yeni tedbirlerin de alınması gerekiyor” dedi.

“ZORLU BİR ULUSLARARASI KONJONKTÜRÜN İÇİNDEYİZ”

Dünyada meydana gelen gelişmelerin Türkiye ekonomisini de etkilediğini hatırlatan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Türkiye’yi dünyadan ayrı düşünmek mümkün değil. Çünkü epey zorlu bir uluslararası konjonktürün içindeyiz. Az kalsın geçtiğimiz cuma akşamı televizyonlarımızın başında, Ortadoğu’da bir savaşın başladığına tanık oluyorduk… İran’ın İsrail’e yönelik saldırısı şimdilik ‘sembolik’ gibi kalsa da yarın öbür gün ne yaşanabileceğini kimse bilmiyor. Yanı başımızda yaşanabilecek bir savaşın ilk faturalarından biri de maalesef Türkiye’ye çıkacaktır. Halihazırda tırmanan jeopolitik riskler zaten altın ve petrol fiyatlarını yukarı çekerek enflasyon ve cari açıkla mücadelemizi olumsuz etkiliyor. Yeni bir savaş ise dünyaya olduğu gibi Türkiye’ye de yönelik risk primini artırarak işleri daha da çıkmaza sokabilir. Olumsuz senaryoların gerçekleşmemesini, bölgedeki sorunlara aklıselim bir çözüm yolu bulunmasını ümit ediyoruz” dedi.

 

OKYAY TURİZM PROTANSİYELİNE DİKKAT ÇEKTİ

Bacasız Sanayi olarak tabir edilen turizm sektörüne dikkat çeken Meclis Başkanı Osman Okyay; “Türkiye’de kamu gelirine, bölgesel kalkınmaya, dış açığın kapatılmasına, milli gelirin büyümesine ve istihdamın artmasına olanak sağlayan çok özel bir sektör şansına sahibiz; Turizm. Ülkemizin bu alandaki potansiyeli malumunuz. Ancak yıllardır en çok turist çeken ülkeler sıralamasında üst sıralarda yer almamıza rağmen, işin gelir boyutuna geldiğimizde diğer ülkelerden daha az gelir elde ediyoruz. İstikrarlı, sürdürülebilir ve sağlıklı şekilde büyüyen turizm ekonomisi yaratılamamasının kanaatimce temel iki nedeni var; Markalaşma ve tanıtım ile ülke turizminin siyasi ve jeopolitik etkilerden arındırılamaması. Bu iki sorunun aşılıp turizm faaliyetlerinin daha da çeşitlendirilmesiyle katma değerli turistin ülkemize gelmesi ve kişi başına elde edilen turizm gelirlerinin 760 dolar seviyesinden 1.000 dolar ve üzeri bir seviyeye taşınması, böylece turizmde 100 milyar dolar hedefine doğru ilerlenmesi mümkün olabilecektir. Bu konuyu, Türkiye genelinde 15-22 Nisan tarihlerinde kutlanan Turizm Haftası vesilesiyle gündeme getirmek istedim” ifadelerini kullandı.

 

“TURİZM HAFTASINI KUTLUYOR, YENİ SEZONDA BAŞARILAR DİLİYORUM”

Çanakkaleli turizmcileri de kutlayan ve yeni turizm sezonunda başarılar dileyen Osman Okyay; “Turizm, Çanakkale’miz için de çok özel bir sektör. Kentimiz tarihi, turistik, kültürel ve gastronomi değerleriyle çok büyük bir turizm potansiyeline sahip. Bu potansiyeli değerlendirmek üzere geçtiğimiz haftalarda Odamızın liderliğinde farklı sektör paydaşlarıyla istişare toplantıları gerçekleştirildi. Çanakkale’nin gerçek anlamda bir turizm şehri olması, turizmden aldığı payın yükselmesi amacıyla üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız. Bu vesileyle tüm turizmci dostlarımızın Turizm Haftasını kutluyor, yeni sezonda başarılar diliyorum” dedi.

 




Bu haber 775 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI