thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


CHP’de Bir Devir Kapandı!
Tarih: 23-10-2023 07:06:30 Güncelleme: 23-10-2023 07:13:30 + -


Çanakkale CHP'de son 20 yılda Belediye ve Belediye Başkanını parti üzerinde egemenliği vardı. Bu egemenlik her dönem tartışma konusu olurken; Belediye'nin ekonomik gücünü kullananlar partide de büyük güç sahibi oluyordu. Her kongre öncesi Belediyede işe alınan işçiler, delegelere verilen sözler, rant pazarlıkları havada uçuşuyordu. Oldukça gergin geçen kongrenin sonunda Levent Gürbüz'lü Beyaz Liste fark atarak seçimi kazandı. Bu sonuç bir kongrenin ötesinde Çanakkale CHP'de bir dönemin kapandığı


CHP’de Bir Devir Kapandı!

Çanakkale CHP'de son 20 yılda Belediye ve Belediye Başkanını parti üzerinde egemenliği vardı. Bu egemenlik her dönem tartışma konusu olurken; Belediye'nin ekonomik gücünü kullananlar partide de büyük güç sahibi oluyordu. Her kongre öncesi Belediyede işe alınan işçiler, delegelere verilen sözler, rant pazarlıkları havada uçuşuyordu. Oldukça gergin geçen kongrenin sonunda Levent Gürbüz'lü Beyaz Liste fark atarak seçimi kazandı. Bu sonuç bir kongrenin ötesinde Çanakkale CHP'de bir dönemin kapandığının göstergesi oldu. Belediye egemenliğindeki 20 yıllık siyasi gücün sonu oldu.

 

Yine böyle bir kongre süreci eylül ayında başladı. Delege seçimlerinde iki listede vardı. Biri beyaz diğeri mavi liste. 7 mahallede üyeler ile yapılan delege seçimlerinde Beyaz liste mavi listeyi resmen sandığa gömüyordu. Sonra ilçe başkanlığı kongreleri başladı. Yine Beyaz liste 11 ilçenin 9'unda galip gelmişti. Ve son olarak il kongresi yapıldı. Beyaz Listenin adayı Levent Gürbüz oldu. Ülgür Gökhan ve Belediye gurubunun başını çektiği mavi liste Levent Gürbüz'ün karşısına Özgür Şimşek'i çıkarttı. Muharrem Erkek dışında tüm Belediye Başkan adayları Özgür Şimşek için çalıştı. Fakat oldukça gergin geçen kongrenin sonunda Levent Gürbüz'lü beyaz liste fark atarak seçimi kazandı. Bu sonuç bir kongrenin ötesinde Çanakkale CHP'de bir dönemin kapandığının göstergesi oldu. Belediye egemenliğindeki 20 yıllık siyasi gücün sonu oldu.

 

ERKEK VE GÜNEŞHAN HAKKINDA YALAN HABERLER YAPTIRMIŞLARDI

Rebiye Ünüvar, Doğan Ateş, Ali Uyanık, Metin Ümit Ural ve daha birçok isim bir araya gelerek; CHP’de Genel Başkan Yardımcılığına kadar yükselen Muharrem Erkek ve İsmet Güneşhan’ın partideki etkinliklerini yok etmeye, itibarlarını zedelemeye çalıştılar. Belediye Grubu’ndan olan ve Ülgür Gökhan’ın Belediye Başkan yardımcılığını yapan Rebiye Ünüvar’ın kocası, parti üyesi Cengiz Ünüvar’ın bir gazeteciye para vererek Muharrem Erkek ve İsmet Güneşhan hakkında yalan haber yaptırdığı ortaya çıkmıştı..

Ülgür Gökhan ise tüm bunlara karşı sessiz kalması dikkat çekerken; Belediye meclisinden 7 meclis üyesi ve İsmet Güneşhan partinin kurumsal kimliğine de zarar veren, CHP’li yöneticilerin itibarlarını zedelemeye yönelik eylemler nedeniyle MYK’una taşıdıkları şikâyet sonrası Rebiye Ünüvar’ın eşi Cengiz Ünüvar partiden ihraç edilmişti.

 

MERKEZ İLÇE KONGRESİNDE SAHNEYE ÇIKAN ERKEK VE GÜNEŞHAN’I HEDEF ALMIŞTI!

20 yıldan fazla bir süredir CHP’nin yönetimini Değişim ve Belediye Grubu adı altında elinde tutmayı başaran Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve ekibi hiç beklemediği yenilgiyi ilk Mahalle Delege Seçimlerinde yaşadılar. Destek verdikleri Mavi Liste Adayı Evren Kızoğlu merkezdeki hiçbir mahalleyi kazanamadılar.

 

14-28 Mayıs seçimleri sonrasında partideki değişim taleplerini dikkate alan Beyaz Liste ise; İlçe yönetimlerinde de büyük bir seçim zaferi kazandılar. Merkez İlçe Kongresi ise adeta bir devrin bittiğini işaret etti. Ülgür Gökhan ve ekibinin desteklediği Mavi Liste adayı Evren Kızoğlu seçimlerde aday olmazken; Muharrem Erkek ve İsmet Güneşhan’ın desteklediği İ.Can Ergün tek aday olarak girdiği Merkez İlçe Kongresinden başkan olarak çıktı!

İl Kongresinin de küçük bir provası olarak geçen Merkez İlçe Kongresinde kürsüye çıkan Ülgür Gökhan’ın ekibinden Doğan Ateş, Metin Ümit Ural gibi isimler ise yaptıkları konuşmalarla partilileri etkileyip Divan Başkanlığı yapan Muharrem Erkek’i ve delegelerin arasında oturan Milletvekili İsmet Güneşhan’ı hedef almışlardı.

 

“FERMUAR DEDİNİZ, PARTİYE ÇOCUKLARINIZI DOLDURDUNUZ, HAKKIMI YEDİNİZ”

Merkez ilçe kongresinde Muharrem Erkek ve İsmet Güneşhan’ı hedef alan Doğan Ateş, Metin Ümit Ural gibi isimler İl Kongresinde de aynı şeyi tekrarladılar. Asıl gerilim ise; İl Yönetim Kurulu üyesi Süheyla Eriş’in yaptığı konuşmada yaşandı. 20 yıldır partide siyaset yaptığını ifade eden Süheyla Eriş’in “Emeğimi harcadınız, hakkımı yediniz” sözleri ile başladığı konuşması salonda büyük infiale neden oldu. Eriş 2019 yerel seçimleri öncesinde yapılan önseçimde fermuar liste yapıldığına dikkat çekerek, “Fermuar liste yaptınız, eski il başkanlarının çocuklarını partiye doldurdunuz” diyerek tepki gösterdi. Eriş parti binası karşısına seçim bürosu açılmasını ise “Parti içerisinde paralel yapı kurdunuz” diyerek Güneşhan ve Erkek’i hedef aldı.

 

ERİŞ’E PARTİLİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Sühelya Eriş isimli yöneticinin sözleri salonda büyük tepki çekti. Kongre üyesi olmayan ancak Eriş’i alkışlayanlarında görüldüğü salonda İl Delegeleri sözlü olarak Eriş’e tepki gösterdiler. Tartışmaların büyümesine Divan Başkanı Muharrem Erkek müdahale ederek tarafları sükunete davet etti. Ancak Eriş’in yaklaşık 25 dakika boyunca konuşmasında hedef almaya devam etmesi tansiyonu oldukça yükseltti.

 

GÜNEŞHAN’DAN ERİŞ’E “KİMLERE SİYASETEN NELER YAPTINI ÇOK İYİ BİLİYORUM”

Milletvekili İsmet Güneşhan’dan ise yaptığı konuşmada kendilerinin hedefe konulmasına tepki gösterdi. Kongrede konuşmak için sahneye çıkan İsmet Güneşhan; “Süheyla hanımı zaten hepimiz iyi tanıyoruz. Kendisinden de böyle bir konuşma beklenirdi. Kendisinin siyasi ahlak yapısını ben çok iyi biliyorum. Kimlere siyaseten neler yaptığı çok iyi biliyorum. Bunları buradan söylemem doğru değil; isteyen olursa hatta kendisi de gelirse yüzüne karşı söylerim. Ben biliyorum, ben. 4 yıl önceki İl Başkanlığı seçimlerini kaybettik, çıktım elini sıktım tebrik ettim. Seçimi kazandıkları gece davullu zurnalı eğlence yaptılar ve bunu canlı yayınladılar. Sosyal medyada bunu Yayınlayan kimdi biliyor musunuz, demin sahnede konuşma yapan Süheyla hanımdı” dedi.

 

“ÇANAKKALE SİYASET TARİHİNE GEÇTİLER; SELAMI OKUTTULAR”

2019 yılında yapılan İl Başkanlığı seçimlerini kaybetmesi sonrasında yaşadıklarını Kongrede kürsünden anlatan İsmet Güneşhan; “Seçimin ertesi günü, Çanakkale CHP siyasi tarihinde, cumhuriyet tarihinde olmamış bir şey yaptılar. Selamı okuttular, selamı.. Nedir bu ya? Alt tarafı CHP’de görev değişimi yaşandı. Ben sonucu kabullenmiş, içselleştirmişim. Siyasi terbiye gereği ellerini sıkıp tebrik ettim, ertesi gün selamı okuttular” açıklamasında bulundu.

“FERMUAR FERMUAR DİYORSUNUZ, O KARARIN ALTINDA ÜLGÜR GÖKHAN’IN DA İMZASI VARDI”

2019 yerel seçimleri öncesinde Başkan adayları, meclis adayları için uygulanan Fermuar yöntemi üzerine yapılan eleştirile yanıt veren İsmet Güneşhan; “Çok konuşuluyor, bozuk plak gibi gündeme getiriyorsunuz. Fermuar üzerine il ve ilçe kongreleri geçti. 4 tane danışma kurulu geçti. Şimdi bunun tekrar tekrar gündeme getirilmesi ayıp bir şey. Bu fermuara ben imza attım, milletvekillerimiz ve Genel Başkanımız da imza attı. İmza atan diğer kişi ise Belediye Başkanı Ülgür Gökhan idi, hadi alkışlayın bakalım. O gün öyle olması gerekiyordu, öyle oldu” tepkisini gösterdi.

 

“FERMUAR OLACAĞINI HERKES BİLİYORDU, GİRMESEYDİNİZ O ZAMAN”

Fermuar yaptık da ne oldu; 22 meclis üyesi çıkarttık, 3 tanesi ittifak üyelerine gitti. Yıllar sonra sandık koyduk. Sandık koyulduğunda fermuar olacağını herkes biliyordu, seçime girecek adaylarda biliyordu, hangi sıradan gireceklerini de biliyorlardı, vekiller de belediye başkanı da biliyordu. Girmeseydiniz o zaman, katılmasaydınız o zaman.. Hem fermuara gireceksiniz, hem aday olacaksınız. Yıllarca ses etmeyecek konuşmayacaksınız, şimdi yıllar geçmiş üzerinden her seferde gündeme getiriyorsunuz” dedi.

 

GÜNEŞHAN “BEN BU PARTİYE 35 YILIMI VERDİM..”

İsmet Güneşhan’ın sözlerine bir grup partili tepki gösterdi. Tepki gösterenlerden birisi ise Süleyman Erte idi. Erte’nin tepkisine konuşmasında ağır eleştiri getiren İsmet Güneşhan; “Delege seçimlerini gündeme getiriyorsunuz; tüm delegelere bunlar fermuarcı dediniz. Ne oldu; açık ara tüm mahallelerde kaybettiniz. Ben taraftım, beyaz listenin tarafıyım. Süleyman Erte ilçe başkanımız burada mı? İlçe Başkanlığı, ilçe kongresinde benim fermuara olur verdiğim için ödül olarak milletvekili yapıldığımı söyledi. Ben bu partiye 35 yılımı verdim, 35 yıl.. Ben bu partide Gençlik kolları başkanlığı yaptım, İlçe başkanlığı yaptım, il başkanlığı yaptım. 35 yıl bu partinin neferliğini yaptım” dedi.

 

“KUMKALE’Yİ KÖY YAPTIN, KÖY”

Kumkale’nin belde olduğunu dönemde Süleyman Erte’nin Belediye başkanı olduğuna dikkat çeken İsmet Güneşhan; “Senin Kumkale Belde Belediye başkanlığı yaptığından sonra Kumkale köy oldu, köy. Muhtarları toplayamadı, beceremedi 35 kişinin imzasını almayı. Kalkmış bize laf söylüyor. Bunları konuşmayacaktım ama ilçe kongresinde bunları gündeme getirdiğinde İl Kongresinde konuşacağım demiştim” ifadelerini kullandı.

 

“PARTİNİN TELEVİZYONUNU, SU ZEBİLİNİ ALDINIZ. BU SİYASİ AHLAKSIZLIKTIR”

CHP içerisinde bilinen ancak dile getirilmeyen bir olayı da İl Kongresinde açıklayan İsmet Güneşhan; “Burada bunları destekleyebilirsiniz, birçok yeni partilimiz var. Ama bazı şeylerde bilinsin. CHP Merkez İlçe Başkanımız Can Ergün seçildi. İlçe Başkanımız görevi almadan, devir teslimden bir gün önce partinin televizyonunu, su zebilini alıp gitmek nedir? Alıp gittiniz. Bu hangi siyasi ahlaka sığar, yapılır mı bu. Bunun adı ahlaksızlıktır, siyasi ahlaksızlıktır” tepkisini gösterdi.

Süleyman Erte ise bu sözler üzerine “Bunları söyleyemezsiniz” diyerek tepki gösterdi. İsmet Güneşhan ise; “Söylerim, Kumkale ne durumda? Kumkale’yi köy yaptın, köy” diyerek tepki gösterdi. İsmet Güneşhan’ın sözleri üzerine aralarında Metin Ümit Ural, Süleyman Erte, Süheyla Eriş gibi isimler salondan ayrıldılar. İsmet Güneşhan’ın konuşmasını bitirmesinin ardından ise salona geri döndüler.

 

TEVİZYON VE SU ZEBİLİNİ ALAN KİM?

Öte yandan CHP Merkez İlçe binasında devir teslimden önce bulunan Televizyon ve Su Zebili’nin Belediye Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Rebiye Ünüvar’ın “Bunları partiye ben aldım, bırakmam” diyerek yanında alıp götürdüğü iddia edildi. CHP Merkez İlçe Başkanı seçilen Can Ergün ve yönetiminin Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyareti esnasında gündeme getirdiği, Gökhan’ın da talimatı sonrasında su zebili ve televizyonun tekrar CHP Merkez İlçe Başkanlığına götürüldüğü öğrenildi.

 

“MYK’DA GÖREV YAPTIM. 12 İLÇEDE SANDIK KOYDUK ÖRGÜTÜN ÖNÜNE”

CHP Parti Meclis üyesi ve kongrede divan başkanlığı yapan Muharrem Erkek ise tüm konuşmacıların ardından gündeme sürekli getirilen iddialar üzerine şunları söyledi; “Uzun yıllar CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak MYK’da görev aldım. Şimdiye kadar MYK’da konuşulanları hiçbir zaman konuşmadım, açıklamadık. Siyasi ahlak bunları gerektirir, neler konuşuldu, neler yaşandı zaman içerisinde aydınlanır. Ben MYK’da görev yaptığım süre içerisinde Çanakkale’de 12 ilçede sandık koyduk İl Başkanı Sayın İsmet Güneşhan’ın ile birlikte. Örgütler istediği, talep ettiği için. Ondan önce hiçbir dönem sandık konulmamıştı. Tamamıyla merkez yoklaması ile belirleniyordu, merkez ilçede dahil olmak üzere. Bütün ilçelerde sandık konuldu, örgütlerimiz istediği için. Saygı gösterdik; hatta MYK’da da tepkiler aldık.

 

“BİZDEN ÖNCE HERKEZ ATANIYORDU; İLK KEZ SANDIĞI BİZ KOYDUK ÖNÜNÜZE”

Belediye meclisinde hiçbir dönem sandık konulmuyordu, tamamı yazılıyordu. Eğilim yoklaması kararı çıkarttık MYK’dan, o kararı nasıl çıkarttığımı ileride anlatırım belki, şimdi değil. MYK karar almıştı; bizim Çanakkale kararından çok önce. Eğilim yoklaması talepleri vardı birkaç yerde. Neden 2-3 yerde uygulandı diyor arkadaşlar ama bilgiye dayalı olmayan bir eleştiri bu. Türkiye’de sadece iki üç yerde yapıldı, biri de Çanakkale oldu. MYK kararı almış, tebliğ etmişti; eğilim yapılacaksa çift numaralar için yapılacak, tek numaralar için yapılmayacak kontenjana ayrılacak diye. Daha önce hiç kimse seçilmiyordu, tamamı yazılıyordu. Belediye meclislikleri, İl Genel Meclisliklerinde de. 2004’te, 2009’da 2014’te ne oldu? 2019’da ama biz oradaydık, sandık koyduk” dedi.

 

“ÖN SEÇİM OLMASAYDI; ÜLGÜR GÖKHAN ATANACAKTI”

Çanakkale’de örgütün talebi üzerine önseçim kararı çıkması yönünde MYK’dan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bile kendisine tepki gösterdiğini açıklayan Muharrem Erkek; “Genel Başkanımız bile tepki gösterdi. Kime göre yazmayacaktık sandık konulmasaydı, o dönem öyle bir irade vardı. Ben o tepkilere rağmen o sandığı korudum. Demek ki hiçbir teşekkürü hak etmemişiz. Bugüne kadar hiç sandık konulmuyordu. Belediye başkanları, meclis üyeleri, İl Genel Meclis üyeleri de atanıyordu, herkes atanıyordu. 2019’da sandık konulmasaydı da Ülgür Gökhan belediye başkanı olarak atanacaktı” dedi.

 

“MADEM YETKİLERİNİZ ALINDI, İSTİFA ETSEYDİNİZ O ZAMAN..”

Metin Ümit Ural’dan sonra il başkanlığına Sahiba Güler Koçer’in getirilmesini “Kayyum Atandı” diye eleştiren Süheyla Eriş’e yanıt veren Muharrem Erkek; “MYK üyeliği görevimde bir tane örgüt görevden alındı mı, alınmadı. Ama ne diyorlar; Lâpseki’yi görevden aldınız. Müdahale etmesek daha belki neler olacaktı. Biz düşman değiliz ki.. Eksiklikler hatalar olabilir; burada bir hanımefendi çıkıyor Kayyum diyor. Kendi arkadaşınıza mı kayyum diyorsunuz? Kayyum nasıl olur? Tüm yönetimi görevden alır, yerine birilerini atarsınız, kayyum olur. Biz elimizden yetkilerimiz alındığında hep istifa ettik siyasetten. İsmet Güneşhan merkez ilçe başkanıydı; ilçe seçim kuruluna liste sunma yetkisi alındı Önder Sav döneminde, aynı gün istifa etti. Siziz yetkileriniz alındıysa; istifa edin, bir duruş gösterin. Siyaset budur” tepkisini gösterdi.  Bunun üzerine İl Başkanlığına atanan Doğan Ateş itiraz etti. Muharrem Erkek ise yanıt olarak; “Gizli komisyon diyorsunuz, sekizli komisyon diyorsunuz MYK’ya.. Aydınlatmak gerekir onu. Objektif olmak gerekir; hakkaniyetli olmak gerekir birazda” ifadelerini kullandı.



HABER VİDEOSU





Bu haber 2253 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI