thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Demiryolu hayal gibi görünse de çalışıyoruz”

Tarih: 27-01-2022 06:28:23 Güncelleme: 27-01-2022 07:13:23 + -


Biga Ticaret ve Sanayi Odası'nın Ocak ayına ait olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı da Biga TSO faaliyetlerini değerlendiren Şadan Doğan; Çanakkale’nin özellikle Biga’nın uzun zamandır gündeminde olan Demiryolu ile ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile görüşmelerine devam ettiklerini söyledi. Demiryolu ile ilgili Şadan Doğan; “Demiryolu proje üzerindeyiz. Sayın grup başkanvekilimizle de görüşüyoruz. Belki uzun bir süreç bu. Nasıl 1915 Çanakkale Köprüsü hayal gibi gör


“Demiryolu hayal gibi görünse de çalışıyoruz”

Biga Ticaret ve Sanayi Odası'nın Ocak ayına ait olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı da Biga TSO faaliyetlerini değerlendiren Şadan Doğan; Çanakkale’nin özellikle Biga’nın uzun zamandır gündeminde olan Demiryolu ile ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile görüşmelerine devam ettiklerini söyledi. Demiryolu ile ilgili Şadan Doğan; “Demiryolu proje üzerindeyiz. Sayın grup başkanvekilimizle de görüşüyoruz. Belki uzun bir süreç bu. Nasıl 1915 Çanakkale Köprüsü hayal gibi görünüyordu, demiryolu da hayal gibi de görünse çalışmalarımıza başlıyoruz” dedi.

 

Toplantının başında Meclis Başkanı Melih Akyıl kısa bir sunum gerçekleştirdi ve Meclis Üyelerini bilgilendirdi. Ardından meclis gündemi görüşüldü. Biga TSO'nun Aralık ayındaki gelirleri 126 bin 32 lira 65 kuruş olarak gerçekleşirken, giderler ise 254 bin 824 lira 60 kuruş oldu. 2021 yılı içinde ise toplam gelir 2 milyon 180 bin 493 lira 34 kuruş oldu. 2021 yılındaki toplam giderler ise 1 milyon 457 bin 58 lira 56 kuruş olarak gerçekleşti.

 

Meclis sonrası ise Biga TSO Başkanı Şadan Doğan kürsüye çıkarak geçmiş yıllardaki çalışmalarının özetini meclis üyeleriyle paylaştı ve ardından önümüzdeki günlerde yapacakları çalışmaları ve yönetimin vizyonunu anlattı. Biga Üniversitesi vizyonundan vazgeçmediklerini de belirten Başkan Doğan, işletme fakültesinin onaylandığını, önümüzdeki günlerde bazı sürprizlerin de olacağını ifade etti. Kurulması planlanan oto galericiler sitesi, küçük sanayi sitesi ile ilgili de gündem yaratacak açıklamalarda bulunan Başkan Doğan, indirimli alışveriş günlerine de öncü olmak istediklerini ve Biga'da ikinci bir fuar yapmak için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

 

"HAMMADE TEDARİĞİNDEKİ ARTAN MALİYETLER..."

Başkan Şadan Doğan özetle şunları söyledi: "Biga ekonomisi her geçen gün daha da gelişip büyüyor. Çanakkale ve ülke ekonomisine katkımız sürekli artıyor. Bunun en önemli kanıtlarından biri kurulan ve kapanan şirket istatistikleri. 2021 yılında bir önceki yıla göre yeni kurulan firmalarımızın sayısı artarken kapanan firmaların sayısı azalmıştır. 2021 yılında yeni kurulan 119 firmanın 91’i şirket statüsünde. Gıda, tarım, hayvancılıktan otomotiv yan sanayisine, inşaattan makine ve metal sektörüne, ulaştırma ve madencilikten depoculuk ve geri dönüşüme kadar olan firmalarımızın sektörel çeşitliliği ilçemiz ekonomisini güçlü ve canlı kılıyor. Çanakkale 1915 Köprüsü’nün açılışını sabırsızlıkla bekliyoruz. Böylesi önemli bir lojistik avantajın da devreye girmesiyle bölgemiz bambaşka bir dinamizm kazanacak. Yeni varyantlarla etkisini göstermeye devam eden Covid-19 pandemisi ve dünya çapında kendini gösteren hammadde tedarikindeki sıkıntılar sonucu artan maliyetlerin gölgesinde geçen 2021 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Biga TSO üyeleri üretmeye devam etti” dedi.

“TALEPLERİMİZİN BİR KISMI GERÇEKLEŞTİ, BİR KISMI İÇİN DE ÇALIŞILIYOR”

Ekonomik sıkıntılara dikkat çeken ve bu konuda TOBB nezdinde girişimlerde bulunduklarına dikakt çeken Şadan Doğan; "Biga TSO olarak bizler de üyelerimizin bu zorlu süreci en az kayıpla atlatabilmeleri için vergi ve sigorta prim ödemelerinin ertelenmesi, esnaf kefalet sistemi ile verilmekte olan kredilerin esnaf – tacir ayrımı olmaksızın tüm faal vergi mükelleflerine verilmesi, sağlanan kredi imkânlarının amacı doğrultusunda kullanılması için gerekli önlemlerin alınması, tarımsal üretimin aksamadan devam edebilmesi için verilen desteklerin arttırılması, genel katma değer vergisi oranlarının düşürülmesi, icra ve iflas takiplerinin ertelenmesi, bankalar nezdinde yaşanan kredi teminat sorunları ve vadesi gelen çek, maaş, kredi, dönem sonu faizi gibi ödemeler için ilave kredi limitleri tanımlanması gibi konular başta olmak üzere çok sayıda taleplerimizin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığıyla ilgili makamlara iletilmesini sağladık. İlgili makamlarca bu başvurularımızın içerdiği konuların bazıları gerçekleştirilirken, bir kısmı üzerindeki çalışmaların devam ettiği hususunda cevaplar aldık. Üyelerimizin yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerimizi günbegün ilgili makamlara iletmeye devam ediyoruz” bilgisini verdi.

 

“YENİ YILDA İSTİKRAR VE GÜVEN ORTAMININ SAĞLANMASI EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ”

Geride kalan 2021 yılının üretici ve tüketiciler açısından zorlu bir yıl olduğunu belirten Şadan Doğan; "2021 yılı enflasyon ve emtia fiyatlarındaki eş zamanlı artışların yanı sıra kurdaki oynaklık nedeniyle piyasalarda hem üretimin hem de ticaretin dengesinin gerçek anlamda bozulduğu bir yıl oldu. Üretici tarafı üretim maliyetlerini hesaplayamamaktan şikâyet ederken, tüketiciler ise enflasyonun alım gücünü yok ettiği kanısında birleştiler. 2022 yılına üretim maliyetlerini etkileyen elektrik ve doğalgaz fiyat artışıyla başladık. Bütün bu olumsuzluklara rağmen artan ihracat rakamlarına ve üretim gücümüze olan inancımızla ilçe ve ülke ekonomisine tüm gayretimizle katkı vermeye devam ediyoruz. 2022 yılının daha verimli, sağlıklı ve bereketli geçmesini diliyoruz.  Artık her açıdan daha umutlu ve daha iyisinin geldiğini öngörebildiğimiz yeni yıllara ihtiyacımız var. Daha umutlu ve iyi yıllar için ülkemizde uzun vadeli stratejilere ihtiyaç duyuyoruz. Potansiyelimiz her daim umut yaratıyor, bu sebeple söz konusu potansiyeli mutlaka kullanmamız gerekiyor. Küresel üretimin yüzde 3,1, küresel ticaret hacminin ise yüzde 8,2 gibi rekor düzeylerde küçülmesine neden olan pandemi 2020 yılını “kayıp yıl” haline getirdi. 2021 ise “kısmi onarım yılı” niteliğinde geçti” dedi.

 

“EKONOMİ HER ŞEYE RAĞMEN BÜYÜDÜ”

Pandeminin tüm ülkeler üzerinde ciddi etkileri olduğunu belirten Şadan Doğan; "2021 yılı her şeyi yeniden düşünme, her şeyi yeniden kurgulama zorunluluğuna işaret etmiştir. Nitekim, insan-ekoloji dengesinin yeniden kurulması gereği belirginleşmiştir. Artan navlun maliyetleri ve karbon salınımının azaltılması zorunluluğu, yakından tedariki önemli hale getirmiştir. Başta sağlık ve gıda olmak üzere bazı stratejik alanlarda kendine yeterlilik büyük önem kazanmıştır. İstihdamın devamlılığı ve artışı açısından sanayi sektörünün önemi adeta yeniden pekişmiştir. Her ülkenin coğrafi konumu ve üretim deseni çerçevesinde sektörel bazda etkin rekabet stratejilerine sahip olmasının önemi kendini daha da derinden hissettirmiştir. Dolayısıyla pandemiyle geçen son iki yıl tüm ekonomik aktörler için zorunlu ve pahalı bir okul niteliği kazanmıştır. Başta sanayiciler olmak üzere tüm ekonomik birimler böylesi bir yılı daha önce görmemiş olabilir. Özellikle, kur hareketliliğindeki aşırı oynaklıklar biz sanayicileri adeta hem yoğun sisli havada, hem buzlu bir zeminde, hem de trafik ışıkları iyi görünmeyen bir yolda ilerlemek zorunda bırakmıştır. Buna rağmen, baz etkisiyle de olsa, 2021 yılında ekonomi yüzde 10, sanayi sektörü 10’unun da üzerinde büyüyecek gibi görünmektedir. Ekim sonu itibariyle sanayi sektöründe istihdam artışının 900 bin kişiye, ihracat artışının yüzde 35’e yaklaşması oldukça sevindiricidir. Bu zorlu yılda gerçek başarılarından dolayı sanayicilerimizi kutluyorum” dedi.

“DÖVİZDEKİ İSTİKRARSIZLIK BİZİ PUSULASIZ BIRAKTI”

Son aylarda yaşanan kur krizine de değinen Şadan Doğan; "Döviz kurlarındaki istikrarsızlık bizi adeta pusulasız bırakmaktadır. Kur artışlarına bağlı enflasyonist etkiler ücret artışlarından da beslenecektir. Maliyet enflasyonu ve düşük büyüme yani stagflasyonist eğilimler güçlenmiştir. Kredi faizlerinde yılın son günlerinde görülen artışlar bizleri karamsarlığa itmektedir. İhtiyacımız olan düşük enflasyon, düşük faiz ve gerçekçi kur düzeyine bir an önce ulaşmak zorundayız. Bunun için öncelikle ekonomik, sosyal ve siyasi iklimin güven vermesi, ardından fiyat istikrarını sağlayacak, yatırım, üretim ve ihracatı destekleyecek güçlü ve bütünsel bir ekonomi politikası programının hazırlanması gerekmektedir. Sorunlar ve çareler bellidir. Yapılması gereken ortak akıl ve güçlü bir ekip ile yola çıkılması ve kamuoyunun desteğinin alınmasıdır. Bunlar yapılabildiğinde 2022 yılı onarımın ötesinde yeniden yapılanma yılı olabilecektir. Aksi halde ekonomimiz patinaj yapmaya devam edebilecektir. Biz sanayiciler her zaman olduğu gibi yeni yılda da daha güçlü bir ekonomi, daha umutlu bir toplum için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

 

"İŞLETME FAKÜLTESİ ONAYLANDI"
Biga Üniversitesi hayallerinden asla vazgeçmediklerini söyleyen Şadan Doğan; "Benim katılamadığım sivil toplum platformu toplantısında hoşuma gitmeyen bir görüşme gerçekleşti. Daha sonra rektörümüzle de bir araya geldik. Biga Üniversitesi konusunda bizim bilgimiz dışında bir gündem oldu. Görüşmelerimiz neticesinde İşletme Fakültesi onaylandı. Fakülte sayımız 3’e çıkıyor. Bir de MYO’muz var. Başka fakülteler ile ilgili gelişmeler de var. Yine sürprizler gelebilir. Biga Üniversitesi kurulması hayalimizden vazgeçmiş değiliz. Çalışmalarımız devam ediyor” bilgisini verdi.

 

“OSB, OTOGALERİCİLER SİTESİ, KAMYON GARAJI…”

Biga TSO Başkanı Şadan Doğan çok emek harcamalarına rağmen oto galericiler sitesini yapamadıklarını belirterek sebeplerini şöyle açıkladı; “Burada oto galericiler sitesini beceremedik. Çok emek harcadık. Bazı konulardan dolayı olmadı. Tek bize, Biga TSO'ya verseydiler, bizim öncülüğümüzde yol alsaydık, bugün inşaatlara başlamıştık. Üyelerimizle, komite başkanlarımıza da söyledik. Tekrar masaya yatıracaklar. Bigamızda mevcut 2 adet küçük sanayi sitesi ihtiyaca cevap vermediğinden, Savaştepe Köyümüzde yaklaşık 400 dönüm araziye üçüncü bir küçük sanayi sitesi yapıyoruz. Aynı şekilde kamyoncularımız için de yeni ve modern bir kamyon garajı yerini belirledik. Büyük ihtimalle Göktepe tarafına yapılacak. Proje çalışmaları başladı. Aynı bölgede et entegre tesisi proje çalışmaları da devam ediyor. Bir eksiğimiz de Eko Turizm. Eko turizmle ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Parion Antik Kenti yeniden diriliyor ve turizme kazandırılacak. Nilüfer Gölü ve mesire alanı ile Işıkeli Pomak Kültür Evi turizme kazandırılacak. Mehmetçik adının doğmasına vesile olan Seddülbahir Kahramanı Bigalı Mehmet Çavuş'u yeni nesillere tanıtmak için çalışmalarımız sürüyor. Coğrafi işaret tescili alınabilecek ürünlerimizi belirledik. Çalışmalarımız sürüyor. Biga eti, Biga pirinci, Biga peynir tatlısı ve Biga nohut kahvesi için çalışıyoruz. Balıklıçeşme OSB ile ilgili genişleme sahası çalışmalarımız hazır. Maliyetler üzerine çalışıyoruz. Çok talep var. 24 tane arsa çıkacak. Biga'ya 24 yatırımcı gelecek. Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi kurmak istiyoruz. Sera ağırlıklı çalışmayı planlıyoruz. Bunun da inşallah onayını almak istiyoruz."

"DEMİRYOLU, KARABİGA LİMANI..."

Çanakkale’nin özellikle Biga’nın uzun zamandır gündeminde olan Demiryolu ile ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile görüşmelerine devam ettiklerini söyleyen Şadan Doğan; çalışmalara başladıklarını söyledi. Şadan Doğan; "Demiryolu proje üzerindeyiz. Sayın grup başkanvekilimizle de görüşüyoruz. Belki uzun bir süreç bu. Nasıl 1915 Çanakkale Köprüsü hayal gibi görünüyordu, demiryolu da hayal gibi de görünse çalışmalarımıza başlıyoruz. Gündemimizde de tutmayı düşünüyoruz. Karabiga Limanı ve Yat Limanı çalışmamız da devam ediyor. Büyük ihtimalle 2022 yılında onaylanabilir. Karabiga Belediye Başkanımız da çok üzerinde duruyor. Biga Fuarı'nın da ikincisini yapmak istiyoruz. Bunu da esnaflarımızla ve üyelerimizle görüşeceğiz. Hangi alanda fuar yapacaksak, Biga TSO önderliğinde aynı şekilde yapmayı düşünüyoruz. Biga İndirimli Alışveriş Günleri'ni bu sene Biga TSO önderliğinde yapmak istiyoruz. Bunla da ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Diğer odalarımızı da katıp buna da bir başlangıç yapmak istiyoruz. Nasıl 1995 yılından bu yana Biga'da fuar yapılıyorsa, odamızın önderliğinde Biga İndirimli Alışveriş Günleri'ni yapmak istiyoruz. Odamızın tüm bunları yapacak finansman gücü var. Ayrıca odamızın bunları yaparken dış kaynak sağlayacak gücü de var. Amacımız 2022 yılında üyelerimize desteklerimizi arttırıp hep birlikte başarırız diye düşünüyorum” bilgisini verdi.

 

"UYUM İÇİNDE, GECE GÜNDÜZ DEMEDEN..."

Biga TSO üyelerinin sorunlarını çözmek için gece gündüz çalışmaya devam ettiklerine dikkat çeken Şadan Doğan; "2013 yılından bu yana sizlerle birlikte Biga’mız için, Çanakkale’miz için, Ülkemiz için tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarımızla uyum içinde gece gündüz demeden çalışıyoruz. Üyelerimizin kendi sektörlerinin sorunlarını tartışıp, belirlenen sorunlara çözüm üretebilmeleri için meslek komitelerimiz toplantılarını düzenledi. 2021 yılı içerisinde 9 meslek komitesinde toplam 110 toplantı gerçekleştirildi. Meslek komitesi toplantılarına ilgili sektör temsilcisi üyeler de davet edildi. Belirlenen sorun ve taleplerin çözümü için yerel yönetimler, kamu kurumları, TOBB ve hükümet nezdinde girişimler yapılmış ve önemli sonuçlar alınmıştır. Çözüm yolu bulunmasına ilişkin girişimlerimiz de aralıksız sürmektedir. Üyelerimizin sektörel sorunlarına çözüm üretiyoruz, komitelerimize ilettikleri konuları ilgili kurum ve kuruluşlara iletiyoruz.  2021 yılında üyelerimize yönelik belgelendirme faaliyetleri aksamadan yürütüldü. 2021 yılı içinde 119 yeni üye kaydı yapılan odamızda, üye sayısı 1574’e ulaşmış bulunmaktadır. Kaydı kapanan/terkin edilen üye sayısı 58. 2021 yılında Biga'da ihracatçı firma sayısı 57’ye çıkmıştır. Biga'da bu dönemde, ihracatçı ailesine 7 yeni firma katılmıştır. 2013’te 21 ihracatçı üyemiz vardı” dedi.




Kaynak: https://www.medyalokum.com

Bu haber 4643 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER BÖLGESEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI