Tarımsal faaliyetler ve yerel üretim bakımından önemli bölgelerin başında gelen Çanakkale’de, Belediye bünyesinde kurulan Yerel Kalkınma Birimi, pek çok alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Coğrafi İşaretli Ürünler konusunda da çalışmalar gerçekleştiren ve 2018 yılında Çanakkale El Halısının coğrafi işaretinin devralınmasıyla bu alandaki çalışmalarına başlayan Yerel Kalkınma Birimi, 2022 yılında Eceabat Susamı ve Çanakkale Sakız Baklasının coğrafi işaret tescilini almak için yapılan başvurular ile faaliyetlerine devam etti.
ETİKETLER ESNAF VE ÜRETİCİLERLE PAYLAŞILDI
Coğrafi işaretli ürün konusunun bilinirliğini artırmak adına sergiler, söyleşiler gibi etkinlikler de düzenleyen birim tarafından, Çanakkale’deki coğrafi işaretli ürünlerin hem bölge halkına hem de şehir dışından gelenlere tanıtılması, coğrafi ürünlerin marka değerinin artırılması, bazı ürünlerin yanlış isim ile satışının önlenmesi ve genel farkındalık yaratılması amacıyla Cuma Pazarında Coğrafi İşaretli Ürünlerin etiket dağıtımı gerçekleştirildi.
Türk Patent ve Marka Kurumu sitesinde yayınlanan tescil belgelerindeki kriterlere göre üreticilere ve pazar esnafına yönelik gerçekleşen dağıtımda; bölgemizde yetişen, şu anda mevsimi olan ve pazarlarımızda satışa sunulan Çanakkale Domatesi, Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması, Yenice Kırmızı Biberi, Bozcaada Çavuş Üzümü ve Lapseki Şeftalisinin etiketleri dağıtıldı. Dağıtım sırasında Yerel Kalkınma Birimi çalışanları tarafından hem Pazar esnafına hem de kentlilere coğrafi işaretli ürünlere yönelik bilgiler verildi.