thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Kooperatif Bilmecesi: Arazi İpotekli Çıktı
Tarih: 14-12-2023 07:13:30 Güncelleme: 14-12-2023 07:15:30 + -


Çanakkale Sümer Kent Konut Yapı Kooperatifi’ne üye olup para yatıranlar, konut projesi yapılması planlanan arazi üzerinde ipotek olduğu için yıllardır mağdur oluklarını ifade ediyor.


Kooperatif Bilmecesi: Arazi İpotekli Çıktı

Kent merkezinde bulunan eski Sümerbank Sentetik Deri İşletmesi’nin bulunduğu alanda yapılacak konut projesi, yıllardır yapılamıyor. Sebebi de söz konusu alanın, kooperatife devrinden sonra üzerinde ipotek olduğunun anlaşılması… Ödemelerini yapan ve hisse sahibi olan kooperatif üyeleri, bu nedenle mağdur olduklarını belirtirken yetkililere yaptıkları başvuruların da bir an önce sonuçlanmasını talep ediyor.

 

335 ORTAKLI KOOPERATİF KURULDU

Çanakkale’de Kamu İktisadi Devlet Teşekkülü (KİT) olarak kurulan, yaklaşık 20 yıl üretimde bulunan Sümer Holding Sentetik Deri İşletmesi’nin 2004’te özelleştirilmesinin ardından, işletmenin bulunduğu arazi kentin en değerli alanlarından biri oldu. 55 bin metrekarelik Sentetik Deri İşletmesi arazisi, konut ve iş yeri olarak değerlendirilmek istendi. Özelleştirilerek bir inşaat firmasının aldığı alan için 2017 yılında kurulan Çanakkale Sümer Kent Konut Yapı Kooperatifi, çalışmalarına başladı.

 

Söz konusu Sümer Holding arazisi üzerinde, ortak sayısının 335, konut ve işyeri sayısının azami 1500 olması, arsa üzerinde çıkacak 335 konut haricindeki tüm konut ve iş yerlerinin müteahhit firmaya iş karşılığında verilmesi planlandı. Kooperatif ortaklık bedeli olarak her hissedar ortağın 140 bin TL ödeme yapmasına karar verilirken, 7 arsadan oluşan Sümer Holding Sentetik Deri İşletmesi arazisi, 44 milyon 400 bin liralık bedel ile satın alındı ve sözleşme 1 Mart 2017 tarihinde imzalandı.

 

İPOTEK OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Şubat ve Mart 2017 yılında yapılan resmi işlemlerin ardından, daha sonra tapu kayıtlarından anlaşıldığına göre;  12 Haziran 2017 tarihinde kooperatif tarafından satın alınan ve kooperatif adına tescil edilen en büyük yüz ölçüme sahip parsel üzerinde 1 Mart 2017 tarihinde kooperatife ait olmayan borçtan dolayı konmuş ipotek olduğu ortaya çıktı. Yani arazinin satın alındığı, sözleşmenin imzalandığı gün, arsanın ipotekli olduğu ileri sürülüyor.

 

İpoteğe konu olan, kooperatifin tarafı olmadığı borç için ipoteğin konduğu tarihteki enflasyonun çok üzerinde faiz kararlaştırıldığı iddia ediliyor. Kooperatif ortakları, “Kooperatife ipotekli arsa satılmış. Bu hissedar olan bizlerin haberi dışında bir satış işlemidir. Mağduriyete yol açmaktadır” diye konuşuyor. 

 

Ortaklar, tüm bu süreçlerin sonunda gerek Cumhuriyet Savcılığı nezdinde gerekse bakanlık düzeyinde yaptıkları şikayetlerin sonucunda; “Bizler hisse değerleri üzerinden paramızı ödeyerek bu kooperatife ortak olduk. İpotekli arsa satın alınarak kooperatifimiz de bizler de borçlu haline getirildik. Arsanın ipotekli olduğunu bilseydik, kooperatife ortak olmazdık. Paramızı ödediğimiz halde neden borçlu olduğumuzu, arsanın eski sahiplerinin hiçbir alacakları kalmamasına rağmen ipoteğin  niçin kaldırılmadığını anlamıyoruz. Hakkımızı yedirmeyeceğiz, hukuki ve idari yollar başta olmak üzeri tüm demokratik haklarımızı kullanacağız” diye konuşuyor.

 

ÜÇ AYRI SUÇ DUYURUSU YAPILDI

335 hissedarı bulunan Çanakkale Sümer Kent Konut Yapı Kooperatifi’nde bugüne kadar 50’nin üzerinde üyenin hem idari hem de hukuki başvuruları bulunuyor. 2021’de, 2022’de ve 2023’te yapılan üç ayrı suç duyurusu bulunurken bilirkişi süreçleri devam ediyor. Bunların dışında da CİMER’e bireysel şikayetler ve ‘usulsüzlük’ gerekçesiyle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru da yapıldı. Tüm hukuki ve idari başvurular, incelenmeye devam ediliyor.




Kaynak: https://www.gazeteduvar.com.tr

Bu haber 2795 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI