thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Koza A.Ş’ye Kuruldan Olumsuz Karar!
Tarih: 23-09-2023 08:21:57 Güncelleme: 23-09-2023 08:22:57 + -


Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından, Çanakkale'nin merkeze bağlı köyleri, Serçiler ve Terziler Köyleri yakınında gerçekleştirilmek istenen Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi projesinin Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası'nda kalan projesine kurul onay vermedi.


Koza A.Ş’ye Kuruldan Olumsuz Karar!

Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından, Çanakkale'nin merkeze bağlı köyleri, Serçiler ve Terziler Köyleri yakınında gerçekleştirilmek istenen Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi projesinin Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası'nda kaldığı öğrenildi. Çoğunluğu orman arazisi içinde yer alan proje, 3'üncü ve 1'inci Derecede arkeolojik sit alanında bulunuyor.

 

Koza Altın İşletmeleri A.Ş. ikinci kez aynı alanda altın madeni projesi için geçtiğimiz yıl başvuruda bulunmuştu. Merkeze bağlı Serçiler ve Terziler köyleri civarında bulunan alanda "Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi" projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılmıştı.

 

10 MİLYON TON KAYAÇ, 300 BİN TON ALTIN ÇIKARILACAK!

1880,92 hektar büyüklüğündeki ruhsat sahası içerisinde 50,29 hektar, 116,16 ruhsat alanı içerisinde ise 65,36 hektar olmak üzere, iki ayrı alanda toplam 115,65 hektarlık alanı kapsayan projede açık ocak işletmeciliği yöntemi uygulanacak. 25 ay süreceği öngörülen proje süresince toplam 300.000 ton altın cevheri çıkarılması ve 10,2 milyon ton ekonomik değeri olmayan kayaç çıkarılacağı hesaplanıyor.

 

ORMAN ALANINDA VE SU KAYNAĞI ÜZERİNDE

Projenin gerçekleştirilmesi planlanan ÇED Alanı-1’in yaklaşık 10 ha’lık kısmı şahıs arazisi, yaklaşık 40 ha’lık kısım ise orman alanı olurken, ÇED Alanı-2’nin ise yaklaşık 12 ha’lık kısmı şahıs arazisi olup, yaklaşık 53 ha’lık kısım ise orman alanında bulunduğu öğrenildi. Toplam yatırım bedelinin 6 milyon 500 bin TL olan projenin tamamı, kentin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın su toplama havzası üzerinde bulunuyor.

 

PROJE, ARKEOLOJİK SİT ALANLARI ÇEVRESİNDE

Altın-Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi" projesi ÇED Başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre, projenin iki ayrı arkeolojik sit alanı çevresinde bulunduğu öğrenildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 28 Haziran 2018 tarihli kararına göre, proje alanı yakın çevresinde, iki ayrı arkeolojik sit alanı bulunuyor. Bu alanlardan ilki, 3. Derece arkeolojik sit alanı olan ve 10,2 milyon ton kayacağın getirileceği Depolama Alanının bulunduğu ÇED Alanı-2’nin güney sınırının hemen dışında yer alan Tepetarla Yerleşimi. Diğer alan ise, ÇED Alanı-2’ye 350 m uzaklıkta yer alan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kapsamındaki Madenkaya Kalesi...

 

KOZA’NIN AYNI BÖLGEDE İKİNCİ GİRİŞİMİ...

Koza Altın İşletmeleri; bölgede daha önce yine altın madeni projesiyle gündeme gelmiş o projenin de "ÇED Olumlu" kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açılmıştı. Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından, iki kez bilirkişi heyeti raporu istenen ilk proje için, 6 Ekim 2021 tarihinde ÇED Olumlu Kararı’nın yürütmesinin durdurulmasına karar verilmişti. Çanakkale 1. İdare Mahkemesi tarafından 30 Kasım 2021 tarihinde ise ÇED Olumlu Kararı’nın iptal edilmişti. İlk projenin mahkeme kararlarının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED süreci sonlandırılırken, Koza Altın İşletmesi ikinci proje için harekete geçmişti.

 

İKİNCİ GİRİŞİMDE DURDURULDU!

Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajının su toplama havzasına 1400 metre mesafede Koza A.Ş tarafından uygulanması planlanan Altın- Gümüş madeni projesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında yapılan ÇED İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısına itirazlarını sunmak üzere Belediyeyi temsilen Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay katıldı.

 

Kurulun yaptığı toplantı sonrasında M. İrfan Mutluay yaptığı açıklamada; “Yaptığımız itirazlar sonucunda iklim değişikliğini, kuraklığın etkilerini derinden hissettiğimiz ve yangınlarla ormanlarımızı kaybettiğimiz bugünlerde yeni ormanlık alanların tahribatına yol açacak ve tek su kaynağımız olan Atikhisar Barajımızı tehdit edecek proje kurul kararı ile durdurulmuştur. İnsan sağlığı, halk sağlığı ve doğanın korunması adına su kaynaklarının, toprakların, ormanların, tarım alanlarının ve tarımsal üretimin korunması adına mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.




Bu haber 2511 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BÖLGESEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI