thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Eski Başkanın Çevre Mücadelesi
Tarih: 23-05-2022 06:44:18 Güncelleme: 23-05-2022 06:45:18 + -


Kepez Eski Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan, Kıyı kenar bandında yapılan bina için Valiliğe ardından Belediyeye itiraz etti. Şimdi konuyu Yargıya taşımaya hazırlanıyor.


Eski Başkanın Çevre Mücadelesi

Kepez Belde Belediyesi sınırları içerisinde, Cumhuriyet Mahallesi 1188 parselde bulunan bir gemi acentesi şirketine ait yapı Kepez’in 2018 yılından bu yana gündemde. Dönemin Belediye Başkanı Dr.Ömer Faruk Mutan’ın önüne de giden plan tadilatı ve değişikliği talebi; 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Uygulama İmar Planı değişikliğine aykırı olduğu için gündeme bile alınmadı! Ömer Faruk Mutan kıyı kanununa da aykırı olan, vatandaşların kıyı ve sahillerine ulaşımı da engelleyeceğinden söz konusu plan tadilatını red etti.

 

SEÇİMLERDEN SONRA PLAN MECLİSTEN GEÇTİ!

2018 yılında Kepez Belediye Meclisi gündemine bile alınmayan söz konusu alana ait plan değişikliği CHP’li Birol Arslan’ın belediye başkanı seçilmesinden sonra gündeme alındı. Kasım 2020 ayında meclisten geçen söz konusu plan tadilatıyla Gemi Acenteliği şirketi ruhsat alıp inşaata başlıyor.

 

MUTAN VALİLİĞE KAÇAK YAPI ŞİKÂYETİNDE BULUNDU!

Kasım 2020 Kepez Belediye meclisinden geçen imar plan tadilatı sonrasında durumdan haberdar olan eski Kepez Belediye Başkanı Dr.Ömer Faruk Mutan Çanakkale Valiliğine Kaçak Yapı şikâyetinde bulundu. 16 Kasım 2020 tarihinde Çanakkale Valiliğinde şikayette bulunan Ömer Faruk Mutan; “Kepez Beldesi Cumhuriyet Mahallesinde yapılmakta olan bir gemi acentesinin kaçak inşaata başladığı, kıyı kenar kanuna uymayarak, Kepez Belediye Meclisinin söz konusu araziye plan tadilatı yapmak suretiyle imar verdiğini, böylece Gemi Acentesine ait arade kaçak inşaatın yapılmasına göz yumulduğuna” dikkat çekti!

VALİLİK ÖNCE CEVAP VERMEDİ!

16 Kasım 2020 tarihli Ömer Faruk Mutan’ın kaçak yapı yapıldığı, söz konusu yapıya Kepez Belediye meclisi tarafından yasa ve kanunlara aykırı şekilde imar plan değişikliği yapıldığı şikâyetine Çanakkale Valiliğinden cevap verilmedi! Yasalara göre belli bir süre içerisinde vatandaşların dilekçelerine yanıt vermekle yükümlü olan kurumlar yasa süre aşmasına rağmen Ömer Faruk Mutan’ın dilekçesine yanıt vermeyince, Mutan ikinci kez aynı konuda 3 Şubat 2021 tarihinde şikâyetini yeniledi.

 

“HERŞEY YASAYA UYGUN” DENDİ!

Mutan’ın aynı kaçak yapı ve kanuna aykırı plan değişikliğine neden cevap verilmediği; göz göre göre kaçak yapılaşmaya müsaade edildiğine dikkat çekmesi üzerine Çanakkale Valiliği söz konusu şikâyeti Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne inceletti. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise söz konusu yapılaşmanın 1/5000 ve 1/1000 imar plan tadilatlarına uygun olduğu, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve 3194 sayılı İmar Kanunlarının iş ve yönetmeliklerine hiçbir aykırılık olmadığını, Kepez Belediye meclisinden geçen plan değişikliğinde hukuka aykırı bir durum olmadığı sonucunu şikayetçi Ömer Faruk Mutan’a 3 Mart 2021 tarihinde bildirdi.

 

“HERŞEY YASAYA UYGUN” DENİLEN BİNAYI MAHKEME MÜHÜRLEDİ!

Kepez Belediye Meclisinden geçen imar plan değişikliği, Çanakkale Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün “İmar Değişikliği yasalara ve yönetmeliklere uygun olduğu, hukuka aykırı bir durumun olmadığını” bildirdiği Gemi Acentesine ait yapı Çanakkale Adliyesinde açılan bir davaya konusu olduğu ortaya çıktı! 2019/1831 esas nolu dosya ile şikâyetçi olunan arazideki inşaat çalışmaları mahkeme kararı ile “Kıyı Koruma Kanununa aykırılık, imar kanunu ve yönetmeliklere aykırılık gibi çeşitli gerekçelerle Mahkeme kararıyla yürütmeyi durdurma kararı çıkartılıp; söz konusu yapının inşaatının mahkeme süresince mühürlenmesine karar verildiği ortaya çıktı!

MAHKEME MÜHÜRLEDİ AMA İNŞAAT DEVAM EDİP TAMAMLANDI!

Ömer Faruk Mutan’ın şikâyetine konu olan Gemi Acentesi şirketine ait arazideki yapılaşma hakkında yürütmeyi durdurma ve inşaatın mühürlenmesine karar verilmesine rağmen söz konusu Gemi Acentesi şirketinin inşaatı durdurmayarak inşaatını tamamladı!

 

“YIKILMALI YADA ESKİ PLANA GÖRE YENİDEN PROJELENDİRİLMELİYDİ”

Yaşanan hukuksuzluk üzerine Ömer Faruk Mutan; “Mahkeme kararıyla bina mühürlendi ancak buna rağmen inşaat devam etti. Aslında mevcut inşaat halindeki yapı eski plan hükümlerine uygun olarak tekrardan projelendirilmeli ve belki de yapı yıkılmalıydı. Şuan ki hali ile yapıya ruhsat verilemez, verilmesi halinde yasaya aykırı iş ve işlem yapılacaktır. Bu durumda kanunen suçtur” dedi.

 

MAHKEME KARAR VERDİ: “YASAL DEĞİL, KANUNLARA AYKIRI”

Gemi Acente şirketinin talebiyle gerçekleşen ilk imar değişikliği ve bu değişikliğe istinaden verilen inşaat ruhsatının yasalara aykırı olduğu ortaya çıkması; mühürlenmesine rağmen inşaata başlanmasını dilekçe ile Çanakkale Valiliğine şikeyet eden Mutan’a “tüm yasa ve kanunlara uygun, meclis kararı hukuka aykırılık teşkil etmiyor” yazısı sonrasında mahkemenin kaçak yapıyı mühürlemesinin ardından inşaat mühürlenmesine rağmen, mühür sökülerek inşaatın bitirilmesi mahkemenin karar almasına engel olmadı. Çanakkale adliyesinde görülen dava sonrasında mahkeme 2021/318 sayılı kararı ile yapının yasal olmadığına, imar plan değişikliklerinin yasaya aykırı olduğuna, kıyı imar kanuna aykırı işlem yapıldığına hükmetti.

 

MÜDÜRLÜK YASAL DEMİŞTİ; BAKANLIĞA GÖNDERDİ!

Mahkemenin aldığı karar sonrasında Kaçak yapı sahibine ruhsat verilmedi. Ruhsat başvurusuna hiç kimse imza atmadığı; atıldığı takdirde imza atanların yargılanabileceğinin ortaya çıkması sonrasında daha önce imar plan değişikliği yapılan ve kaçak bir şekilde yasalara aykırı şekilde inşa edilen yapının bulunduğu parsel ile ilgili ikinci kez Kepez Belediye Meclisine geldi!

BAKANLIK TOPU YENİDEN MECLİSE ATTI!

Fakat söz konusu yapının belediye meclisi gündemine gelmeden önce Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderildiği ortaya çıktı! Ömer Faruk Mutan’ın şikâyet dilekçesine daha önce “İmar kanunlarına, kıyı kanuna uygundur, meclisin aldığı karar hukuka uygundur” diyen müdürlük yetkilileri bu sefer kararı Bakanlığa gönderdi.

 

“BURASI ATEŞ TOPU, TUTANIN ELİNDE KALIR”

Mutan yapılan işlemleri ise şöyle açıkladı; “Çevre ve Şehirlik benim şikâyetlerime yasal, hukuka uygun derken; plan değişikliğinin yasalara ve kanunlara aykırı olduğunu, meclis kararının hukuka aykırı olduğunu, Gemi Acentesinin yaptığı binanın yasal olmadığını gördü. Bakanlığın reisen plan tadilatı yapma yetkisi vardı. Normalde bir dosya Bakanlığa gidip gelmesi 3-4 aylık süreç alır; fakat bakanlık başvurunun ardından hemen dönüş yaparak kararı Kepez Belediye Meclisine bırakmıştır. Çünkü burası ile ilgili olarak alınacak karar Ateş Topudur; tutanın elinde kalır.”

 

MECLİS OY ÇOKLUĞU İLE KAÇAK İNŞAATA YİNEDEN PLAN UYGULADI!

Kepez Belediye Meclisi bakanlıktan beklediği reisen imar planı değişikliğini alamayınca imar değişikliğini Belediye Meclisi gündemine aldı. CHP’li Ülkü Şimşek ve Hatice Şen oylamaya katılmazken; Gül Hanım Kırcı ise oylamada red oyu verdi. AK Partili 4 meclis üyesi de hayır oyu verirken İYİ Partili ve diğer CHP’li 9 üyenin evet demesi ile 9-5 karar ile kaçak yapı yeniden ruhsat aldı!

 

“MECLİSE YANLIŞ BİLGİ VERİLDİ; OYLAMA USULEN YANLIŞTIR”

Kepez Belediyesinden bir kez daha geçen Gemi Acentesi şirketine ait kaçak yapı ile ilgili imar değişikliği hakkında görüşlerini sorduğumuz Ömer Faruk Mutan; “Usule aykırılık vardı oylamada. Meclise açıklama yapan teknik eleman meclisi de yanlış bilgilendirerek alanın plansız kaldığı söyledi. Halbuki revize edilen plandır. Planın eski hükümleri geçerlidir. Yapılan oylamada Hayır oyu veren meclis üyelerinin gerekçelerinin dinlenip kayda alınması usulü varken bu yapılmamıştır” dedi.

 

“YÜZDE 40’I TERK EDİLECEKTİ; YAN PARSELLERİN TERKLERİ ARTTIRILDI”

Plan tadilatı ve notlarını uydurma olarak niteleyen Ömer Faruk Mutan; “Uydurma planla arazinin yüzde 40’ını terk edeceği halde 0 terkle arazi adeta kemiksiz hale getirildi. Binanın sağ ve sol yanlarında Kıyı Kenar disiplini bozulmuş ve yol söz konusu parselin etrafında dolandırılmıştır. Böylelikle 188 parselde hiç terk yapılmazken; yanındaki parsel sahiplerinin hakları gasp edilerek terkleri arttırılmıştır. Anayasanın eşitlik ilkesi bu durumun neresindedir

 

“KIYILAR YAĞMALANDI, BETONLAŞTI.. YAPILAN KEPEZ’E İHANETTİR”

Kepez Belediyesinden geçen son imar değişikliği ile kaçak yapıya ruhsatlandırma işleminin yapıldığına dikkat çeken Ömer Faruk Mutan hem CHP’li yöneticilere, hem Kepez Belediyesinin CHP’li meclis üyelerine hem de çevrecilere seslendi. Mutan yaptığı çağrıda; “Çevre deyince aklınıza ilk Kazdağları mı geliyor? özellikle Kepez Belediye Meclisindeki CHP’li meclis üyeleri; yetkiniz dahilindeki kıyılar yağmalanıyor, betonlaşıyor. Yapılan binayı gidip gördünüz mü? Vicdanınız rahat mı? Yapılan Kepez’e ihanettir, kıyılara ihanettir, Kepez halkına ihanettir” dedi.

 

MUTAN İMAR DEĞİŞİKLİĞİNE YENİDEN İTİRAZ EDİYOR

Kepez Beldesinde 3 dönem belediye başkanlığı yapan Dr. Ömer Faruk Mutan, Gemi Acentesine ruhsat kazandırma çalışması olarak nitelendirdiği İmar Plan Revizyonunun askıya çıkması ile birlikte itirazda bulundu. Dilekçesini Kepez Belediyesine teslim ettiği öğrenilen Mutan’ın itirazlarının kabul olmaması halinde gerekli adli makamlara suç duyurunda bulunacağı öğrenildi.




Bu haber 5729 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI