thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Halilağa’da Yapacaklarını Anlattılar
Tarih: 20-10-2023 07:06:24 Güncelleme: 20-10-2023 07:27:24 + -


Çanakkale’de bulunan Halilağa Bakır Madeni projesi ile ilgili olarak maden firması yetkilileri ve basın mensupları bir araya geldiler. 500 hektar alanda yapılacak Bakır Madeni işletmeciliği için açıklamalarda bulunan Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş; “320 milyon dolarlık bir yatırım ile bölge halkına istihdam, ülke ekonomisine de katkı sağlayacağız” dedi.


Halilağa’da Yapacaklarını Anlattılar

Cengiz Holding kurumsal iletişim direktörü Ebru Erdoğan, Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş, Halkla İlişkilerden Sorumlu Mehmet Tülek Çanakkaleli basın mensupları ile bir araya geldiler. Halilağa Bakır Madeni işletmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş, aynı zamanda kamuoyunda merak edilen sorulara da yanıt verdi.

 

“PROJEMİZİ TARTIŞMAYI, SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZMEKTEN YANAYIZ”

Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş, yaptığı değerlendirmede; “Halilağa Bakır Madeni ile ilgili olarak toplumumuzda bir takım yanlış bilgiler dolaşıyor. Bizler toplumla açık olmayı, sürekli iletişim kanalları ile toplumu doğru bilgilendirmeyi hedefliyoruz. Sadece yasal izinleri alarak değil; işin başlangıcında da paydaşlarla, çevremizde yaşayan insanlarla projemizi tartışmayı, değerlendirmeyi ve sorunları birlikte çözmekten yanayız” dedi.

 

“ÜLKEMİZDE MADENCİLİKLE İLGİLİ OLARAK BAZI ALGILAR VAR”

Son yıllarda madencilik faaliyetlerine karşı toplumda bir ön yargı oluştuğunu ifade eden Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş; “Özellikle ülkemizde madencilikle ilgili olarak bazı algılar var. Bilinçli ve örgütlü toplumlarda yanlış yapılan projelere karşı çıkmak, bunları tartışabilmek önemlidir. Bu toplumun gelişmişliği ile de doğrudan ilgilidir. Türkiye’de de bu tür projelerin tartışılmaya başlanması doğru madencilik projelerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Madencilik sektörü çok gelişti ve çok iyi projeler yapılıyor. Şuanda dünya çapında madencilik faaliyeti yürütebilecek, gelişmiş ve model olabilecek özel sektör temsilcilerinin olduğunu biliyoruz. Madencilik insanlığın yerleşik hayata geçmesinde ana unsur olduğu bilinmektedir. Madencilik insanlığın bir gerçeğidir. Burada önemli olan ve zorunlu olduğumuz madencilik faaliyetlerinin insanla, çevreyle uyumlu halde ve iyi madencilik projeleri yapabilmektir. Yürüttüğümüz projelerden de anlaşılacağı üzere başarılı ve doğru madencilik yapmak istiyoruz. Madencilik bir ülkenin bağımsızlığı ile de doğrudan alakalıdır. Bir ülkenin yer altı ve yerüstü kaynaklarını işleyerek, üreterek yeterli gelişmişliğe ulaşması o ülkenin bağımsızlığı ve özgürlüğü ile de doğrudan ilgilidir. Bugün dünyamızda olup bitenlere baktığımız zaman; ekonomisi ve sanayisinin gelişmiş olması bir ülkenin ne kadar önemli olduğunu bizlere gösteriyor” dedi.

 

“İLK ETAPTA 2000 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAĞIZ”

Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş, Halilağa Bakır Madeni projesi ile ilgili olarak ise; “Özetle şunu söyleyebilirim; Halilağa Bakır Projesiyle 90 milyon ton civarında bir maden çıkartılacak. Bu miktardaki madenlerin bugünkü değeri 2,5 milyar dolar düzeyindedir. Ülke ekonomisine sağlanacak fayda 2,5 milyar dolar seviyesindedir. Tabi ki bu projenin yerel ekonomiye ve istihdama da katkıları olacak. İlk etapta 2000 kişiye istihdam sağlarken; işletme sürecinde ise minimum 1200 kişilik bir istihdam söz konusu olacak.  Bu iş gücünün de yerelden sağlanması önceliğimiz. Diğer işletmelerden edindiğimiz tecrübeler sonrasında; deneyimli eleman bulmakta zorlandığımızdan öncelikli hedefimiz personele nitelikli eğitim verilmesini sağlamaktır” bilgisini verdi.

 

“DSİ’NİN PROJESİNİ ÜSTLENİP İKİ BARAJ KURACAĞIZ”

Halilağa Bakır Madeni Projesinin su ihtiyacı ile ilgili olarak ise Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş şu açıklamada bulundu; “Çanakkale aynı zamanda bir madencilik şehridir. Burada bazı sorunlar var; zaman zaman medyada da gördüğümüz kadarıyla. Özellikle su konusunda gündeme geliyor. “Su kaynaklarını nasıl kullanacaksınız” şeklinde sorular geliyor. Projemizde kullanmak üzere bir su kaynağından bir regülatör yardımı ile yapacağımız iki adet baraja su nakledeceğiz. Kocabaş çayından temin edeceğimiz su ile tesisimizin ihtiyacı olan suyu karşılayacağız. Bölgede DSİ’nin bir sulama projesi var bölgede; bu projeyi geliştirmeyi hem de ihtiyacımız olan suyu üretmeyi hedefliyoruz. Hedeflenen; sulama amaçlı alanları 3 milyon 300 bin metrekare daha arttırarak yöreye olan faydamızı da arttıracağız. DSİ’nin projesinin maliyetini de kendimiz üstleneceğiz.”

 

“DENİZE AKAN DEREDEN YÜZDE 5 ORANINDA SU ALACAĞIZ”

Kocabaş Çayı’ndan yağış mevsimlerinde sadece yüzde 5 oranında su alacaklarını ve bu suyu kullandıktan sonra geridönüşüm ile kullanmaya devam edeceklerini belirten Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş; “Burada kritik nokta şu; alacağımız su tarım sezonun dışında kalan 7 aylık dönemde ve yağışların bol olduğu dönemde sadece yüzde 5’lik bir bölümünü kullanacağız. Dolayısıyla denize akan suyun çok az bir kısmını alıp, depolayacak sonrasında da kullanacağız. Yer altı su kaynaklarının korunması da mümkün hale gelecek. Tarım amaçlı veya içme suyu olarak kullanılmayan, tamamiyle atıl haldeki bir su miktarını kullanacağız. Depolayacağımız suları kullandıktan sonra bunları atmayacağız, bu suları tekrar tesislerimizde geri dönüştüreceğiz. Tesiste kullanılacak su aslında geri dönüşümünü sağladığımız sulardan olacak, geri kalan ihtiyacımız olan suyu ise buradaki kaynaktan karşılayacağız” dedi.

 

“2,5 MİLYAR DOLARLIK REZERV VAR. 320 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAĞIZ”

Halilağa Bakır Madeni projesi ile ilgili sorulara da yanıt veren Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş; bölgede 2,5 milyar dolar değerinde rezerv olduğunu belirterek; “Projenin toplam maliyeti 320 milyon dolar gibi bir yatırım söz konusu. Bizim projenin ruhsat alanı oldukça büyük ama ÇED aldığımız alan sadece 500 hektar alanı proje alanı olarak belirledik. 200-230 hektar gibi bir alanda çalışma yapacağız, bunun içerisinde tesislerimizde yer alacak” dedi.

 

“2024 YILI ORTASINDA ÇALIŞMALARIMIZA BAŞLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

Projenin ne zaman işletmeye geçirileceği ile ilgili soruya yanıt veren Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş; “İşletme şuan projeler bitmiş durumda ancak izin prosedürleri devam ediyor. Bir mahkeme süreci de söz konusu. Kusurlu olarak görülen iki konu vardı; bunların gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi ile birlikte yeniden ÇED raporu hazırlandı. Bu rapor da Çevre Bakanlığı tarafından onaylandı. Şuan da maden izinleri, kamulaştırma gibi izinler bittikten sonra projeye başlanması hedefleniyor. 2024 yılı ortasına doğru çalışmaya başlamayı hedefliyoruz. Proje içerisinde vatandaşlara ait araziler de var. 330 dönüm kadarını vatandaşlardan satın aldık, 300 dönüm civarında bir arazi daha vatandaşlarımızın elinde bulunuyor. Bunlar uzun yıllardır tarım faaliyeti yürütülmemiş araziler. Yaklaşık 600 dönüm gibi bir arazi vatandaşlara ait, kalan kısım ormanlık alandan oluşuyor” dedi.

 

“MADEN CEVHERİ SAMSUN’DA İŞLENECEK”

Halilağa Bakır Madeni projesinden çıkacak madenin Samsun’a nakledileceğini belirten Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş; “Bakır madenciliğinde cevher çıkartıldıktan sonra, belli bir boyuta kadar öğütülüp bakır içeren mineraller bu karışımın içerisinden alınıyor ve kurutuluyor. Buna biz konsantre yani zenginleştirme diyoruz. Buradaki tesisin amacı da bu; yüzde 0,3 olan içindeki bakır oranı olan malzemeyi biz alıp yüzde 20 bakır içeren bir hale getiriyoruz. Bunu da Samsun ilinde bulunan Türkiye’deki tek İzabe Tesisinde dönüştürmeye göndereceğiz. İzabe tesisinde bunlar yakılarak belli bir zenginleştirme işleminden geçiriliyor. Şuandaki tek alternatifimiz buradan çıkacak cevheri Samsun’a göndereceğiz. Karayolu ile Karabiga limanına ulaştırılacak mineraller, buradan gemi aracılığı ile Samsun’a gönderilecek” bilgisini verdi.




Bu haber 1946 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI