thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Mithat Atabay


Facebookta Paylaş









Hayri İnönü’nün Dedesi Çanakkale Belediye Başkanı ve İstanbul Valisi Bir Şahsiyet
Tarih: 09-08-2015 09:26:00 Güncelleme: 09-08-2015 09:37:00


Süleyman Sami Kepenek, Çanakkale eski belediye başkanlarından Bigalı Ali Beyzade Mehmet Rasim Bey’in oğludur. Çanakkale Belediye Başkanı Mehmet Rasim Bey’e eli geniş olduğundan ötürü “Cebi Delik Mehmet Rasim Efendi” denirdi.

 

1881 yılında Çanakkale’de doğdu. Çanakkale’de ilk ve orta öğrenimini yaptıktan sonra 1903 yılında Mülkiye Mektebi’nden (Siyasal Bilgiler Okulu) mezun oldu. 2 Ekim 1903 tarihinde 500 kuruş maaşla Kosova Vilayeti maiyet memurluğuna tayin edildi. Kolaşin, sonra Tirgovişte, İştip ve Viçtirin kaymakamlıklarında bulundu. En son kaymakamlığı 1913 yılında bir buçuk yıl kadar sürecek olan Uzunköprü’dedir.

 

Süleyman Sami Bey’in, Kosova Vilayeti maiyet memurluğu ile başlayan ve 1913 yılına kadar devam eden on yıllık ömrü bugünkü Bulgar ve Sırp topraklarında komitacılarla mücadele etmekle geçti.

 

Süleyman Sami Bey 16 Temmuz 1914 tarihinde 4000 kuruş maaşla Lazistan mutasarrıflığına atandı. Bu görevi daha sonra Gümüşhane ve Tekirdağ mutasarrıflığı izledi. 17 Şubat 1919 tarihinde mülkiye müfettişliğine atandığında bir buçuk yıldır Çorum mutasarrıfı olarak görev yapıyordu. Bu sırada Kastamonu Vali vekilliği yaptı ve 800 kuruş maaşla Bitlis Valiliğine tayin edildi. Buradan da Elazığ Valiliği’ne nakledilerek bu görevini 20 Nisan 1923 tarihine kadar sürdürdü. 

 

Bu arada bir süre açıkta kalan Süleyman Sami Bey, Çanakkale’de babasından kalma çiftliğin işleriyle uğraşırken 1923 yılında Çanakkale Belediye Başkanlığı’na seçildi. Çanakkale Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü sırada 13 Mayıs 1924’te Kars Valiliğine tayin edildi. Kars’ta çok kısa süre görev yapan Süleyman Sami Bey, 2 Kasım 1924’te 15000 kuruş maaşla İstanbul Valiliği’ne getirildi. İstanbul Valiliği’nde üç yıl, iki ay, yedi gün görev yaptı. 23 Aralık 1927 tarihinde ikinci kez Kars Valiliği’ne atandı ise de bu göreve gitmedi ve istifa etti. Altı ay açıkta kaldı. Bu sürede halı ticaretiyle uğraştı. Sonra da 15000 kuruş maaşla Sivas Valisi oldu.  1928 yılı ortalarından 24 Nisan 1935 tarihine kadar Sivas’ta Vali olarak görev yaptı. Bu sırada “Kepenek” içme suyu tesis ve akımı münasebetiyle bunun anısına “Kepenek” soyadını aldı.  Süleyman Sami Bey, ayrıca Sivas’a demiryolu ulaşımının sağlanması, istasyon meydanının yapılması, şehre elektrik getirilmesi gibi kalıcı hizmetlerde bulundu.

Süleyman Sami Bey'in Kızı Fahrünnisa (Kepenek) Öğelman - Buanes Aires Büyükelçisi Fuat Kepenek - Kemalettin Sami Paşa'nın Kızı ve Süleyman Sami Bey'in Gelini Ayten Kepenek

Süleyman Sami Bey’e 28 Mart 1935 tarihinde İçişleri Bakanlığı Belediyeler Bankası Genel Müdürlüğü önerildi ve bu teklifi kabul ederek Sivas Valiliği’nden 24 Nisan 1935 tarihinde ayrıldı. Süleyman Sami Bey’e 1 Haziran 1935 tarihinden itibaren 178 lira 64 kuruş emekli maaşı bağlandı. On yıl Belediyeler Bankası Genel Müdürü olarak görev yapan Süleyman Sami Kepenek, 31 Ocak 1945 tarihinde istifa etti. Beş ay açıkta kaldı. Hazırlanan kanunla Belediyeler Bankası, İller Bankası adını aldı. Süleyman Sami Bey de 29 Haziran 1945 tarihinde İller Bankası İdare Heyeti üyeliğine seçildi. Bu görevde de 1949 yılına kadar çalıştı.

 

Süleyman Sami Bey’in çok başarılı bir memuriyet hayatı oldu. Tekirdağ mutasarrıfı görevinde bulunduğu sırada aşar vergisinin toplanmasındaki üstün gayreti sebebiyle Edirne Valiliğince takdirname ile taltif edildi. Çorum Mutasarrıflığı sırasında “Kördede” çetesinin yakalanmasındaki hizmetleri nedeniyle padişah tarafında üçüncü dereceden “Mecidi Nişanı” ile ödüllendirildi.  1927’de İstanbul Valisi iken Atatürk’e suikast olayı ile ilgili kişilerin yakalanmasındaki üstün gayretleri sebebiyle Bakanlar Kurulu tarafından teşekkür ve takdir belgeleri verilmesi suretiyle taltif edildi.

 

Süleyman Sami Bey’in 1930’da orman ürünleri işleyen bir şirketi de vardı. Şirket Türkiye’nin başlıca meşe ormanlarından “Çanakkale Ağıdağı Meşe Ormanı İşletme Şirketi Süleyman Sami ve Şürekâsı” adıyla faaliyet gösteriyordu. Şirketin merkezi İstanbul Sirkeci’de Sirkeci Palas’ta 9 numaralı daireydi. Şirket senede 12.000 metreküp meşe ağacı keserek işlemekte ve travers, yollama, kütük ve her çeşit kereste halinde orman ürünü teslimi yapmaktaydı. 

Süleyman Sami Kepenek ve İsmet İnönü'nün Torunu Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü

Süleyman Sami Bey, 1936 yılında “Orman Müteahhitleri ve Keresteciler Birliği”nin kurucuları arasında yer aldı. Birliğin Başkanı ünlü kuva-yı milliyecilerden Çolak İbrakim diye bilinen Bilecik milletvekili İbrahim Çolak, ikinci başkan İhsan Çelebioğlu, yönetim kurulu üyeleri; Adapazarı Ticaret Bankası Şefi Sadi, Eskişehir Çatacık Orman Müteahhidi Süleyman Sami Kepenek, Hakkı Batum, Şakir Laşka ve Ahmet Ovacık’tı.

 

Süleyman Sami Bey’in kurucusu olduğu diğer bir örgüt de “Belediye Bankası Memur ve Müstahdemlerine Ölüm Vukuunda Yardım Birliği”dir. Bu birlik 14 Şubat 1940 tarihinde tesis edildi. Birliği Başkanı Süleyman Sami Kepenek’ti. Diğer kurucular ise; Fazıl İlgen, Abdi Denel, Asım Ersan, Mithat Akdora ve Şemsettin Parlar’dı.

 

Teşkilatçı biri olan Süleyman Sami Bey, çocuklarını da Türkiye’nin çok tanınmış aileleriyle evlendirdi ve bunlarla akraba oldu. 3 Kasım 1942 tarihinde Süleyman Sami Bey’in o sırada Roma Büyükelçiliği’nde kâtip olan diplomat oğlu Fuat Kepenek, Berlin eski büyükelçisi Kemalettin Sami Paşa’nın kızı Ayten Hanım’a nişanlandı ve bir süre sonra da evlendiler. Fuat Kepenek, Paris Başkonsolosluğu, Dışişleri Bakanlığı’nda genel müdürlük ve Buenos Aires Büyükelçiliği yaptı. Bu evlilikle Süleyman Sami Kepenek, İsmet İnönü ile akraba oldu.

 

Süleyman Sami Bey, diğer oğlu Avukat Müfit Kepenek’i de Ali Rıza Kabaalioğlu’nun kızı Nezahat Hanım’la 27 Kasım 1955 tarihinde evlendirdi. Kızı Fahrünnisa Kepenek’i de Öğelman ailesine (İstanbul’da ünlü Süreyya Sinemasının da sahibi olan Süreyya Paşa’ya) gelin olarak verecekti. Bu evlilikle de Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın kız kardeşi Vecihe Hanım’la yani “Uşakızade Ailesiyle” akraba oldu.

 

Ancak Süleyman Sami Kepenek’in, 6 Aralık 1955 Salı günü bir kalp krizi sonucu yaşamını yitirmesi aileye büyük bir hüzün yaşattı. Cenazesi 8 Aralık’ta saat 11’de Sıraselviler’deki evinden alınarak Beyazıt Camii’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verildi. Cenazesi’nde dönemin en önemli siyasi şahsiyetleri ve tüccarları bulundu.

 

Süleyman Sami Kepenek, ailesini o kadar genişletmişti ki; zaten kendisi Çanakkale eşrafından ve bir süre belediye başkanlığı da yapmış olan Cebidelikzade Mehmet Rasim Efendi’nin oğluydu. İki kardeşi vardı. Bunlar Reşat Kepenek ve Mahmura Acar’dı. Çocukları Fahrünnisa Öğelman, Fuat Kepenek ve Müfit Kepenek’ti.

 

Süleyman Sami Bey, Fahrünnisa’nın eşi Hayri Öğelman’ın kayınpederiydi. Hakkı Öğelman, Engin İnönü ve Ömer İnönü’nün büyükbabasıydı. Süleyman Sami Kepenek’in İsmet İnönü ile akrabalığına biraz daha açıklık getirirsek durum şöyledir: İsmet İnönü’nün iki oğlu ve bir kızı vardı. Erdal ve Ömer İnönü, kızı da Sevinç İnönü’dür. İsmet İnönü’nün işadamı oğlu Ömer İnönü, Hayri-Fahrünnisa (Kepenek) Öğelman çiftinin kızları Engin Hanım’la evlendi. Engin Hanım, Süleyman Sami Kepenek’in torunu, emekli büyükelçi Fuat Kepenek’in yeğenidir. Ömer-Engin İnönü çiftinin, Erdal İnönü’nün de en çok sevdiği yeğeni Hayri ile Eren adını verdikleri iki çocuğu dünyaya geldi.  Hayri İnönü, Kadirbeyoğlu ailesinden emekli büyükelçi Veysel Versan’ın yeğeni Nazlı Kadirbeyoğlu ile evlendi. Çanakkaleli Süleyman Sami Kepenek’in torunu Hayri İnönü şimdi Şişli Belediye Başkanı’dır. Süleyman Sami Kepenek’in 25 Mayıs 1968’de vefat eden eşi Müzeyyen Hanım da Hayri İnönü’nün ninesidir. 

 

Sonuç olarak Çanakkale’de babası Belediye Başkanı, kendisi de Çanakkale’de hem belediye başkanı olan Sivas ve İstanbul’da valilik yapan, İller Bankası Başkanı olan Süleyman Sami Kepenek böyle unutulmaz bir adamdı.

 



Bu yazı 36357 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI