thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Yargılanmasına Başlanmadan Yeni Sahte Faturalar Ortaya Çıktı!

Tarih: 11-09-2023 07:01:09 Güncelleme: 11-09-2023 07:03:09 + -


Umurbey Belediyesinin önceki dönem AK Partili Belediye Başkanı Sami Yavaş hakkındaki “Zimmete Geçirme, Evrakta Sahtecilik, Haksız Kazanç, Görevi Kötüye Kullanma, Kamu Şirketini Zarara Uğratma” suçlamasından soruşturma açılan ancak halen hakkında dava açılmadı. Sami Yavaş hakkında ne zaman dava açılacağı bilinmezken; Maliye Müfettişleri Umurbey Belediyesinde yaptıkları incelemelerde Sami Yavaş’ın dönemine ait yeni Naylon Faturalar buldu!.


Yargılanmasına Başlanmadan Yeni Sahte Faturalar Ortaya Çıktı!

2019 yerel seçimlerini kaybeden AK Partili Sami Yavaş’ın Umurbey Belediye başkanlığı yaptığı 5 yıllık süre içerisinde birçok olaya karıştığı TC Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü müfettişleri tarafından tespit edilmişti. AK Partili Sami Yavaş hakkında Zimmete geçirme, Evrakta Sahtecilik, Kamu şirketini zarar uğratma” gibi iddialar hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

 

3 MİLYON TL’LİK ZİMMET SUÇLAMASI

AK Parti Umurbey Belde Başkanlığı sürecinde hakkında çok sayıda iddialar bulunan Sami Yavaş hakkında “Zimmete Geçirme” suçlaması bulunuyordu. Mal ve hizmet almadan bazı şirketlere para ödediği, kendisinin müdürü de olduğu belediye şirketinden kendisine kefil olarak bankadan kredi çektiği iddiaları vardı. TC Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü müfettişleri yaptıkları incelemelerde AK Partili eski başkan Sami Yavaş’a dönemi ile ilgili olarak yapılan usulsüzlükler ile ilgili olarak 3 milyon TL’lik zimmet çıkarttı.

 

AK Partili Belediye Başkanı Sami Yavaş 31 Mart 2019 tarihinde kaybettiği Umurbey Belediyesini zarara uğrattığı, zimmete geçirme iddiaları olduğu, hatta belediyenin şirket müdürü olarak kendisine çektiği krediye de kefil olduğu, ödemediği kredi taksitleri sonucunda kefil olarak imza attığı şirkete haciz gelince ortaya çıkmıştı.

 

“SAHTE FATURALARLA ŞİRKETİ ZARAR UĞRATTIĞI DEĞERLENDİRİLMİŞTİR”

Bakanlık müfettişleri sahte fatura ve bu faturalar karşılığında kime yaptığı belli olmayan ödemeler ile ilgili Belediye şirketini zarara uğratması sebebiyle Sami Yavaş’a 65 Bin 749 Lira anapara, söz konusu sahte faturalar nedeniyle ödenmiş veya ödenecek tüm cezaların tahsil edilmesi için Sami Yavaş hakkında hukuki sorumluluk davası açılmasını önerdi.

 

300 BİN LİRALIK AVANS OLAYI!

Belediye şirketi hesaplarını inceleyen Bakanlık müfettişleri ayrıca bir başka olaydan kaynaklı olarak Sami Yavaş hakkında 300 bin liralık zimmet davası açılmasını talep etti. Söz konusu olay ile ilgili olarak bakanlık müfettişleri şu tespitlerde bulundular; “Umurbey Ltd.Şti.’nin Assos Ltd.Şti’ye yaptırdığı inşaatla ilgili olarak sadece verilen avansın iki yıldan daha uzun süre sonra paranın faiz işletilmeden, paranın kullanılmasından dolayı yoksun kalınan kazancın karşılığı dahi alınmadan geri tahsil edilmesinin ticari açıdan rasyonel temele dayandırılmasının mümkün olamayacağı ve bu nedenle belediye şirketinin zarara uğradığı, 300 bin TL avans verilmesi ve iki seneden fazla zamanda aynı miktar parayı geri alması sebebiyle söz konusu paranın kullanımından mahrum kalınan kazanç hakkında eski müdür Sami Yavaş’a hukuki sorumluluk davası açılması..”

1 MİLYON LİRA NEREDE?

Bakanlık müfettişleri ayrıca belediye şirket kasasında olması gereken 1 milyon TL’den biraz fazla bir tutarın da kayıp olduğunu tespit ettiler. Söz konusu kayıp 1 milyon lira ile ilgili olarak müfettişler; “Belediye şirketinin market stokları hesabında oluşan 1 milyon 2 bin 599,68 TL’lik noksanlık nedeniyle; zikredilen hesap kayıtlarının gerçeği yansıtmamasında sorumluluğu bulunan, bahse konu işlemlerin yapıldığı dönemde şirket müdürü Sami Yavaş’tan 1 milyon 2 bin 599,68 TL’nin şirket idaresi tarafından belirlenecek başka zararların da bulunması durumunda zararların tazmin edilmesine yönelik hukuki sorumluluk davası açılması..” değerlendirmesinde bulundular.

 

SERMAYESİ 300 BİN BORCU 500 BİN..

Umurbey Belediyesi şirketinin kuruluş sermayesinden daha fazla bir şekilde zarar uğratıldığı da tespit edilen raporda; “Mevcut sermayesi 300 bin olan şirketin aktif toplamının borç toplamından 515 bin 283,59 TL eksik olduğu, şirketin borçlarını karşılayamadığı, bu sebeple borca batık olduğu, bu nedenle şirket idare organı tarafından hem işlemlerin devamlılığı hem de muhtelif satış fiyatları üzerinden bir ara bilanço çıkartılması, çıkarılan bilanço üzerinden şirket alacaklarını karşılamaya yetip yetmediğine karar verilmesi, şirket alacaklarını karşılamaya yetmediği takdirde şirketin iflası için mahkemeye başvurulması..”

 

KAYMAKAM İZİN VERDİ.. İTİRAZ ETTİ; İTİRAZ RED EDİLDİ. SAVCI İFADESİNİ ALDI AMA..

Umurbey Belediyesi Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü müfettişlerinin talebi doğrultusunda AK Partili Sami Yavaş hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. 2020 yılının son aylarında yapılan suç duyurusu aylarca sürüncemede kaldıktan sonra savcılık Lapseki Kaymakamlığından soruşturma izni istedi.

 

Kaymakamlık ise iddiaların araştırılması için bilirkişi görevlendirdi. İki kişiden oluşan bilirkişi heyeti de yaptıkları incelemelerde; iddiaların somut delillere dayandığını raporlarında ifade etmesi üzerine Lapseki Kaymakamlığı 14 Şubat 2022 tarihinde savcılığın soruşturma iznine onay verdi.

 

Lapseki Kaymakamlığının soruşturma izni vermesi üzerine; AK Partili Sami Yavaş, Bölge İdare Mahkemesine başvurarak yürütmeyi durdurma kararı talebinde bulundu. İdare Bölge Mahkemesi heyeti; Kaymakamlığın karar dosyası ve Sami Yavaş’ın gerekçelerini inceledi. Yapılan inceme sonucunda Sami Yavaş’ın itirazını kabul etmeyen Bölge İdare Mahkemesi kararını oy birliği ile red etti!

 

SUÇLANAN BAŞKANIN “EŞİ” MUHASEBECİSİ!

Hakkında; Nitelikli Zimmete Geçirme, Sahte Fatura, Yolsuzluk, Görevi Kötüye Kullanma, Kamu Zararına Sebebiyet Verme gibi çeşitli suçlar hakkında yargılama izni verilen AKP’li Sami Yavaş’ın aynı dönemde Belediye şirket Müdürü olarak, şirketinin tüm hesaplarına eşi olan muhasebeci ve AK Parti Merkez İlçe Başkanı Aynur Yavaş’ın baktığı ortaya çıkmıştı.

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Aynur Yavaş’ın 2015-2019 yılları arasında 4 yıl boyunca belediyeye ait şirkettin tüm muhasebe kayıtlarını tuttuğu, yapılan tüm muhasebe kayıtlarını düzenlediği, bizzat Çanakkale Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından doğrulandı. 31 Mart 2019’da seçimin kaybedilmesinden sonra değişen Belediye Yönetiminde Şirkete ait evrakları da Aynur Yavaş’ın yeni yönetime devrettiği öğrenildi.

 

MÜFETTİŞLER YENİ NAYLON FATURA BULDU!

Savcılık Sami Yavaş hakkında henüz dava açmamış olsa da; Maliye Müfettişleri boş durmuyor. TC Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü müfettişleri tarafından tespit edilen Naylon ve Sahte faturalar ile ilgili inceleme yapmak üzere son birkaç gündür Umurbey Belediyesi Maliye Müfettişleri tarafından inceleniyor.

 

Sami Yavaş dönemine ait tüm fatura ve işlemleri yeniden tek tek elden geçiren Maliye Müfettişlerinin ise yeni naylon fatura bulduğu tespit edildi. Sami Yavaş’a ait işlemleri inceleyen Maliye Müfettişleri, 2018 yılında yine sahte bir şirkete kesilen 96 bin TL değerinde naylon fatura tespit ettiler.

 

SAVCILIK İFADESİNİ ALDI AMA DAVA AÇMADI!

Öte yandan Haziran 2022 tarihinde Bölge İdare Mahkemesince itirazı red edilen AK Partili Sami Yavaş, savcılık tarafından ifadeye çağrıldığı öğrenildi. Savcılığa hakkındaki suçlamalar ile ilgili ifade veren Yavaş hakkında ise henüz açılmış dava bulunmuyor.

 

YAVAŞ’A DAVA AÇILMAZKEN; İYİ PARTİLİ VE CHP’Lİ BAŞKANLARA HIZLA DAVA AÇILDI!

2019 yerel seçimlerinin üzerinden 4,5 yıl geçerken; hakkında birçok iddia bulunan AK Partili belediye başkanları henüz yargılanamıyor. Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu hakkında da benzer suçlamalar bulunuyordu. Abdurrahman Kuzu hakkında bazı suçlamalar nedeniyle İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermezken; bazı suçlamalar ile ilgili olarak da Savcılık henüz iddiaları yargıya taşımadı.

 

Aynı şekilde AK Partili Sami Yavaş hakkındaki birçok iddia ile ilgili hakkında soruşturma izni verilmiş, ifadesi alınmış olsa da savcılık iddiaları hakkında dava açmadı.

 

Öte yandan hakkında yolsuzluk, rüşvet gibi iddialar bulunan İYİ Partili Gökçeada Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldığı gibi aylarca cezaevinde yargılanmayı bekledi. 5,5 ay cezaevinde kalan Ünal Çetin hakkında açılan dava devam ediyor.

 

Çan Belediye Başkanlığı görevinde iken satın alma işlemlerinde yapılan usulsüzlükler nedeniyle hakkında soruşturma açılmış; soruşturma açıldıktan iki gün sonra da Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmıştı. Bülent Öz hakkında henüz açılmış dava bulunmuyor.




Bu haber 3358 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI