thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Troya Müzesi Çarşamba Günü Kapılarını Ziyaretçilere Açıyor

Tarih: 09-10-2018 06:55:57 Güncelleme: 09-10-2018 07:35:57 + -


Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20. yıl dönümü dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 “Troya Yılı” olarak ilan edilmesinin ardından, yaklaşık 5000 yıllık geçmişi olan Troya Ören Yeri’nden çıkarılan arkeolojik eserlerin, Tevfikiye Köyü’nde yapılan Troya Müzesi’nde sergilenmesi için geri sayım başladı.


Troya Müzesi Çarşamba Günü Kapılarını Ziyaretçilere Açıyor

Troya Müzesi; Çanakkale İli, Merkez İlçesi’ne bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer alıyor. 3.000 metrekare sergi salonu, 11.200 metrekare kapalı inşaat alanına sahip olan müzenin inşasına 2013 yılında başlandı, 2015 yılında duran çalışmalara daha sonra 2017 yılında tekrar başlandı. Bütün hazırlıklarının tamamlandığı müzenin açıĺış tarihi ise 10 Ekim 2018 Çarşamba olarak belirlendi.

 

MÜZEDE NELER SERGİLENECEK

Müze ziyareti rampadan inerken başlayacak. Rampanın duvarlarında bulunan nişlerde Troya’nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmaları ve büyük boy fotoğraflarla anlatılacak. Müzenin giriş alanında Troas ve çevresini konu alan sirkülasyon bandında ise devam eden sergi katları öncesinde ziyaretçilere oryantasyon sağlamak amacıyla arkeoloji bilimi; arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemleri, “neolitik, kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, höyük, restorasyon, konservasyon” gibi terimler şemalar, çizimler, metinler ve interaktif yöntemlerle aktarılacak.

Ayrıca müzede, Troya ve Troas kentlerinden elde edilen taşınır taşınmaz kültür varlıkları sergilenecek. Çanakkale Müzesi’nde bulunan eserlerin yeni müzeye taşınması ile kurgulanan müze teşhirinde Blegen kazılarından çıkan ve şu an İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Troya eserleri ile ABD’den getirilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki Troya altınları da getirilerek sergilenmesi planlanlanıyor. Yine Homeros ile ilgili sikkeler İzmir Arkeoloji Müzesi’nden istendi. Yaklaşık 4050 adet eser sergi kurgusunda sergilenmek üzere seçilmiş ancak 2000 adet eserin sergilenmesi planlanıyor. Eserler taş (mermer), heykel, lahit, yazıt, sunak, mil taşı, paleolitik balta ve kesiciler vb., pişmiş toprak seramikler, metal kaplar; altınlar, silahlar, sikkeler, kemik obje ve aletler, cam bilezikler, süs eşyaları, bardak, koku şişeleri, gözyaşı şişelerinden vb. oluşmaktadır. Müze bahçesinde, peyzaj ile birlikte taş eserler de, lahit, sütun, steller, sütun başlıkları vb. bütünlük oluşturacak şekilde sergilenecek. Müzede ayrıca görsel grafik tasarımlarla birlikte diorama (anın veya hikâyenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesi), dokunmatik ekran ve animasyonlarla sergi ile anlatımlar yapılacak.




Bu haber 7657 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI