thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



"Tedbirlerin Acilen Uygulanması Gerekiyor"

Tarih: 23-03-2020 07:27:50 + -


Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği(ÇATOD), zor günlerden geçen Turizm Sektörünün Corona Virüs salgını nedeniyle adeta can çekişmeye başladığını açıkladı. Devlet yetkililerinden sektöre yönelik tedbirlerin acilen alınarak uygulamaya geçirilmesi istendi.



Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği(ÇATOD), zor günlerden geçen Turizm Sektörünün Corona Virüs salgını nedeniyle adeta can çekişmeye başladığını açıkladı. Devlet yetkililerinden sektöre yönelik tedbirlerin acilen alınarak uygulamaya geçirilmesi istendi.

 

"TURİZM FAALİYETLERİ SIFIR NOKTASINDA"

ÇATOD Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada; sektörün zor bir sürecin içerisinden geçtiği, geçtiğimiz yılı zarar veya karsız bir şekilde kapadığı hatırlatıldı; "Turizm sektörü tahminlerin üzerinde çok zor bir süreci yönetmeye çalışıyor. Türkiye genelinde milyonlarca çalışanı olan turizm sektöründeki İşletmelerin faaliyetlerinin tamamı sıfır noktasında, birçoğu faaliyetini durdurdu. Çalışan, İşletmeci, Yatırımcı herkes ekonomik süreç ile ilgili çok kaygılı. Birçok işletme geçen kış döneminde zarar veya karsız çalıştı. Yine birçok işletme kış döneminde bu süreçte yatırımları, yenileme çalışmaları, devam eden borçları gibi çok sayıda nedenle banka kredisi kullandı, sezon açılışı olan Mart ortasından itibaren çekler kesti. Günlük zorunlu ödemeler devam ediyor."

 

ÖZETLE HASTA ACİL KANAMALI VE KAN KAYBEDİYOR, KAYBEDECEK VAKİT KALMIYOR!

Turizm sektöründeki işverenlerin dayanacak gücü kalmadığı hatırlatılan açıklamada; "Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ kapsamında ‘Kısa çalışma ödeneği’ ile ilgili bürokratik mevzuat çok acil çözüme kavuşturulmalı çalışan işveren kimsenin dayanacak gücü kalmadı. Öneri olarak tüm başvurular olumlu kabul edilerek ödemeler başlatılmalı, inceleme süreci sonradan yapılmalı, yanıltıcı bilgi sağlayanlara geriye dönük işlem yapılmalı" denildi.

 

"ZORUNLU ÖDEMELER MART AYINI KAPSAMALI"

Açıklanan Ekonomik paketle ilgili de önerilerini sıralayan ÇATDO Yönetimi; "Zor geçen kış döneminde dahi devam eden kriz ortamı Mart ayında zirve yapmıştır. SGK, STOPAJ vb vergi ödemelerindeki erteleme MART 2020 den itibaren geçerli olmalıdır. Açıklanan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ de her şey Nisan’dan itibaren ifade edilmiştir, ama yangın her yeri ateş altına Martta almıştır. Konaklama vergisi uygulaması henüz uygulanmıyordu ve Nisan 2020’de uygulanacakken Eylül’e ertelenmesini memnuniyet ile karşılıyoruz. Ama devam eden ve Cirodan alınan Turizm Tanıtma Fonu Kesintisinin de aynı şekilde Eylül’e alınması gerekmektedir, kimse bir kazanç elde edemediği gibi ödeme yapacak gücü yoktur" denildi.

 

"SEKTÖRÜN KREDİ BORÇLARI BİRAN ÖNCE ERTELENMELİDİR"

Turizm sektöründeki işletmelerin bankalara yüklü kredi borçları olduğu hatırlatılarak; "Sektörün bankalara olan kredi borçlarının ertelenmesi ile ilgili Bankalar tarafından işletmelere herhangi bir bilgi sağlanmamıştır, sektör bu konuda hızlı hareket beklemektedir, işletmeler açısından zaman kalmamıştır. Bürokratik süreçler pratik hayatta yaşanan acil duruma ayak uydurmalıdır, aksi halde sıkıntılar katlanmaktadır. İşletmelerin Elektrik, Doğalgaz, telefon vb zorunlu enerji kullanım bedellerinde sübvansiyon uygulanması ile ilgili çalışma hayati öneme sahiptir" ifadeleri yer aldı.

 

"MİNİMUM FAİZLE 60 AY VADELİ KREDİ SAĞLANMALIDIR"

Sektörün ayakta kalabilmesi için ÇATOD tarafından yapılan önerilerin biri de sektöre uygun kredi desteğinin sağlanması gerektiği oldu. Açıklamada; "Turizm sektöründeki işletmelere özel 1 yıl ödemesiz uygun faiz koşullarında minimum 60 ay vadeli kredi imkanı sağlanması sektörün yeniden ayağa kalkabilmesi için acil ve zaruri bir durumdur, bu süreçlerdeki şartların kolaylaştırılması gerekmekte, bunun yanında süreçlerin çok hızlı çözüme ulaşmalıdır. Mevcut durumda gerek bürokratik süreçler, gerek istenen şartlar bu durumu imkan vermemektedir. Ödenecek tüm genel ve yerel vergi ödemelerinin, cezaların, ecrimisil vb ödemelerin mevcut koşullar normalleşene kadar ertelenmesi konusu zaruri bir durumdur" denildi.




Bu haber 2161 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI